Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 11 липня, 08:29:32

Смачні рецепти вихідного дня: готуємо тушковану капусту

24.05.2020   11:53Агенцiя

Варіантів, як приготувати тушковану капусту, чимало. Але по-справжньому смачною страва вийде, якщо ви будете використовувати тільки свіжі та якісні інгредієнти. Завдяки хорошим продуктам і перевіреним рецептам ви зможете потішити себе та близьких новим «прочитанням» знайомої усім з дитинства їжі.

 

Тушкована капуста: рецепт традиційний

Базові рецепти з тушкованою капустою (точніше, страви, приготовані за ними) належно оцінять і дорослі, і діти. Щоб зробити відмінний гарнір, достатньо лише чітко дотримуватися покрокової інструкції. А якщо проявити фантазію та додати в овочеву масу гриби, м’ясо або чорнослив, страва набуде зовсім іншого смаку.

Інгредієнти

  • 700 г білокачанної капусти;
  • 1 морквина;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 4 ст. л. рослинної олії;
  • перець, сіль — за смаком.

Із перерахованої вище кількості продуктів вийде 3 порції гарніру. На його приготування знадобиться 45 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. З капусти зняти верхні листки. Обполоснути качан, дрібно посікти.
  2. Очищену морквину подрібнити на тертушці з великими отворами.
  3. Почистити цибулю, порізати кубиками.
  4. Поставити на вогонь глибоку сковороду. Влити половину олії.
  5. Помістити в сковорідку цибулю, моркву. Обсмажити 10 хвилин, перекласти овочі на тарілку.
  6. Сковороду змастити олією, що залишилася. Викласти в ємність капусту. Обсмажити 10 хвилин.
  7. Додати до капусти цибулю, моркву, перець, сіль. Все добре вимішати.
  8. Накрити сковорідку кришкою, зменшити вогонь і залишити овочеву масу тушкуватися 15–20 хвилин.

У закладах громадського харчування в цю їжу обов’язково додають томатну пасту. Вона надає тушкованому гарніру особливого смаку.

kapusta-tushkovana-najkrashhi-riznovydy-populyarnoyi-stravy2

Як приготувати тушковану капусту з м’ясом

Класична капуста тушкована нерідко готується з м’ясом. Спробуйте зробити цю апетитну та ситну їжу, яка обов’язково навіє приємні дитячі спогади.

Інгредієнти

  • 1 кг капусти;
  • 500 г курячого філе;
  • 1–2 цибулини;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. оцту;
  • ½ склянки води;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 1 ст. л. цукру;
  • лавровий лист, сіль, чорний перець — за смаком.

Із такої кількості складових отримаєте 4 порції страви. Час приготування — 45 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Очищену цибулю порізати кубиками.
  2. Нашаткувати капусту.
  3. Філе також порізати кубиками.
  4. По одній хвилині обсмажити в олії спочатку цибулю, потім філе. Посолити. Знову обсмажити кілька хвилин.
  5. Додати капусту, воду.
  6. Тушкувати 20 хвилин під кришкою.
  7. Перемішати оцет, пасту та борошно. Додати в капусту.
  8. Приправити суміш спеціями.
  9. Тушкувати приблизно 10 хвилин.

kapusta-tushkovana-najkrashhi-riznovydy-populyarnoyi-stravy3

Тушкуємо капусту з грибами

Страви з тушкованої капусти з грибами смакують не лише вегетаріанцям і тим, хто дотримується посту. Такий гарнір — чудовий «партнер» для м’яса, риби. Також свіжа тушкована капуста з грибами використовується як начинка для відкритих пирогів, печених або смажених пиріжків.

Інгредієнти

  • 500 г білокачанної капусти;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 300 г печериць;
  • 100 мл води;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 5 ст. л. рослинного масла;
  • кмин, сіль, чорний перець — за смаком.

Із такої кількості продуктів ви зможете зробити 4 порції страви. Приготування забере трохи менше години.

Покрокова інструкція

  1. Вимиті та очищені гриби крупно порізати.
  2. Змастити глибоку сковороду олією. Наповнити грибами, поставити смажитися.
  3. Нашаткувати капусту.
  4. На тертушці з великими отворами подрібнити очищену морквину.
  5. Готові гриби перекласти в тарілку.
  6. Поки сковорода гаряча, додати на неї олію, викласти моркву, капусту.
  7. Помішуючи, обсмажити овочі на невеликому вогні десь 20 хвилин.
  8. Додати цибулю. Смажити 7 хвилин.
  9. Додати томатну пасту, спеції. Пасерувати 2 хвилини.
  10. Знову викласти на сковорідку смажені гриби. Влити воду, якщо маса, що готується, суха.
  11. Накрити сковорідку кришкою й тушкувати капусту з грибами 5 хвилин.

Коли процес термічної обробки завершиться, залиште тушковану капусту під кришкою ще на півгодини: так вона вийде духмяною та смачною. Цю їжу можна вживати й гарячою, й холодною.

kapusta-tushkovana-najkrashhi-riznovydy-populyarnoyi-stravy4

Ресторанні страви з тушкованої капусти

У закладах високої кухні пропонують не звичні варіанти з «Книги про смачну та здорову їжу», а страви інших країн. Тушкована капуста, рецепт якої відрізняється від знайомого нам, є, наприклад, у чеській кухні. Ми ж пропонуємо вам спробувати німецький варіант згаданої страви.

Інгредієнти

  • 1/2 капустини середнього розміру;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. мускатного горіха;
  • 2 ст. л. томатного пюре або аджики;
  • 1 ст. л. гірчиці;
  • 5–7 гілочок свіжого чебрецю;
  • сіль, чорний перець — за смаком.

З цієї кількості складових вийде 4–6 порцій страви. Приготування забере 1 годину.

Покрокова інструкція

  1. З капусти зняти верхні листки. Посікти качан соломкою.
  2. Почистити морквину. Подрібнити на дрібній тертушці.
  3. Обчистити цибулину, часник, порізати соломкою.
  4. Розігріти глибоку сковороду, змастити олією. Висипати цибульно-часникову соломку, смажити кілька хвилин.
  5. Додати моркву. Смажити, помішуючи, кілька хвилин.
  6. Додати капусту, влити приблизно пів склянки води, накрити сковорідку кришкою та залишити на невеликому вогні на 15 хвилин.
  7. Додати спеції, вимішати. Залишити масу мліти під кришкою ще на 10 хвилин.
  8. Коли тушкована капуста буде практично готовою, додати мускатний горіх. Потім все гарненько вимішати.

У готову страву додайте гілочки чебрецю. Подавати таку тушковану капусту можна як самостійно, прикрасивши зеленню, так і як гарнір до м’яса.

Обирайте рецепт, що припав до вподоби, та насолоджуйтеся апетитною корисною їжею!

джерело

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині поліцейські скерували до суду справу міжрегіональної організованої злочинної групи, яка створила нарколабораторію промислових масштабів 16:42

Слідчі поліції Чернігівщини завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт щодо членів організованої злочинної групи. Фігуранти створили потужну лабораторію з виготовлення психотропів з подальшим їх збутом оптовими партіями до різних областей України. Злочинний прибуток наркоділків щомісяця сягав понад 25 мільйонів гривень.

Дігтярівський професійний аграрний ліцей здійснює підготовку кадрів для сільського господарства 16:10

Наразі в закладі освіти триває вступна кампанія, а отже кожен випускник дев'ятого або одинадцятого класу може стати учнем цього профтеху.

У Чернігові демонтують ще понад 30 незаконних тимчасових споруд 15:47

На засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 9 липня 2025 року погодили рішення комісії з демонтажу тимчасових споруд. Йдеться про 32 об'єкти, які були встановлені без дозвільних документів у різних частинах міста.

У Прилуках поліцейські разом із рятувальниками продовжують проводити профілактичні рейди у місцях відпочинку поблизу водойм 15:07

Інспектори служби освітньої безпеки Прилуцького районного відділу поліції спільно з співробітниками ДСНС проводять профілактичну роботу серед населення, яка спрямована на запобігання нещасним випадкам під час літнього відпочинку біля води.

Поширював злочинний вплив та керував вчиненням злочинів – до 9 років за ґратами засуджено жителя Ніжинського району 14:47

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури вироком Ніжинського міськрайонного суду затверджено угоду про визнання винуватості та визнано винним жителя Ніжинського району у встановленні та поширенні злочинного впливу, втягненні неповнолітнього у протиправну діяльність, незаконному придбанні та зберіганні з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу, незаконному зберіганні наркотичних засобів без мети збуту, крадіжці та вимаганні (ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 255-1, ч. 1 ст. 304, ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 309 КК України).