Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:06:05

День Бабака: традиції свята та прогноз на 2020 рік

02.02.2020   14:08Агенцiя

Весна буде рання, а наступна зима скоріш за все безсніжною.

Такий прогноз зробив Бабак Тимко IІI, якого традиційно розбудили на початку лютого в селищі Гайдари Харківської області, спрогнозував прихід весни за шість тижнів.

2 лютого відзначається День Бабака.

Історія виникнення цього народного свята сягає своїм корінням ще у часи Стародавнього Риму. В Америку День бабака був привезений переселенцями з німецьких земель у XVIII столітті. У народну традицію святкування цього дня увійшло безліч звичаїв. Це і фестивалі, і народні гуляння, ярмарки та просто ще один спосіб підняття настрою в період гострих лютневих морозів.

Це свято одне з найпопулярніших у США; щороку до Панксатоні приїздить майже 20 тисяч туристів з усього світу. Щоправда, тут головне не сплутати Пенсільванію з Трансільванією, як то зробив один турист, потрапивши в результаті плутанини географічних назв не на прогноз погоди до бабака, а в замок графа Дракули. Віднедавна День бабака відзначають і в Україні, хоча традиції передбачати погоду за поведінкою тварин чи птахів надзвичайно давні.

Зараз в Україні «діючими» є два бабаки-«метеорологи» – слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В.Каразина в с. Гайдари, Харківщина) і галицький Мишко (живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі ). І хоча прогнози усіх бабаків зазвичай далекі від істини, головне тут саме дійство, шоу: витягування звірка з нірки, поведінка сонного приголомшеного бабака під прицілом фото- і телекамер, а ще – нагода забути про офіційний прогноз Гідрометцентру.

Бабак Тимко IІI, якого традиційно розбудили на початку лютого в селищі Гайдари Харківської області, спрогнозував прихід весни за шість тижнів.

Свій прогноз "віщун" зробив на біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна, де він і мешкає, повідомляє Укрінформ. Тимко не побачив своєї тіні, тож весна настане за 6 тижнів.

Також уже традиційно Тимко зробив жартівливий прогноз на актуальну тему - цього року організатори Дня бабака запропонували підопічному університетських біологів визначити, чи буде сніжною наступна зима. Кілька разів тваринку запускали на столик з відповідними написами, але "вердикт" був один і той самий - і наступна зима буде безсніжною.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.