Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 вересня, 13:17:27

Смачні рецепти вихідного дня: м'ясо по-французьки

20.12.2020   14:20Агенцiя

М’ясо по-французьки з картоплею міцно закріпилося в наших кулінарних традиціях. Простота рецепту та швидкість у приготуванні, завжди хороший результат - це одна з переваг цієї аристократичної страви.

Страва аристократичного походження

Найпопулярніший рецепт не змінюється вже багато років. Щоб приготувати м’ясо по-французьки, вам знадобляться яловичина або свинина, цибуля, майонез (сметана) й тертий сир.

Запікають цю страву до утворення на ній рум’яної скоринки. Виходить одночасно і гаряче, і гарнір.

М’ясо по-французьки — рецепт для гурманів

Приготування найпростішого, але водночас смачного та ситного, варіанту з майонезом, картоплею та звичайним твердим сиром забере мінімум часу. Та ми пропонуємо вам потішити близьких стравою, гідною ресторанного меню.

Отже, м’ясо по-французьки — рецепт від справжнього французького кухаря. На приготування 6 порцій ви витратите приблизно 1,5 години.

Інгредієнти:

  • 800 г телячої вирізки;
  • 800 г картоплі;
  • 2 середні цибулини;
  • 300 г королівських печериць;
  • 200 г сиру гауда;
  • сіль, мелений чорний перець — за смаком.

Для приготування соусу знадобляться:

  • 50 г вершкового масла (жирність — не менше 80 %);
  • 50 г пшеничного борошна;
  • приблизно 500 мл молока;
  • щіпка мускатного горіха;
  • сіль, мелений чорний перець — за смаком.

Покрокова інструкція

  1. Приготуйте соус бешамель. Глибокий сотейник або сковороду поставте на помірний вогонь, покладіть в ємність вершкове масло. Коли воно розтопиться, всипте борошно, постійно активно помішуючи його дерев’яною лопаткою. (Суміш олії і борошна у французькій кухні називається «ру». Шеф-кухарі не рекомендують перемішувати ру залізною ложкою або лопаткою, оскільки в соусі можуть утворитися грудочки.) Поступово влийте в суміш молоко. Доведіть бешамель до консистенції рідкої сметани.
  2. Посоліть соус, додайте в нього перець і мелений мускатний горіх. Відставте ємність з бешамелем.
  3. Телятину помийте, промокніть паперовим рушником. Поріжте м’ясо на пластинки завтовшки не більше 1 см. Обираючи телятину, врахуйте, що потрібно буде обробити її саме у такий спосіб. Відбивати м’ясо не потрібно. Порізану телятину посоліть, поперчіть і відставте вбік.
  4. Почистіть картоплю. Ретельно вимийте коренеплоди, поріжте тонкими пластинками.
  5. Обчищену цибулю подрібніть півкільцями. Вони мають бути максимально тонкими.
  6. Гриби промийте, поріжте пластинками.
  7. Неглибоку форму змажте рослинною олією. Покладіть на дно ємності шар телятини.
  8. На м’ясо помістіть цибулю. Трохи посоліть і поперчіть. Цибулю покрийте кружечками картоплі. Посоліть і поперчіть. На коренеплоди помістіть шар грибів. Їх також потрібно посолити та поперчити.
  9. Залийте бешамелем укладене шарами та «увінчане» грибами блюдо.
  10. Накрийте форму фольгою й поставте на 40 хвилин у духовку, розігріту до 180° C.
  11. Дістаньте м’ясо по-французьки, зніміть фольгу, посипте страву сиром і запечіть до золотавої скоринки. Пам’ятайте, що сир зверху має залишитися м’яким. Також дуже важливо простежити за картоплею. Вона не має бути сирою. Отже, щоб не вийшло конфузу, обов’язково перевірте ступінь готовності коренеплодів. Для цього знадобиться дістати форму зі стравою з духовки. Відповідь на питання «скільки готується м’ясо по-французьки з картоплею?» залежить і від духовки, і від температури запікання, і навіть від сорту коренеплодів.

m-yaso-po-frantsuzky-vyshukane-prochytannya-zvychnogo-retsepta

М’ясо по-французьки з картоплею: ​​«молочний» лайфхак

Багато українських господинь люблять готувати картоплю з м’ясом по-французьки, оскільки ця страва виходить смачною, ситною й цілком доступною за ціною. Хочете змінити смак улюбленої їжі, водночас мінімально коригуючи продукти, що входять до її складу? Додайте замість сирих коренеплодів відварену протягом 5 хвилин в молоці картоплю кільцями! Смак страви стане ніжним, вершковим, до того ж її запікання забере набагато менше часу.

Картопля по-французьки з м’ясом

Запіканка, в яку додають трохи більше картоплі, ніж у вищеописану версію, виходить ще ситнішою. У такій варіації можна використовувати будь-яке м’ясо на ваш смак і навіть білі сорти риби.

Якщо будете запікати курку або індичку, картоплю краще попередньо відварити, оскільки птиця готується швидше за крохмалистий коренеплід. Ставлячи собі за мету зробити максимально дієтичну страву, замініть картоплю помідорами, гарбузом або кабачком.

Гриби замість коренеплодів

Ті, хто з певних причин не хоче готувати м’ясо по-французьки з картоплею, можуть легко обійтися без неї. Адже до цієї страви часто додають лише гриби. З ними їжа теж вийде дуже й дуже апетитною. Крім того, опанувати приготування подібної запіканки зможе навіть малодосвідчена господиня.

Розповідаємо, як приготувати м’ясо по-французьки з грибами. На розігрітій сковороді з невеликою кількістю рослинної олії обсмажте дрібно порізану цибулю. Коли вона стане прозорою, всипте подрібнені печериці або інші грибочки. Просмажте суміш 5 хвилин. Додайте до цибулі та грибів кілька ложок плавленого сиру. Ретельно вимішайте. Додайте цибульно-грибний топінг на шматочки м’яса, посипте натертим твердим сиром і запечіть в духовці.

m-yaso-po-frantsuzky-vyshukane-prochytannya-zvychnogo-retsepta

Опановуйте нові рецепти, експериментуйте, тіште себе та близьких смачною й корисною їжею!

Останні новини Чернігівщини

Назарій Остапчук — чемпіон світу з пара-армрестлінгу! 12:16

З 10 до 23 вересня в місті Албена (Болгарія) відбувається чемпіонат світу з пара-армрестлінгу серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору.

Спортсмени Чернігівщини здобули командні та особисті нагороди чемпіонату України з бойового самбо 11:53

Цими вихідними у Києві паралельно з Кубком України серед дорослих розділ «Лайт» відбувся і чемпіонат України з бойового самбо розділ «Про-фул» серед дітей старшого віку (2015-2016 рр.н.), юнаків молодшого віку (2013-2014 рр.н.) та юнаків середнього віку (2011-2012 рр.н.)

Вирубка дерев через службову недбалість – засуджено майстра лісу

Вирубка дерев через службову недбалість – засуджено майстра лісу 11:50

За публічного обвинувачення прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Чернігівської обласної прокуратури визнано винним майстра лісу підприємства лісокористувача, що входить до сфери управління ДП «Ліси України» у службовій недбалості, яка завдала істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам (ч. 1 ст. 367 КК України).

Підтримуємо український бізнес разом з Червоним Хрестом

Підтримуємо український бізнес разом з Червоним Хрестом 11:37

Кожен підприємець на старті потребує підтримки та порад від досвідчених фахівців. Вчора під час онлайн-заходу для учасників програми REDpreneurUA консультації надавала фахівець Чернігівського регіонального офісу підтримки малого і мікробізнесу «Зроблено в Україні».

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини