Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 4 листопада, 21:30:07

Смачні рецепти вихідного дня: завиванець з маком та вишнями

19.01.2020   14:44Агенцiя

Ароматний та смачний завиванець прикрасить ваше чаювання, особливо у вихідний день, коли родина збереться за столом. Поєднання вишень та маку з дріжджовим тістом - це абсолютний смак та досконалий результат.


Для тіста: 35 г свіжих дріжджів, 100 мл молока, 75 г цукру, 3 яйця (в тісто 2 яйця та білок, а жовток для змащування), 120 г домашнього сиру, 120 г вершкового масла, 2 столові ложки рафінованої олії, чверть чайної ложки солі, пакетик ванільного цукру, 550-700 г борошна.


Для начинки: 500 г макової начинки (250 г маку, 500 мл води, родзинки, мед або цукор за смаком), 2 склянки вишень без кісточки.

Готуємо опару. Дріжджі кришимо до миски, додаємо 1-2 ложки цукру, розтираємо. Коли дріжджі розтануть, вливаємо тепле молоко та розмішуємо. Тоді просіюємо трохи менше, ніж склянку борошна і знов перемішуємо.

Має вийти негусте тісто без грудочок. Накриваємо миску рушником та ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин.

Поки опара підходить, в одній тарілці розтоплюємо вершкове масло, а в іншій - збиваємо 2 яйця та 1 білок із цукром, що залишився. Важливо, щоб на момент додавання до дріжджового тіста усі продукти були не гарячі і не холодні, а теплі чи кімнатної температури.

Коли опара підніметься й наповниться бульбашками, час додати інші інгредієнти. Просіємо частину борошна, додамо збиті яйця, перемішаємо. Далі - борошно та сир.

Тоді додаємо ще частину борошна і розтоплене масло. Знов борошно, сіль, ванілін та олію. Замішуємо м’яке, не липке тісто, за потреби підсипаючи трошки борошна. Вимісивши щоб відліпало від рук, залишаємо у теплі під рушником на 1-1,5 години. Тим часом підготуємо начинку.

Готуємо макову начинку. Мак заливаємо водою і проварюємо на середньому вогні під кришкою упродовж 5 хвилин, вимикаємо та залишаємо настоюватись під кришкою ще 10 хвилин. Застилаємо друшлаг марлею та зливаємо воду з маку. Перетираємо мак у м'ясорубці або блендером. Цукор, мед та родзинки додаємо у макову начинку перед тим як викладати її на тісто.

Вишні підійдуть свіжі, консервовані або заморожені. Зі свіжих або консервованих треба злити сік. Замороженим дати відтанути, віджати сік.

Коли тісто збільшиться удвічі, обережно обминаємо його та ділимо на дві частини. Кожну частину розкачуємо у прямокутний пласт 0,5 см завтовшки на столі, притрушеному борошном. Викладаємо на нього макову начинку.

Потім викладаємо віджаті від соку та не холодні вишні, а щоб зайва волога з них не промочила тісто, створивши ефект непропеченості, спочатку трохи притрушуємо крохмалем.

Завертаємо заготовку рулетом, защипуємо край.

Викладаємо завиванці швом донизу на лист, застелений пергаментом, що змащений олією. Залишаємо їх під рушником на 15-20 хвилин, щоб розстоялися. Тим часом розігріваємо духовку до 180С.

Перед тим, як ставити у духовку, змащуємо рулети жовтком із чайною ложкою молока, щоб вони гарно зарум’янилися.

Випікаємо на середньому рівні духовки при 180С упродовж 30-35 хвилин, до сухої палички та рум’яної скоринки.

Хай готові завиванці з маком охолонуть, а тоді можна нарізати їх та посмакувати!

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині працює шість Центрів ментального здоров’я 17:46

Повномасштабна війна в Україні значно підвищила потребу в якісній підтримці психічного здоров’я.

Material TechStartUp: інноваційна платформа для розвитку майбутніх лідерів 17:14

Конкурс Material TechStartUp став знаковою подією, що підтвердила високий потенціал української учнівської молоді у сфері інноваційних технологій та матеріалознавства.

Патрульні оперативно затримали чоловіка, ймовірно, причетного до хуліганства 16:42

Сьогодні опівночі на лінію 102 надійшло повідомлення про те, що біля одного з магазинів на проспекті Миру чоловік із ножем кидається на людей. На місце одразу направили екіпаж патрульних.

Пошкодження майна в громадському транспорті: звернення до пасажирів 16:09

Шановні громадяни — користувачі громадського транспорту!

Осінній марафон олімпіадних змагань на Чернігівщині 15:48

Осінь на Чернігівщині традиційно щедра не лише на барви, а й на здобутки юних інтелектуалів. Перші дні листопада 2025 року об’єднали сотні талановитих, допитливих і цілеспрямованих здобувачів освіти області на І етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з біології, французької мови та інформатики – предметів, які поєднують логіку, креативність, аналітику й натхнення до пізнання.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини