Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:00:09

29 березня створено рецепт найпопулярнішого в світі напою - кока-коли

29.03.2020   09:33Агенцiя

У березні 1886 року в Атланті полковник Джон Пембертон, фармацевт за освітою, намагався знайти засіб від головного болю.

календар

календар

З цією метою він зварив незвичайний сироп карамельного кольору. У рецептуру напою входили відвар листя коки, цукор і кофеїн. Тому по своїй дії напій вийшов досить стимулюючим.

Сироп був солодким та густим, Пембертон досить високо оцінив смакові якості свого творіння. Він вирішив продавати його через аптеку «Джейкобс». Перші порції сиропу стали продаватися саме тут по п'ять центів за склянку. На перших порах коку розкуповували в кількості дев'яти склянок на день.

Пізніше в напій почали додавати газовану воду. Приблизно в той же час напій отримав назву «Кока-Кола». Назва і оригінальний шрифт придумав Френк Робінсон — друг і партнер Джона Пембертона.

Після смерті Пембертона процвітаючий бізнесмен Аза Кендлер придбав рецепт «Кока-Коли» у його вдови за 2300 доларів. А далі Кендлер помістив напій в металевий посуд, в якій і зварив його разом з власними запатентованими «Бальзамом з крові рослин». Десять наступних років «Кока-Кола» зміцнювалася в назві «лікувального напою». А 31 січня 1893 товарний знак «Кока-Кола» був офіційно зареєстрований в США.

До речі, саме в тому ж 1893 році молодий фармацевт з Нью-Берна Калеб Бредхем проводив експеримент по створенню фармацевтичної суміші з газованої води, цукру, ванілі, рідких масел і горіхів коли. Ця незвичайна суміш під незвучние назвою «напій Бреда» стала продаватися в аптеках як звеселяючий, зміцнюючий і сприяє травленню напій. Через п'ять років після винаходу Бредхем дав напою нове ім'я — «Пепсі-Кола» і зареєстрував його як торгову марку. Назва була складена з назв інгредієнтів — пепсину (травний фермент) і горіха коли.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини