Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:34:01

18 вересня - Всесвітній день моніторингу води

18.09.2020   07:54Агенцiя

Вода – елемент, без якого не з'явилася б життя на Землі.

календар

календар

Щорічно 18 вересня, починаючи з 2003 року, відзначається Всесвітній день моніторингу води (World Water Monitoring Day), або Всесвітній день моніторингу якості води, передає Ukr.Media.

Цей екологічне свято, започатковане з ініціативи американського Фонду чистої води, до теперішнього часу став інформаційно-освітньої програми, спрямованої на підвищення обізнаності суспільства про проблеми водних ресурсів планети та участь у захисті від забруднення. Програма надає можливість людям самим здійснювати базовий моніторинг стану місцевих водойм і проводиться за підтримки Федерації водного середовища (Water Environment Federation, WEF) і Міжнародної водної асоціації (International Water Association, IWA).

Спочатку Всесвітній день моніторингу води планувалося відзначати 18 жовтня, на честь дати прийняття Конгресом США – 18 жовтня 1972 року – «Акта про чистій воді». Цей документ присвячений питанням відновлення та захисту водних національних ресурсів. Але згодом свято отримало популярність і став проводитися і в інших країнах. Тому з 2007 року його дату перенесли на місяць раніше, для полегшення участі тих країн, на території яких вода у водоймах в цей час року вже замерзає.

Традиційний захід цього Дня взяття проб води у різних водоймах нашої планети для оцінки її якості та безпеки для життя людей і живих організмів. Бажаючим пропонується провести ряд нескладних тестів з визначення якості води у місцевих річках, озерах та інших джерелах, а результати опублікувати на сайті Всесвітнього дня моніторингу якості води (WWMD). Причому тестовий період стартує 22 березня у Всесвітній день води.

З кожним роком у святкуванні Дня моніторингу води беруть участь все більше людей. За інформацією сайту WWMD, в 2011 році в заходах Дня брали участь 340 тисяч чоловік з 77 країн світу. А сьогодні моніторинг своїх водойм проводять 1,5 мільйона чоловік з 143 країн світу. За допомогою простого набору тестів і дорослі, і діти можуть досліджувати якість прилеглих водойм, включаючи температуру води, її кислотність (pH), прозорість (каламутність) і розчинений кисень (DO). Результати потім передаються беруть участь спільнот по всьому світу через сайт WWMC. Ви також можете взяти участь і захистити, тим самим, наш найцінніший ресурс.

Адже вода – елемент, без якого не з'явилася б життя на Землі. Людський організм, як і все живе, не може існувати без живильної вологи і складається на 3/4 з води. Вимоги до якості води дозволяють убезпечити людей від хвороботворних бактерій і вірусів, тому увага до її якості – важливе завдання кожного жителя планети, яка думає про своє здоров'я і довголіття. І нехай моніторинг якості води стане доброю традицією і для вашої родини.

І, звичайно ж, у Всесвітній день моніторингу води хочеться сказати про самих чистих водоймах світу. Наприклад, озеро Байкал – озеро тектонічного походження, розташоване в південній частині Східного Сибіру Росії. Це найглибше озеро на планеті і найбільший природний резервуар прісної води, яка тут дуже прозора – в окремий час року прозорість сягає 40 метрів. Також серед найчистіших водойм світу називають озеро П'яти квіток у Китаї. Вода в ньому настільки чиста, що на дні можна розглянути стовбури повалених дерев. А специфічний колір, який змінюється в залежності від часу року, вода набуває завдяки мінеральним солям і водяними рослинами. Ще відзначають чистоту і красу озера Пейто (Peyto Lake) в Канаді. Воно розташоване на території Національного парку Банф і підживлюється льодовиком.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини