Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:00:42

Солодке життя - знамениті шоколадні торти й тістечка

11.07.2021   12:39Агенцiя

Нумо зізнаймось собі у тому, що старий добрий шоколадний торт допомагає людям жити; мені він точно допомагає" Одрі Хепберн

Шоколад? Ммм... обожнюємо! 11 липня весь світ відзначав День Шоколаду, і ми, як затяті ласуни, не могли залишитися осторонь цієї події. Для всіх фанатів цих ласощів сьогодні ми підготували невелику розповідь про шоколадні торти й тістечка, популярні у всьому світі.

"Захер"

Найвідоміший в світі шоколадний торт вигадав віденський кондитер Франц Захер у 1832 році, коли він ще був молодим юнаком і служив на кухні у міністра закордонних справ. З нагоди прийому високопоставлених гостей міністр доручив кухарям зробити незвичайний торт, а головний кондитер як на гріх захворів, ось і довелося віддуватися його юному помічнику. Рецепт оригінального "Захера" до сих пір тримають в секреті, і спробувати його можна лише у віденському готелі з однойменною назвою.

"Прага"

За часів Союзу в нашій країні мало хто чув про австрійський торт "Захер", але у нас був свій вітчизняний аналог - "Празький торт". Насправді торт немає ніякого відношення до чеської кухні, а був названий так на честь ресторану "Прага", в якому працював кондитер Володимир Гуральник, який подарував світові безліч тортів і тістечок, в тому числі "Прагу" та "Пташине молоко".

"Чорний ліс"

Цей чудовий шоколадно-вишневий торт вперше був приготований в 30-х роках минулого століття у Німеччині. Кажуть, що своєю назвою він зобов'язаний нарядам жінок з провінції Шварцвальд (що в перекладі означає "чорний ліс") - їхні білосніжні блузки, чорні спідниці та червоні кульки на голові викликають асоціацію з шоколадними коржами, світлим кремом і вишнями у торті.

"Їжа диявола"

В Америці існують два популярних торти, які є протилежностями один одному - "Їжа диявола" та "Їжа ангела". Перший - темний і насичений, другий - білий та повітряний. Від інших шоколадних тортів "диявольський торт" відрізняється тим, що в ньому більше соди та менше яєць. Вперше рецепт торту був надрукований в одній з кулінарних книг у 1902 році.

"Капрезе"

Капрезе - це не лише відома легка закуска, а й назва італійського торту з шоколаду та горіхів, приготованого без борошна, який є головною гордістю острова Капрі. Легенда свідчить, що коли дочка австрійського імператора вийшла заміж за короля Неаполя, вона зажадала, щоб їй приготували торт "Захер". Однак італійські кухарі не знали рецепту, тому вони зімпровізували, додавши в шоколад типовий неаполітанський інгредієнт - мигдаль.

"Жоффр"

Жозеф Жоффр був французьким генералом часів Першої Світової війни і одним з тих людей, завдяки яким Франція здобула перемогу в битві на Марні у 1914 році. Вдячні французи дали генералу ласкаве прізвисько "Татусь Жозеф". А ось торт "Жоффр" вигадали не вони, а румунські кухарі з нагоди приїзду уславленого воїна до Бухаресту.

"Брауні"

В рамках Всесвітньої виставки, яка проходила в Чикаго у 1893 році, був організований спеціальний жіночий комітет, головою якого стала Берта Палмер - популярний громадський діяч тих часів, дружина мільйонера Поттера Палмера. Берта замовила кондитерові "Палмер готелю", який належить їхній сім'ї, десерт, який було б зручно їсти гостям. Так з'явилися на світ шоколадні тістечка з горіхами та абрикосовою глазур'ю. До речі, готель "Палмер" існує й зараз, і в ньому можна спробувати "Брауні", приготовані за оригінальним рецептом.

"Брігадейро"

У 1945 році одним з кандидатів на пост президента Бразилії був бригадний генерал на ім'я Едуардо Гомес. Під час виборчої кампанії він часто влаштовував прийоми, на яких запрошеним подавали круглі шоколадні тістечка, схожі на трюфелі. Цей десерт користувався таким успіхом, що з часом став національною стравою. Гомесу, щоправда, це не допомогло, вибори він програв, проте, його ім'я назавжди залишилося в історії кулінарії.

"Шоколадний фондан"

Фондан, лава-кейк, вулкан, шоколадне тістечко, що тане - все це різні назви кексу з рідкою серцевиною та хрусткою скоринкою. Це порівняно молодий десерт - його стали готувати лише в кінці минулого століття, а на його авторство претендують одразу кілька іменитих французьких кухарів.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини