Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:06:30

10 лютого - День домовика

10.02.2020   07:23Агенцiя

Кудес — день частування будинкового.

Домовик — запечнік, прібаутнік, Сверчкова заступник. Назва свята — Кудес (бубни) — вказує на те, що наші предки спілкувалися з домовиком або ж просто веселилися, тішачи слух музикою:

Дідусь-суседушка!
Їж кашу, та хату бережи нашу !

Якщо дідусь-суседушка на Кудес залишиться без гостинців, то з доброго зберігача домашнього вогнища, він перетвориться в досить лютого духу. Після вечері залишають за пічкою горшочек каші, обкладений гарячим вугіллям, щоб каша не охолола до півночі, коли домовик прийде вечеряти.

В сей день вшановується як сам Велес, так і його воїнство. Розповідається про походження велесічей, небесних воїнів Велеса. Зазвичай велесічей шанують дітьми Велеса, Сварожичами, які підкорилися Велесу — главі небесних воїнств.

Але є серед них і ті, які зійшли з небес на Землю і оселилися між людьми: це давні богатирі: волотомани, асілкі, духи пращурів, а також духи лісів, полів, вод і гір. Ті з них, хто потрапив у ліс — стали лісовиками, хто в воду — водяними, хто в полі — польовими, а хто в будинок — будинковими.

Домовик — дух добрий. Зазвичай він — дбайливий господар, що допомагає дружній родині. Іноді вередує, пустує, якщо йому що не до вподоби. Він лякає тих, хто не дбає про домашнє господарство і худобі. У цей день домовика годують кашею, залишаючи її на загнетке. Годують і засуджують:
Господар-батюшка, прийми нашу кашу!
І їж пироги — наш дім бережи!

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.