Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:18:10

2 січня - Котячий новий рік

02.01.2021   09:58Агенцiя

Відзначають з 2016 року Ідея Тома і Рут Рой, США. Вони щиро хотіли, щоб у кішок був свій особливий новорічне свято.

Чому коти нападають на новорічні ялинки?

Кішки починають стрибати на дерево, точити кігті, намагаються стягнути вниз мерехтливу гірлянду і з'їсти її

Настав час розібратися з питанням, що турбує людство багато десятиліть: чому коти так ненавидять красиво вбрані новорічні ялинки і руйнують їх, не залишаючи цілою жодної іграшки? Навіть кілька хвилин наодинці з ялинкою можуть обернутися поваленим новорічним деревом.

Ми зібрали для вас відповіді ветеринарів, поради з блогів, а також добірку найкумедніших фото кішок, які перемогли ялинки.

Різдвяна ялинка - це справжній витвір мистецтва з гірляндами і прикрасами. Але для кішки ваша ялинка зовсім не предмет декору, а привід пограти.

"Всі прикраси, які ви вішаєте на дерево, перетворюють його на гігантську іграшку для кішок", - пояснює Мікель Дельгадо, дослідник кішок зі Школи ветеринарної медицини Каліфорнійського університету.

На думку вчених, є чимало біологічних причин, з яких кішки не можуть не тероризувати ваше дерево. Домашні коти проводять все життя у квартирах, і в повсякденному житті це явище є вельми цікавим.

"Перш за все ви принесли на їхню територію щось нове й ароматне. Дерево пахне вулицею, об кору обов'язково потрібно почухатися", - каже ветеринар.

Кішки їдять траву і, можливо, спробують спробувати на смак ялинкові голки.

Висота новорічних ялинок теж робить їх гостроцікавими. Стрибки на дерева - це котячий рефлекс, а будова лап із кігтями у кішок є створеною для лазіння.

"Вони люблять лазити, й особливо якщо вони не мають будиночка-дряпки або полиць, це може бути найвища точка огляду у квартирі", - сказав Дельгадо.

Блискучі дощики і мішура, іграшки, миготливі лампи гірлянд приваблюють кішок і вони сприймають це як елемент гри.

Значення має вік і темперамент тварини. Маленькі кошенята, на відміну від дорослих, є більш грайливими.

Як це зупинити

Спробуйте розставити біля ялинки "відлякувачів кота". Наприклад, ефірні масла відіб'ють бажання підходити до дерева.

Ось запахи, яких коти не люблять:
    цитрусові: апельсин, лимон, лайм і грейпфрут. Можна розкидати апельсинові кірки навколо ялинки. Не забувайте, що цитрусові кірки швидко висихають, тому їх важливо оновлювати по кілька разів на день;
    лаванда, герань та евкаліпт; майте на увазі, що лаванда, герань й евкаліпт дещо токсичні для кішок: при ковтанні вони можуть викликати надмірне слиновиділення, блювоту, дерматит;
    розмарин, чебрець і рута; кішки, безумовно, відвертаються від деяких поширених трав, зокрема розмарину, рути і чебрецю. Розмарин і чебрець, як правило, нешкідливі для кішок, тоді як рута може викликати негативну реакцію;
    банан і гірчиця виділяють виразний запах, який для кішок є не особливо приємним;
    перець, каррі та кориця; палиці кориці відлякують кішок, кориця не токсична для них;
    м'ята і ментол; найбільше кішки ненавидять сильні запахи м'яти, а вживання м'яти може викликати у кішок блювоту і діарею.

Також намагайтеся ізолювати ялинку від кота в іншій кімнаті.

"Найрозумнішим було би розмістити дерево в такому місці, де ви дійсно можете зачинити двері. Однак це легше сказати, ніж зробити, враховуючи, наскільки хитрими можуть бути кішки, коли намагаються заподіяти шкоду", - говорить доктор Леоні Річардс із ветеринарної лікарні Мельбурнського університету.

Якщо тримати двері зачиненими немає можливості, можна подумати про те, щоб покрити підлогу навколо дерева алюмінієвою фольгою. Коти не люблять стояти на цій поверхні'.

Маленька ялинка завдає менше клопоту, ніж велика. Місце для ялинки краще вибрати далеко від меблів, полиць, підвіконня і будь-яких поверхонь, з яких кіт може "атакувати" дерево.

Ще один лайфхак: приклейте двосторонньою клейкою стрічкою ялинку до поверхні (столу, тумбочки), на якій вона стоїть. Якщо ялинка велика, її доведеться прикріпити розтяжками з волосіні до труб опалення.

І для дуже неледачих людей. Якщо маєте можливість вкрутити гачок у стелю, зробіть це, а потім натягніть волосінь від гачка до ялинки, обмотавши стовбур під верхнім ярусом гілок.

Кішки полюбляють живі дерева: вони гризуть голки, а вода в підставці скидається на додатковий бонус. Якщо ви все ж хочете купити живу ялинку, накрийте чимось підставку з водою.

На нижніх гілках вішайте небиткі іграшки з пластику, паперу, дерева або картону.

Насправді Нобелівську премію потрібно було дати людям, які придумали хитрі способи захисту святкових прикрас. Хтось підвісив до стелі ялинку догори ногами, хтось помістив їх у клітку або навіть обгорнув харчовою плівкою, а хтось просто виставив дерево на вулицю.

Чому ялинка є небезпечною для кота

Якщо ви любите свого кота так, що дозволяєте йому нападати на ялинку і ще знімаєте це на камеру, знайте, що декорації і склад штучних дерев все ж небезпечні.

Доктор Джеймі Річардсон, начальник медичного відділу компанії Small Door Veterinary, пояснює, що якщо ялинку не закріплено, вона може впасти і травмувати кота. Однак у порівнянні із собаками, для кішок небезпека травмуватися менша, позаяк вони більш спритні.

Декорації, дощики, гірлянди можуть викликати шлунково-кишкові проблеми.

"Мішура при ковтанні може застрягти в кишечнику, що викличе хворобливу, небезпечну для життя непрохідність та інфекцію", - говорить ветеринар.

Пластикові та скляні прикраси можуть зламатися, заблокувати або проколоти кишечник або викликати зовнішні травми.

Електричні гірлянди можуть вдарити кішку струмом, якщо вона почне їх жувати.

Крім того, масла і голки з дерев можуть викликати шлунково-кишкові проблеми, проколоти слизову оболонку кишечника.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини