Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 21 квітня, 05:20:44

Смачні рецепти вихідного дня: жульєн

13.09.2020   14:53Агенцiя

Чудова страва із запечених грибів під апетитною сирною скоринкою давно посіла почесне місце в ресторанних меню. Важко сказати, який із варіантів приготування цієї їжі є класичним. Точно одне: кожна з таких страв — маленький шедевр кулінарного мистецтва.

Пропонуємо вам опанувати простий рецепт жульєну, а також покрокові інструкції, скориставшись якими ви зможете потішити себе та близьких по-справжньому вишуканою їжею. 

Жульєн з грибами

Вважається, що жульєн класичний готують без м’яса. Але ніжна курка зробить страву поживнішою і збагатить її смак. Жульєн з куркою та грибами, приготований за наведеним нижче рецептом, прикрасить не тільки недільний сімейний обід, а й святковий стіл.

Інгредієнти

  • 400 г печериць;
  • 250 г м’яса з курячих стегенець;
  • 20 г вершкового масла;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 мл вершків (жирність — 33%);
  • 100 г твердого сиру;
  • 100 г сиру брі;
  • 1 біла цибулина;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • 1 щіпка меленого мускатного горіха;
  • сіль, перець — на смак.

Кількість порцій — 4.

Час приготування — 35 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Очистьте й дрібно наріжте цибулину, зубчики часнику.
  2. Вимийте гриби. Наріжте шампіньйони шматочками середнього розміру.
  3. Видаліть із курячих стегенець шкірку, жир. Наріжте м’ясо тонкими смужками.
  4. Поставте на вогонь сковороду. Розігрійте в ній оливкову олію та розтопіть вершкове масло.
  5. Висипте в сковороду нарізані цибулю й часник. Обсмажте близько трьох хвилин.
  6. Додайте до овочів гриби. Тушкуйте печериці чотири хвилини.
  7. Додайте до грибів і овочів м’ясо курки, спеції. Обсмажуйте суміш ще близько п’яти хвилин.
  8. Поріжте брі невеликими шматочками. Додайте подрібнений сир у сковороду та присипте меленим мускатним горіхом. Помішуючи, тушкуйте суміш, доки шматочки брі не розплавляться.
  9. Поступово влийте в страву вершки (цілком можливо, що вам знадобиться не весь зазначений в рецепті об’єм). Стежте, щоб маса не вийшла рідкою.
  10. Викладіть готову основу страви у форму для запікання.
  11. Натріть на грубій тертушці твердий сир. Посипте ним зверху жульєн. Поставте форму на 15 хвилин в розігріту до 180 °C духовку.

yak-prygotuvaty-zhulyen-smachno-yak-u-restorani

Жульєн у тарталетках

Приготування жульєну — нескладний процес. Щоб страва виглядала гідною ресторанного меню, важлива її подача. Жульєн у тарталетках буде виглядати презентабельно й удома, й у ресторані, й на фуршетних заходах.

Інгредієнти

  • 300 г курячого філе;
  • 250 г сметани;
  • 200 г печериць;
  • 50 г цибулі;
  • 50 г твердого сиру;
  • 50 г м’якого сиру;
  • 6 тарталеток;
  • сіль, зелень, перець, рослинна олія — на смак.

Кількість порцій — 6.

Час приготування — 30 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Цибулю почистьте і поріжте півкільцями.
  2. М’ясо курки вимийте. Подрібніть філе невеликими довгастими шматочками.
  3. Печериці помийте, очистьте. Наріжте гриби вздовж невеликими шматочками.
  4. Поставте сковороду на вогонь. Влийте в неї рослинну олію та обсмажте цибулю до напівпрозорого стану.
  5. Покладіть на сковороду м’ясо. Обсмажте шматочки філе протягом п’яти хвилин.
  6. Висипте на сковороду подрібнені шампіньйони, посоліть, поперчіть, тушкуйте близько п’яти хвилин.
  7. Твердий сир натріть на грубій тертушці, додайте до основи страви, що готується, вимішайте.
  8. Зелень помийте, дрібно наріжте, покладіть на сковороду до вищеперелічених інгредієнтів і протушкуйте протягом хвилини.
  9. Розігрійте духовку до 180 °C.
  10. Розкладіть основу страви по тарталетках і поставте в духову шафу. Запікайте жульєни 15 хвилин.

yak-prygotuvaty-zhulyen-smachno-yak-u-restorani

Жульєни в кокотницях

Пропонуємо приготувати вишукані жульєни в кокотницях. В останніх страву і подають до столу. Зробити такі жульєни нескладно, єдине — вам доведеться навчитися закручувати тонкі скибочки шинки у витончені трояндочки.

Інгредієнти

  • 350 г сметани;
  • 300 г печериць;
  • 200 г курячої грудинки;
  • 200 г шинки;
  • 100 г ріпчастої цибулі;
  • 75 г твердого сиру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 1 щіпка орегано;
  • сіль, спеції — на смак.

Кількість порцій — 6.

Час приготування — 40 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Спочатку приготуйте соус. На сковороді розтопіть вершкове масло, обсмажте борошно.
  2. Додайте спеції, сіль, орегано. Поступово введіть у суміш на сковороді сметану. Стежте, щоб соус не вийшов занадто рідким.
  3. Цибулю почистьте, наріжте півкільцями, обсмажте до золотистого кольору на вершковому маслі, потім зсипте в окрему миску.
  4. Шинку наріжте скибочками, шість штук відкладіть. Решту м’яса наріжте соломкою, обсмажте, перемістіть в окремий посуд.
  5. Печериці помийте, почистьте, наріжте шматочками. Обсмажте гриби. Перекладіть печериці в окрему миску.
  6. Курку подрібніть довгастими шматочками, обсмажте на олії.
  7. Сир натріть на грубій тертушці.
  8. Зі скибочок шинки зробіть трояндочки, закріпіть їх зубочистками.
  9. Розкладіть по кокотницях по черзі шари подрібненої шинки, цибулі, м’яса, грибів. Зверху розмістіть трояндочки.
  10. Залийте страву соусом. Посипте жульєни тертим сиром так, щоб трояндочки було видно.
  11. Розігрійте духовку та поставте в неї кокотниці. Приготування страви забере п’ять-сім хвилин.

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

Виявлено 19 нових випадків COVID-19

Виявлено 19 нових випадків COVID-19 19:10

За даними Управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА в області станом на 20 квітня зафіксовано 19 нових випадків COVID-19.

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 19 нових випадків COVID-19

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 19 нових випадків COVID-19 19:00

За даними Управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА в області станом на 20 квітня зафіксовано 19 нових випадків COVID-19.

Чернишов озвучив культурні проєкти, включені у

Чернишов озвучив культурні проєкти, включені у "Велике будівництво". Які з Чернігівщини? 18:21

Культура – новий напрям у Програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». У 2021 році планується відновлення 20 об’єктів культурного спрямування.

Перед початком роботи четвертої сесії облради восьмого скликання відбулися засідання постійних комісій

Перед початком роботи четвертої сесії облради восьмого скликання відбулися засідання постійних комісій 17:06

Депутати проаналізували питання порядку пленарного засідання, які стосуються бюджетної сфери, управління та розпорядження комунальною власністю, використання лісових ресурсів, природно-заповідного фонду області.

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 413 осіб

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 413 осіб 16:46

За інформацією Чернігівського обласного центру громадського здоров’я, станом на 20 квітня в області щеплено першою дозою 8579 людей, з них: вакциною AstraZeneca щеплено 8166 осіб, вакциною CoronaVac — 239 та вакциною Comirnaty (Pfizer-BioNTech) – 174.