Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 12 квітня, 07:41:37

Смачні рецепти вихідного дня: хачапурі по-аджарськи

10.01.2021   11:58Агенцiя

Хто хоч раз скуштував страви кавказької кухні, не міг у них не закохатися. Але ж цю смакоту можна приготувати й у домашніх умовах. Тож спробуємо зробити справжні хачапурі по-аджарськи — ситну страву з ніжним тістом і дивовижною сирною начинкою.

Рецепт хачапурі по-аджарськи з дріжджового тіста

Випікання страви забере не більше 15 хвилин, а от із тістом доведеться попрацювати: на його приготування доведеться витратити приблизно 2 години. Та не хвилюйтеся, адже на ваші активні дії знадобиться набагато менше часу. Із перерахованої нижче кількості продуктів ви отримаєте 6–8 порцій неймовірно апетитних хачапурі по-аджарськи.

Інгредієнти

Перед тим, як зробити цю страву, підготуйте:

  • пшеничне борошно вищого сорту — 0,5 кг;
  • сухі дріжджі — 10 г;
  • рослинна олія — ​​2 ст. л.;
  • вершкове масло — 50 г;
  • курячі жовтки — 6–8 шт. (за кількістю порцій);
  • сулугуні та бринзу — по 0,5 кг;
  • воду — 350 мл;
  • цукор — 1 ч. л.;
  • сіль — 2 ч. л.

Покрокова інструкція

  1. Спочатку підготуйте опару для хачапурі по-аджарськи. Розчиніть в теплій воді сіль, цукор, додайте дріжджі. Усе добре вимішайте, щоб продукти розчинились. Додайте в майбутню опару рослинну олію, 100 г борошна (просіяного!). Вимісіть тісто до однорідної консистенції, воно має бути рідким, як на оладки. Укутайте основу хачапурі по-аджарськи рушником, поставте в тепле місце приблизно на 45 хвилин.
  2. Поки опара підходить, зробіть начинку. Потріть сири на дрібній тертушці або пропустіть їх через м’ясорубку. Має вийти сипуча однорідна маса.
  3. Поверніться до опари й почніть вимішувати тісто, невеликими порціями підсипаючи в нього борошно. Коли працювати ложкою стане складно, припорошіть стіл борошном. Вимішуйте на ньому основу страви не менше 5 хвилин. Не переборщіть із борошном, адже тісто має бути не тільки пружним, а й м’яким, еластичним, трохи липнути до рук. Скачайте основу хачапурі по-аджарськи в кулю, покладіть її в миску, змащену олією. Дайте тісту «відпочити» 15 хвилин.
  4. Увімкніть духовку, розігрійте її до 200 ºС. Сформуйте з тіста «човники». Помісіть основу страви ще з хвилину, розділіть масу на порції, кожну скачайте в кулю. Візьміть одну з них, розкачайте качалкою овальний корж завтовшки до 2 мм. Подумки розділіть цей шматочок на три частини. Насипте сирну доріжку посередині бічних сегментів. Скачайте їх у бік центру в три оберти. Сирна суміш має опинитися в закритих трубочках. Защипніть краї майбутнього хачапурі по-аджарськи так, щоб вийшов «човник». Повторіть аналогічну процедуру з кожною порцією тіста.
  5. Деко присипте борошном. Викладіть на нього хачапурі, заглиблення кожного щедро засипте сиром. Поставте страву в духовку хвилин на 10–15. «Човники» будуть готові, коли підрум’яняться.
  6. Поки хачапурі печуться, відокремте жовтки від білків (можна використати й усе яйце, але тоді смак сирів буде менш вираженим).
  7. Дістаньте «човники» з духовки. Наколіть на виделку шматочок масла, змастіть ним тісто навколо начинки. В останній посередині зробіть заглиблення. Введіть у нього жовток, по обидва боки помістіть по невеликому шматочку вершкового масла. Лише на хвилину знову відправте «човники» в духову шафу.

yak-prygotuvaty-hachapuri-po-adzharsky

  1. Дістаньте хачапурі по-аджарськи та одразу подайте на стіл.

Кілька слів про те, як правильно їсти цю страву. Спочатку з боків відламують шматочки тіста та занурюють їх у начинку. Коли останньої буде зовсім небагато, а від «човників» залишиться лише «дно», його згортають в рулетик, доїдають і, швидше за все, мріють ще про одну порцію цієї ароматної та ситної смакоти!

Хачапурі по-аджарськи з листкового тіста

yak-prygotuvaty-hachapuri-po-adzharsky

На Кавказі кожен дім може похвалитися своїм «фірмовим» рецептом тіста. Спробуйте й ви здивувати своїх близьких незвичайними листковими хачапурі.

Наведений нижче рецепт хачапурі по-аджарськи розрахований на приготування 6 порцій страви. Щоб їх зробити, доведеться витратити десь 2 години. Але й у цьому випадку не потрібно думати, що процес буде складним і виснажливим, адже ваші активні дії заберуть набагато менше часу. Зате результат стовідсотково перевершить найсміливіші очікування.

Інгредієнти

Для приготування основи цих хачапурі по-аджарськи візьміть:

  • оцет (9 %) і сіль — по 1 ч. л.;
  • холодну воду — 200 мл;
  • борошно вищого сорту — 600 г;
  • маргарин — 350 г.

Щоб зробити начинку, підготуйте:

  • сулугуні — 0,5 кг;
  • бринзу — 0,5 кг;
  • жовтки — 6 шт.;
  • вершкове масло — 40 г;
  • помідор — 1 шт.;
  • зелень.

Покрокова інструкція

У воді розчиніть сіль, додайте оцет. Гіркою просійте борошно. Потріть в неї маргарин (попередньо потримайте його деякий час у морозилці). Введіть у борошно солону воду з оцтом, замісіть тісто, сформуйте з нього кулю. Загорніть його в плівку та поставте на годину в холодильник.

Дістаньте тісто, розкачайте так, щоб вийшов прямокутник, складіть його втричі, знову розкачайте. Повторіть цю процедуру кілька разів. На півгодини помістіть основу хачапурі по-аджарськи в холодильник.

yak-prygotuvaty-hachapuri-po-adzharsky

 

Зробіть начинку так, як описано у попередньому рецепті. Не забудьте тільки додати в сирну масу зелень.

Сформуйте хачапурі по-аджарськи, згідно з вищенаведеною покроковою інструкцією. На «дно» кожного «човника» викладіть подрібнений помідор, зверху покрийте його сирним «фаршем». Максимум на чверть години відправте «суденця» в духовку. Попередньо не забудьте її розігріти до 180–200ºС.

Дістаньте хачапурі по-аджарськи, залийте в начинку кожного жовток, покладіть по шматочку масла. Знову поставте «човники» на 1–2 хвилини в духовку, вийміть і одразу подайте на стіл.

Опановуйте страви кавказької кухні та тіште ними себе та близьких!

Останні новини Чернігівщини

10 чудес світу, які можуть зникнути в найближчі 20 років

10 чудес світу, які можуть зникнути в найближчі 20 років 11:46

Туристичний портал Budget Travel склав список із десяти чудес світу, які можуть зникнути до 2040 року.

Cмачні рецепти вихідного дня: 8 корисних сніданків в банці 11:21

Сніданок у банці - це дуже класно. По-перше, смачно й корисно, по-друге, дуже просто, а головне - його можна приготувати з вечора, заощадивши дорогоцінні ранкові хвилини для чогось більш приємного, наприклад, для сну.

Гороскоп на наступний тиждень з 12 по 18 квітня

Гороскоп на наступний тиждень з 12 по 18 квітня 11:11

12 квітня - молодий Місяць. У цей день утримайтеся від починань, великих фізичних і емоційних навантажень. Можна планувати, мріяти і подумки моделювати бажане майбутнє.