Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:49:55

Смачні рецепти вихідного дня: 4 страви з квасолею

15.03.2020   15:39Агенцiя

Квасоля - це корисний і поживний продукт. Квасоля дуже багата на мікро- і макроелементи, такі як фтор, залізо, фосфор, калій, кальцій і магній. А за кількістю міді і цинку, які вважають елементами жіночої краси, квасоля перевершує більшість овочів. Головне, правильно її приготувати.

Квасоля в сметані

Інгредієнти: 2 скл. квасолі, 1 скл. сметани, сіль, перець, лавровий листок, інші приправи за смаком, 1 цибулина

Приготування


Сам рецепт приготування квасолі є простий, зусиль іде небагато, а от часу… як і кожен рецепт із квасолі, трохи забирає. Тож, квасолю ми наперед замочуємо у холодній воді, можна на ніч, а краще на добу. Тоді ставимо її на невеликий вогонь і варимо, доки стане м’яка… у мене вона варилася дві години. Коли буде майже доварена, посоліть.

Після цього беремо глибоку пательню, наливаємо туди трохи олії і легко обсмажуємо подрібнену цибулинку (або пів цибулинки, за смаком). Одразу вкидаємо туди відварену квасолю, можна разом із рідиною, в якій вона варилася (якщо її не надто багато). Додаємо прямо туди сметану і приправи: перець, сіль, ще щось :). Тушимо цю смакоту хвилин 15, якщо потрібно, доливаємо рідини. Після цього знімаємо з плити, подаємо у гарячому вигляді. Можна як гарнір, або як окрему страву, вона є досить ситна.

Лимонно-квасолевий пісний суп


Інгредієнти: 400 г квасолі, 3 цибулини, 3 моркви, 0,5 качана капусти, 5 стебла селери, 1 стебло цибулі-порею, півлимона, 1 склянка рослинної олії, 3 гілочки м'яти, чорний мелений перець (за смаком), 2 л води, сіль за смаком

Приготування:


Квасолю перебери, видали погані зерна, помий і залий водою на 6-8 годин. Ретельно промий квасолю, залий свіжою водою і вари 15-20 хвилин. Коли квасоля стане м'якою, злий з неї воду.
Помий і почисти овочі. Цибулю дрібно поріж. Цибулю-порей, селеру та моркву поріж шматочками.
Капусту нашаткуй. Відвари цибулю, селеру і моркву 15-20 хвилин.
Потім додай капусту, цибулю-порей і відварену квасолю і вари, помішуючи, ще 5-7 хвилин.
Наприкінці варіння поклади м'яту, посолити, поперчити і додай олію. При бажанні квасолевий суп можна варити без олії.
Перед подачею окремо в кожну тарілку поклади тонку часточку лимона.

Зрази з квасолею

Інгредієнти: картопля - 1 кг, олія для смаження, сіль - за бажанням. Для начинки: квасоля - 1 ск

лянка відвареної, цибуля ріпчаста - 1 шт., олія - ​​2 ст. ложки, часник - 2 зубки, сіль, перець чорний мелений
Для заправки: цибуля ріпчаста - 2 головки, зелень петрушки і кропу - 2 ст. ложки порізаної

Приготування:


Заздалегідь замочити і відварити квасолю. Цибулю порізати четвертькільцями і обсмажити на рослинному маслі. Часник продавити через часникодавку.
Змішати смажену цибулю разом з маслом, в якому вона смажилася, з квасолею, часником, сіллю і перцем.
Помолоти за допомогою блендера.
Очистити і натерти картоплю як на деруни.
Відкинути на друшляк і дати стекти рідині.
При бажанні можна картопляну масу трохи посолити. Солі достатньо в начинці і заправці.
Набирати рукою картопляну масу і на долоні робити з неї коржик. На неї викласти 1 ст. ложку приготованого квасоляного паштету. Закріпити краї і надати форму зразів.
Обсмажити зрази на розігрітій олії з усіх боків на помірному вогні. Викласти на тарілку.
Для заправки на олії, обсмажити цибулю, порізану половинками кілець. Посолити, посипати чорним меленим перцем і змішати з порізаною зеленню.
Викласти заправку на зрази.

Спаржева квасоля з м'ясом під винним соусом

Інгредієнти:
0,5 кг курячого м'яса (філе), 400 г спаржевої квасолі, 2 моркви, 2 цибулини, 2 помідори, 1 болгарський перець, 3 зубки часнику, 1 ст. ложка томатної пасти, 1 ст. ложка соєвого соусу, 1 ст. ложка вина Херес, 1 ст. ложка крохмалю, 1 ч. ложка цукру, 3-4 ст. ложки олії, перець, сіль за смаком.

Спосіб приготування:


Помий, почисти і крупно наріж овочі. Зі спаржевої квасолі зріж кінчики і опусти її в киплячу воду на 2-3 хвилини.

Поріж м'ясо, трохи обсмаж у олії на гарячій сковороді і відклади на тарілку. У цій же олії обсмаж овочі протягом 5 хвилин: цибулю, моркву, болгарський перець.

Приготуй соус. Змішай соєвий соус, томатну пасту, подрібнений часник, вино, крохмаль, цукор, сіль, перець і півсклянки води.

У сотейник виклади м'ясо, помідори, спаржеву квасолю і обсмажені овочі. Залий соусом і тушкуй 15-20 хвилин.

Як варити квасолю правильно?

Варений продукт підходить в якості гарніру до рибних і м'ясних страв. Але він може стати і окремою стравою, поєднуючись з овочами в свіжому, вареному або тушкованому вигляді. Сира квасоля в їжу не годиться, тому що вона містить отруйні речовини, які руйнуються при термічній обробці.

Перед варінням обов'язково замочуються всі бобові культури. Це дозволить їм швидше приготуватися, а потім не викликати здуття живота. Тримати у воді квасолю варто шість-десять годин, тому ідеально замочувати її на ніч. Але довше не тримай, особливо в теплу пору, оскільки продукт може зіпсуватися. Добре також міняти рідину кожні три-чотири години, а самі боби мають бути закритими водою повністю. Перед варінням рідину заміни на свіжу.

У випадку, коли ти не замочила квасолю заздалегідь, не відмовляйся від улюбленої страви і не впадай у відчай. Можна зробити так: постав каструлю з бобами і водою на вогонь, доведи до кипіння і провари три хвилинки. Зніми з плити і залиш на годину: за цей час продукт розпариться і стане м'яким.

Скільки і як варити квасолю

Тут багато чого залежить від виду та розміру самої квасолі і підготовки. Якщо ти не замочувала боби у воді заздалегідь, то тривалість варіння становить від двох до чотирьох годин. Дрібні зернятка приготуються набагато швидше, ніж великі, білі - швидше, ніж червоні. Якщо білі сорти можна взагалі не замочувати, то червоні боби необхідно обов'язково мочити у воді.

Вари продукт на повільному вогні, постійно стеж за рівнем рідини. При необхідності доливай воду, тільки не холодну, а окріп.

Як дізнатися, чи зварилися боби? На заході у найкращих ресторанах застосовують так звану систему трьох. Вона передбачає наступне: з каструлі дістають три фасолини і пробують на смак. Якщо м'які всі - продукт готовий, якщо одна з них тверда, то необхідно варити ще.

Деякі секрети

  • Якщо після закипання квасолі злити воду і налити холодної, то вона буде смачніше.
  • Не мішай продукт під час варіння.
  • Якщо під час варіння постійно доливати холодну воду, то боби приготуються швидше.
  • Не додавай сіль під час приготування квасолі, соли страву по закінченні варіння.
  • Готуй бобові тільки у відкритому посуді, без кришки.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини