Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:23:38

Смачні рецепти вихідного дня: ситний лагман-суп

27.09.2020   14:15Агенцiя

Дослідники не втомлюються сперечатися, де вперше з’явився суп лагман — у Китаї, Узбекистані чи Туркестані. Втім, любителям азійської кухні ця плутанина тільки на руку. Адже рецепти, якими славиться кожна з країн, мають свої відмітні риси. Отже, можна насолоджуватися не однією чудовою стравою, а кількома її варіаціями.

У ресторанах східної кухні лагман нерідко подають, супроводжуючи переказом красивої народної легенди, що розповідає про «родовід» цього супу. Отже, у вас буде можливість не тільки поласувати чудовою їжею, а й дізнатися про неї багато цікавого.

Випробування для нареченої

Територією Середньої Азії лагман поширився завдяки двом мусульманським народам — уйгурам і дунганам. Саме вони принесли із собою рецепт цього супу в Киргизстан, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан. В останній країні ця страва набула такої популярності, що вміння її готувати стало випробуванням для молодої. На четвертий день після весілля дівчина зобов’язана продемонструвати, що може зробити лагман не гірше за свекруху.

М’ясо, овочі, локшина

Цей суп складається з двох частин, які готують окремо, поєднуючи безпосередньо перед подачею. При цьому всі інгредієнти мають бути гарячими. Перша частина лагмана — ваджа (м’ясо з овочами), друга — довга локшина з борошна, солі та води.

Для приготування цієї страви беруть баранину або яловичину. Що стосується овочів, то спочатку в лагман клали редьку, цибулю, моркву. Згодом цей список поповнився солодким перцем, баклажанами, томатами.

Локшину для лагману роблять особливим способом, витягаючи зі шматочка тіста довгу нитку. З першого разу приготувати такий макаронний виріб навряд чи вийде.

sytnyj-lagman-sup-retsept-iz-davnoyi-aziyi

Перша чи друга страва?

Цікаво, що лагман може виступати як першою, так і другою стравою. Наприклад, уйгурський варіант цієї їжі та узбецький густий суп істотно відрізняються один від одного. Перший більше нагадує локшину з м’ясом і складним гарніром з овочів. Другий же дійсно схожий на суп.

Зрозуміло, що і подають лагман узбеки й уйгури по-різному. Перші наливають приготовану страву в піали, а другі їдять із глибоких ємностей із загнутими всередину краями.

Як приготувати суп лагман із телятини

sytnyj-lagman-sup-retsept-iz-davnoyi-aziyi

Ну що ж, переходимо до справи: починаємо варити апетитний суп лагман — рецепт, який ми пропонуємо нижче, можна вважати базовим. Ніхто не забороняє вам експериментувати з компонентами, додавати улюблені приправи. Якщо ви не їсте червоного м’яса, замініть його курячим. Єдине — останнє має бути на кісточці.

Перед тим, як варити суп лагман (процес забере близько двох годин), перевірте, чи є у вас всі необхідні продукти. Нижченаведений перелік розрахований на приготування восьми порцій чудового супу.

Інгредієнти

телятина — 1 кг;

  • локшина — 400–800 г (вага макаронних виробів залежить від того, наскільки густу страву хочете отримати);
  • морква — 5 шт.;
  • червоні зрілі томати — 3 шт.;
  • ріпчаста цибуля — 2 великі головки;
  • картопля — 3 шт. середнього розміру (якщо будете робити лагман по-уйгурськи, то можна обійтись і без цього інгредієнта);
  • баклажан, м’ясистий болгарський перець — по 1 шт.;
  • часник — 3–4 зубчики;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль, зелень, приправи — на смак.

Покрокова інструкція

sytnyj-lagman-sup-retsept-iz-davnoyi-aziyi

  1. Помийте м’ясо, висушіть його рушником, поріжте невеликими кубиками (приблизно 2,5 на 2,5 см). У товстостінну каструлю, а краще казан, налийте олію, добре розігрійте. Киньте в ємність м’ясо. Щоб суп лагман з яловичини вийшов наваристим, м’ясо потрібно гарненько обсмажити на сильному вогні.
  2. Усі овочі почистьте, звільніть від плодоніжок, серцевин. Коли телятина зарум’яниться, трохи зменште вогонь і помістіть у каструлю півкільця цибулі. Посмажте їх до готовності. Потім покладіть у ємність, де готується страва, нарізану великою соломкою або кубиками моркву, подрібнений соломкою болгарський перець, кубики баклажана. Посмажте всі овочі.
  3. Зменште вогонь під каструлею. Киньте в неї товчений часник, сіль, спеції. Зробіть маленький вогонь, трохи потоміть майбутній суп. Покладіть у каструлю нарізану дрібними кубиками картоплю, подрібнені на тертці помідори. Додайте окріп, щоб вода тільки покрила овочі й м’ясо. Накрийте каструлю кришкою та залиште лагман тушкуватися на півтори години.
  4. Хвилин за 15–20 до того, як ваджа буде готова, почніть готувати довгу локшину (ні в якому разі не ламайте її!). У киплячу підсолену воду сторч опустіть макаронні вироби. Непокриту частину локшини поливайте гарячою водою за допомогою ложки, поки вся порція не осяде. Варіть, помішуючи, до готовності, відкиньте на друшляк.

Розкладіть по тарілках локшину, зверху на неї — м’ясо, овочі, полийте рідиною, прикрасьте страву зеленню та розпочинайте дегустацію

sytnyj-lagman-sup-retsept-iz-davnoyi-aziyi

До речі, суп лагман їдять і виделкою, і ложкою. На першу накручують локшину, другою захоплюють рідку частину з овочами.

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини