Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 01:56:57

13 квітня - День Семаргла

13.04.2020   07:42Агенцiя

Семаргл (або Симаргл) — Огнебога. Його призначення досі не з'ясовано до кінця. Вважається, що це Бог вогню і Місяця, вогняних жертвоприношень, будинки і вогнища. Огнебога зберігає насіння і посіви і може обертатися священним крилатим псом.

календар

календар

Є згадки про появу Семаргла на світ з полум'я. Кажуть, що одного разу сам небесний коваль Сварог, вдаривши магічним молотом об камінь Алатир, висік з каменю божественні іскри. Іскри яскраво розгорілися, і в їх полум'я з'явився вогненний бог Семаргл, що сидів на златогрівом коні срібною масті. Але, здаючись тихим і мирним героєм, Семаргл залишав випалений слід скрізь, де б не ступала нога його коня.

Достеменно невідомо ім'я бога Вогню, швидше за все тому, що його ім'я надзвичайно свято. Святість пояснюють тим, що цей Бог живе не де-небудь на сьомому небі, а безпосередньо серед земних людей! Ім'я його намагаються вимовляти вголос рідше, зазвичай замінюючи іносказаннями.

Здавна слов'яни пов'язують з Вогнем виникнення людей. Згідно з деякими оповідям, Боги сотворили Чоловіка і Жінку з двох паличок, між якими розгорілася Вогонь - найперше полум'я любові. Семаргл також не пускає в світ зло.

Вночі Семаргл стоїть на сторожі з вогненним мечем і лише один день у році він сходить зі свого поста, відгукуючись на поклик Купальниці, яка кличе його на любовні ігри у день Осіннього рівнодення. А в день Літнього сонцестояння, через 9 місяців, у Семаргла і Купальниці народжуються діти - Кострома і Купало.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.