Смачні рецепти вихідного дня: жульєн
Чудова страва із запечених грибів під апетитною сирною скоринкою давно посіла почесне місце в ресторанних меню. Важко сказати, який із варіантів приготування цієї їжі є класичним. Точно одне: кожна з таких страв — маленький шедевр кулінарного мистецтва.

Пропонуємо вам опанувати простий рецепт жульєну, а також покрокові інструкції, скориставшись якими ви зможете потішити себе та близьких по-справжньому вишуканою їжею.
Жульєн з грибами
Вважається, що жульєн класичний готують без м’яса. Але ніжна курка зробить страву поживнішою і збагатить її смак. Жульєн з куркою та грибами, приготований за наведеним нижче рецептом, прикрасить не тільки недільний сімейний обід, а й святковий стіл.
Інгредієнти
- 400 г печериць;
- 250 г м’яса з курячих стегенець;
- 20 г вершкового масла;
- 2 зубчики часнику;
- 100 мл вершків (жирність — 33%);
- 100 г твердого сиру;
- 100 г сиру брі;
- 1 біла цибулина;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 1 щіпка меленого мускатного горіха;
- сіль, перець — на смак.
Кількість порцій — 4.
Час приготування — 35 хвилин.
Покрокова інструкція
- Очистьте й дрібно наріжте цибулину, зубчики часнику.
- Вимийте гриби. Наріжте шампіньйони шматочками середнього розміру.
- Видаліть із курячих стегенець шкірку, жир. Наріжте м’ясо тонкими смужками.
- Поставте на вогонь сковороду. Розігрійте в ній оливкову олію та розтопіть вершкове масло.
- Висипте в сковороду нарізані цибулю й часник. Обсмажте близько трьох хвилин.
- Додайте до овочів гриби. Тушкуйте печериці чотири хвилини.
- Додайте до грибів і овочів м’ясо курки, спеції. Обсмажуйте суміш ще близько п’яти хвилин.
- Поріжте брі невеликими шматочками. Додайте подрібнений сир у сковороду та присипте меленим мускатним горіхом. Помішуючи, тушкуйте суміш, доки шматочки брі не розплавляться.
- Поступово влийте в страву вершки (цілком можливо, що вам знадобиться не весь зазначений в рецепті об’єм). Стежте, щоб маса не вийшла рідкою.
- Викладіть готову основу страви у форму для запікання.
- Натріть на грубій тертушці твердий сир. Посипте ним зверху жульєн. Поставте форму на 15 хвилин в розігріту до 180 °C духовку.
Жульєн у тарталетках
Приготування жульєну — нескладний процес. Щоб страва виглядала гідною ресторанного меню, важлива її подача. Жульєн у тарталетках буде виглядати презентабельно й удома, й у ресторані, й на фуршетних заходах.
Інгредієнти
- 300 г курячого філе;
- 250 г сметани;
- 200 г печериць;
- 50 г цибулі;
- 50 г твердого сиру;
- 50 г м’якого сиру;
- 6 тарталеток;
- сіль, зелень, перець, рослинна олія — на смак.
Кількість порцій — 6.
Час приготування — 30 хвилин.
Покрокова інструкція
- Цибулю почистьте і поріжте півкільцями.
- М’ясо курки вимийте. Подрібніть філе невеликими довгастими шматочками.
- Печериці помийте, очистьте. Наріжте гриби вздовж невеликими шматочками.
- Поставте сковороду на вогонь. Влийте в неї рослинну олію та обсмажте цибулю до напівпрозорого стану.
- Покладіть на сковороду м’ясо. Обсмажте шматочки філе протягом п’яти хвилин.
- Висипте на сковороду подрібнені шампіньйони, посоліть, поперчіть, тушкуйте близько п’яти хвилин.
- Твердий сир натріть на грубій тертушці, додайте до основи страви, що готується, вимішайте.
- Зелень помийте, дрібно наріжте, покладіть на сковороду до вищеперелічених інгредієнтів і протушкуйте протягом хвилини.
- Розігрійте духовку до 180 °C.
- Розкладіть основу страви по тарталетках і поставте в духову шафу. Запікайте жульєни 15 хвилин.
Жульєни в кокотницях
Пропонуємо приготувати вишукані жульєни в кокотницях. В останніх страву і подають до столу. Зробити такі жульєни нескладно, єдине — вам доведеться навчитися закручувати тонкі скибочки шинки у витончені трояндочки.
Інгредієнти
- 350 г сметани;
- 300 г печериць;
- 200 г курячої грудинки;
- 200 г шинки;
- 100 г ріпчастої цибулі;
- 75 г твердого сиру;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ст. л. борошна;
- 1 щіпка орегано;
- сіль, спеції — на смак.
Кількість порцій — 6.
Час приготування — 40 хвилин.
Покрокова інструкція
- Спочатку приготуйте соус. На сковороді розтопіть вершкове масло, обсмажте борошно.
- Додайте спеції, сіль, орегано. Поступово введіть у суміш на сковороді сметану. Стежте, щоб соус не вийшов занадто рідким.
- Цибулю почистьте, наріжте півкільцями, обсмажте до золотистого кольору на вершковому маслі, потім зсипте в окрему миску.
- Шинку наріжте скибочками, шість штук відкладіть. Решту м’яса наріжте соломкою, обсмажте, перемістіть в окремий посуд.
- Печериці помийте, почистьте, наріжте шматочками. Обсмажте гриби. Перекладіть печериці в окрему миску.
- Курку подрібніть довгастими шматочками, обсмажте на олії.
- Сир натріть на грубій тертушці.
- Зі скибочок шинки зробіть трояндочки, закріпіть їх зубочистками.
- Розкладіть по кокотницях по черзі шари подрібненої шинки, цибулі, м’яса, грибів. Зверху розмістіть трояндочки.
- Залийте страву соусом. Посипте жульєни тертим сиром так, щоб трояндочки було видно.
- Розігрійте духовку та поставте в неї кокотниці. Приготування страви забере п’ять-сім хвилин.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Військовим – харчові продукти, лікарням – медзасоби: в області передали чергову допомогу з Німеччини 10:58
Два провідні медзаклади області та військовослужбовці, які виконують завдання на півночі України, отримали сьогодні гуманітарну допомогу від німецької доброчинної організації «Україна. Допомога. Брайтшайд імені Святого Лаврентія».
Наркобізнес з мільйонними прибутками: на Чернігівщині поліцейські скерували до суду справу п’ятьох учасників міжрегіональної організованої злочинної групи 10:33
Слідчі слідчого управління поліції Чернігівщини за оперативного супроводу СБУ в Чернігівській області та під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох учасників міжрегіональної організованої злочинної групи, які протягом тривалого часу займалися розповсюдженням наркотичних засобів та психотропних речовин у Чернігівській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.
Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на територіїобласті за добу 10:11
Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду, 3 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення.
20 чернігівських випускників та випускниць отримали 200 балів на НМТ 09:39
Цьогоріч 20 учнів чернігівських закладів загальної середньої освіти досягли найвищих результатів на національному мультипредметному тесті (НМТ).
Чернігівські спортсмени стали переможцями чемпіонат Європи з гирьового спорту 09:07
В сербському місті Белград фінішував відкритий чемпіонат Європи з гирьового спорту за версією IGSF.