Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:05:49

9 лютого - Міжнародний день стоматолога

09.02.2020   08:14Агенцiя

За даними різних джерел, наприклад, ADA, IDEAF і FDI, а так само Всесвітньої федерації стоматологів, карієс і хвороби ротової порожнини є найпоширенішими захворюваннями у всьому світі. Особливу увагу і настороженість викликає хронічне захворювання карієсом, яке не щадить ні бідних, ні багатих і сміливо крокує по всій планеті.

Не випадково у всьому світі встановлені і виникають всілякі пам’ятні та святкові дні, присвячені увазі до здоров’я зубів і ротової порожнини. Так, за даними проекту DilovaMova.com, наприклад 12-го вересня відзначається «Всесвітній день здоров’я ротової порожнини» - «World Oral Health Day». 6-го березня в Сполучених Штатах Америки відзначають професійне свято «День дантиста», а весь лютий місяць традиційно відводиться увазі національної системи охорони здоров’я у сфері дитячого здоров’я та профілактики цих нещадних захворювань.

Виникнення Міжнародного дня стоматолога, враховуючи всі світові тенденції, цілком закономірний процес. Дата його святкування - 9-е лютого. Вона приурочена дню однієї ранньохристиянської великомучениці Аполлонії, що жила в III столітті нашої ери в Олександрії. Це були часи великого гоніння на всю християнську Церкву і віруюча в Христа Аполлонія, що була дочкою видного олександрійського чиновника, не стала винятком. Вона була схоплена і піддана жорстоким тортурам, у неї живцем вирвали всі зуби і під загрозою спалення на багатті вимагали зречення від віри. Щоб дати їй можливість схилити перед своїми мучителями коліна, її розв’язали, але замість цього відважна жінка воліла сама кинуться в смертельний вогонь. По записах історичних літописів це сталося 9-го лютого 249-го року.

Вся стоматологічна наука спрямована на протилежні цілі - полегшити і допомогти впоратися людині з його одним з найбільш болісних страждань, постаратися зробити життя людини по можливості комфортніше і безпечніше, адже хвороби зубів і ротової порожнини є гарним трампліном для інших не менш небезпечних хвороб у всьому організмі. Цікаві факти в області розвитку стоматології вказують на те, що вже в 7-му тисячолітті до нашої ери людям вдалося зробити древній прототип сучасної бормашини. Досліджуючи знайдені в пакистанській провінції Белуджістан останки людей, які на думку вчених з Франції і США жили близько 7 - 5,5 тисяч років до нашої ери, було виявлено в деяких їх зубах зроблені при їх житті майже ідеальні просвердлені отвори діаметром від 1-го до 3-х міліметрів, а глибиною до 3,5-ї міліметрів. Мистецтво древніх «стоматологів» дозволяло працювати з важкодоступними корінними зубами, а в деяких випадках і з внутрішньої сторони щелепи. Сучасні лікарі дантисти оцінили б їх роботу, як роботу майстрів високої кваліфікації, а це було багато тисячоліть тому.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини