Смачні рецепти вихідного дня: як приготувати квасолевий суп
Варіації такої страви є в різних кухнях світу. Але всі супи, що передбачають використання квасолі, мають щось спільне. Вони смачні, ситні та цілком можуть замінити повноцінний обід із першої та другої страви.
Багато хто думає, що квасолевий суп — щось невишукане, не варте недільного чи святкового обіду. Скориставшись нашими рецептами, ви зрозумієте, як сильно помилялися, якщо також так вважали!
Не забуваємо замочувати бобові
Суп із червоної або білої квасолі — чудова страва для вегетаріанців і веганів. Адже ці бобові багаті на легкозасвоюваний рослинний білок, успішно компенсують брак тваринного аналога.
Перш ніж варити суп із квасолею, потрібно запам’ятати нескладні правила, що стосуються замочування цього продукту. Можна залити бобові на ніч холодною водою. В ідеалі рідину потрібно поміняти кілька разів. Є й експрес-спосіб замочування: квасолю заливають водою, дають їй закипіти, а потім вимикають і настоюють основний інгредієнт майбутнього супу протягом години.
Рецепт квасолевого супу з грибами та беконом
Цей рецепт дасть вам змогу потішити близьких насправді чудовою їжею. Її смак оцінять навіть ті, хто байдужий до квасолі, оскільки така їжа нагадує улюблений всіма гороховий суп із копченостями.
Щоб зробити 5–6 порцій цього ароматного квасолевого супу, вам знадобиться близько години.
Інгредієнти
- 400 г білої квасолі;
- 400 г печериць (можна замінити сушеними або замороженими білими — завдяки їм страва вийде ще ароматнішою);
- 1 біла цибулина;
- 2 стебла селери;
- 200 г копченого бекону;
- кілька зубчиків часнику;
- сіль, чорний перець, трохи гострого червоного перцю, копчена паприка — на смак;
- трохи рослинної олії для смаження;
- лавровий лист;
- трохи свіжої зелені для подавання.

Покрокова інструкція
- Квасолю замочуємо на кілька годин. Зливаємо воду, заливаємо бобові свіжою рідиною, ставимо варитися на середньому вогні.
- На сковороді з краплею олії обсмажуємо нарізаний соломкою бекон, дрібно посічені цибулю й селеру. Суміш має зарум’янитися, набути карамельного кольору. Додаємо до бекону, цибулі й селери нарізаний дрібними кубиками часник. Солимо, перчимо суміш, додаємо спеції.
- На окремій добре розігрітій сухій (!) сковорідці обсмажуємо нарізані тонкими пластинками печериці. Коли випарується рідина, солимо, перчимо гриби. Смажимо ще хвилин 7 до утворення на печерицях рум’яної скоринки.
- Додаємо обсмажені інгредієнти в каструлю з квасолею, варимо 10 хвилин, приправивши суп лавровим листом.
- Подаємо страву з часниковими грінками. Звичайно, квасолевий суп має бути гарячим. Перед подаванням посипаємо приготовану страву зеленню.
Класичний рецепт квасолевого супу-пюре з вершками
Подрібнена варена квасоля має неймовірний смак і ніжну кремову консистенцію. Варто лише додати в майбутній суп-пюре кілька доступних інгредієнтів, і ви зможете потішити близьких вишуканою стравою!
Щоб зробити 5–6 порцій цієї традиційної для французької кухні їжі, вам знадобиться близько години.
Інгредієнти
- 400 г білої квасолі;
- 1 велика морквина або 2 невеликих коренеплоди;
- 1 великий стиглий томат;
- пучок свіжого щавлю (можна використовувати заморожений продукт);
- 300 мл вершків середньої жирності;
- вершкове масло для смаження;
- сіль, мелений перець (чорний і червоний) — на смак.
- лавровий лист.

Покрокова інструкція
- Квасолю замочуємо на ніч або на кілька годин, зливаємо воду, заливаємо свіжою, ставимо варитися на середній вогонь.
- Ріжемо моркву кубиками або часточками, обсмажуємо на вершковому маслі до рум’яності.
- Знімаємо шкірку з помідора, дрібно ріжемо, додаємо до моркви.
- Солимо й перчимо овочі на сковорідці.
- Додаємо засмажку та лавровий лист до квасолі, варимо до готовності останньої.
- Вводимо в майбутній суп щавель і вершки, варимо ще 10 хвилин.
- Стаціонарним блендером перетворюємо масу, що готується, на пюре, кип’ятимо кілька хвилин.
- Подаємо квасолевий суп із сухариками з білого хліба або багета.
Чилі кон карне — квасолевий суп з м’ясним фаршем
Це відома на весь світ страва мексиканської кухні. Цей різновид квасолевого супу виходить дуже ситним і ароматним, а для його приготування не потрібні ніякі екзотичні інгредієнти.
Щоб зробити 5 порцій такої страви, знадобиться 40 хвилин.
Інгредієнти
- 500 г фаршу з телятини або яловичини;
- 1 банка червоної консервованої квасолі у власному соку;
- 1 морквина;
- 1 червоний болгарський перець;
- 1 велика ріпчаста цибулина;
- 2 стиглих помідори або 1 банка томатів у власному соку;
- паприка, майоран, кумин, чорний перець, сіль — на смак;
- трохи цукру;
- олія для смаження.

Покрокова інструкція
- У глибокому сотейнику з розігрітою олією смажимо кубики цибулі, моркви, болгарського перцю, вводимо спеції, сіль, трохи цукру.
- До овочів додаємо фарш. Смажимо м’ясо, постійно помішуючи, солимо.
- Коли фарш буде готовий, додаємо в сотейник томати у власному соку або подрібнені свіжі помідори, воду. Даємо продуктам закипіти, вимішуємо та варимо 10–15 хвилин.
- Додаємо в майбутній суп квасолю без рідини. Перемішуємо продукти, що готуються, варимо на повільному вогні ще 5–7 хвилин.
- Посипаємо суп посіченою зеленню. Подаємо з пітою, лавашем або свіжим хлібом.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:02
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме 3 пожежі.
У Чернігові відкривають набір на безкоштовний курс з правил дорожнього руху — готуватимуть до теоретичного іспиту 09:45
У Чернігові стартує набір на безоплатний офлайн-курс із вивчення правил дорожнього руху. Заняття стануть корисними як майбутнім водіям, так і тим, хто хоче впевнено почуватися на дорозі та пригадати ключові правила. Початок навчання — 28 листопада.
Обіцяла гаданнями повернути чоловіка з полону – за шахрайство судитимуть жительку Чернігівщини 08:30
Прокурорами Чернігівської окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно жительки міста Городня за фактом шахрайства (ч. 1 ст. 190 КК України).
У Національному художньому музеї Румунії експонується твір з колекції Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана 08:23
20 листопада у Національному художньому музеї Румунії (м.Бухарест) відбулося урочисте відкриття міжнародної виставки «Roman IA», до експозиції якої увійшов твір із колекції Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана – «Дівчина-українка» (друга половина ХІХ ст.), автор – Микола Рачков. Виставка проходить під патронажем Президента Румунії.
26 листопада: цей день в Україні і світі 08:20
День 1372 Російська агресія - Day 1372 Russian aggression
