Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 24 лютого, 00:55:42

Смачні рецепти вихідного дня: 5 чудових запіканок на будь-який смак

22.12.2019   20:06Агенцiя

Сьогодні у нашій добірці - запіканки, які не залишать байдужим навіть найвибагливішого гурмана. Солодкі, солоні, з овочів, картоплі, сиру, фруктів і грибів - словом, найрізноманітніші. Об'єднує їх лише одне - всі вони не тільки неймовірно смачні, а ще й дуже прості у приготуванні. Пропонуємо вам порадувати себе і своїх близьких смачними запіканками.

ЗАПІКАНКА З СОЛОНИХ ГРИБІВ І КАРТОПЛІ

300 г солоних грибів
5-6 картоплин
2 цибулини
200 г сметани
Рослинна олія
Сіль

1. Картоплю відварити в мундирі, очистити і нарізати кружальцями.
2. Форму для запікання змастити олією та викласти на дно половину картоплі.
3. Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити в олії до золотистого кольору.
4. Гриби промити, дрібно нарізати і змішати з цибулею. Покласти у форму, накрити картоплею, і все залити сметаною.
5. Запікати в духовці 20-25 хвилин при температурі 200 градусів.
 

ЗАПІКАНКА З КАБАЧКІВ ЗІ СМЕТАНОЮ
 

1 кг кабачків або цукіні
1 цибулина
1 склянка молока
2 яйця
4 ст. ложки манки
1 ст. ложка сухарів
2 ч. ложки цукру
Рослинна олія
сіль
Сметана для подачі

1. Якщо необхідно, кабачки очистити від шкірки, нарізати кубиками, скласти в каструлю і залити холодним молоком. Поставити на вогонь, довести до кипіння і варіть на слабкому вогні до м'якості (10-20 хвилин в залежності від сорту кабачків).
2. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити в олії до золотистого кольору.
3. Манку обсмажити на сухій сковороді, періодично струшуючи, протягом 3-4 хвилин.
4. Кабачки в молоці розтерти в пюре, додати цибулю, манку, яйця, цукор, сіль і добре перемішати.
5. Форму для запікання змастити олією, посипати сухарями, покласти в неї кабачкову масу і запікати в духовці 30-40 хвилин при температурі 180 градусів (до появи золотистої скоринки).

6. Подавати зі сметаною.
 

РИСОВА ЗАПІКАНКА З ЦВІТНОЮ КАПУСТОЮ
 

1 склянка рису
1 цвітна капуста
1 морква
2 цибулини
100 г моцарели
3 яйця
4 ст. ложки сметани
Сіль, спеції - за смаком

1. Рис відварити до готовності.
2. Цибулю та моркву дрібно нарізати і обсмажити на рослинній олії або топленому маслі до золотистого кольору. Змішати з рисом.
3. Цвітну капусту розібрати на суцвіття протримати в підсоленому окропі 3-5 хвилин.
4. Викласти рис в змащену маслом форму, зверху покласти капусту. Залити сметаною, збитою з яйцями. Зверху викласти нарізану скибочками моцарелу.
5. Випікати 20-25 хвилин при температурі 180-200 градусів.

СИРНА ЗАПІКАНКА З ПОМІДОРАМИ

500 г сиру
200 г сметани
4 яйця
300 г помідорів чері
50 г тертого пармезану
1 ст. ложка вершкового масла
1 зубчик часнику
Оливкова олія
Сіль, перець

1. Часник очистити, подрібнити, змішати з пармезаном. Змастити вершковим маслом форму для запікання, присипати пармезаном з часником.
2. Покласти у форму помідори, посолити, поперчити, скропити оливковою олією, поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин.
3. Сир змішати з яйцями та сметаною, посолити, поперчити.
4. Дістати помідори з духовки, покласти зверху сирну масу, розрівняти.
5. Повернути в духовку і запікати ще 20 хвилин.

МОРКВЯНА ЗАПІКАНКА З СУХОФРУКТАМИ ТА ГОРІХАМИ

500 г моркви
1 яєчний білок
1 ч. ложка цукру
Терта цедра половинки лимона
100 г кураги
100 г родзинок
50 г подрібнених волоських горіхів
1 ст. ложка вершкового масла
Для соусу:
250 мл молока
1 ст. ложка борошна
2 ст. ложки вершкового масла

1. Моркву натерти на тертці, курагу дрібно нарізати. Покласти в каструлю, додати родзинки, 1 ст. ложку олії, цукор, залити водою (приблизно 2/3 склянки) і тушкувати протягом 5-7 хвилин.
2. Приготувати соус. Молоко закип'ятити. На сковороді розтопити вершкове масло, всипати борошно і обсмажити, помішуючи, протягом 1 хвилини. Не перестаючи помішувати, влити молоко, і потримати на вогні ще 3 хвилини.
3. Білки збити в цупку піну.
4. З'єднати морквяну масу з соусом, додати збиті білки, цедру та горіхи, перемішати.
5. Форму для запікання змастити вершковим маслом, посипати сухарями. Покласти масу в форму і випікати в духовці 20 хвилин при температурі 180-200 градусів.
6. Цю запіканку також готують в окремих невеликих формочках (наприклад, для кексів).

джерело

Останні новини Чернігівщини

Українська Масниця, або Колодій: традиції та значення свята

Українська Масниця, або Колодій: традиції та значення свята 14:44

Українське свято Колодій (Масниця) припадає на останній тиждень перед Великим постом. У 2020 році Колодій триває з 24 лютого по 1 березня. Інші, менш поширені його назви: Сиропуст, Пущення, Масниця або ж “Бабський тиждень”.

Смачні рецепти вихідного дня: 10 рецептів салатів з авокадо

Смачні рецепти вихідного дня: 10 рецептів салатів з авокадо 14:36

Для салатов обязательно выбирайте спелое авокадо. Перед приготовлением очистите его от шкурки и косточки. Если вы купили недозревшее авокадо, положите его к бананам или яблокам, или на батарею - оно дозреет.

Гороскоп на тиждень 24 лютого - 1 березня 2020 року

Гороскоп на тиждень 24 лютого - 1 березня 2020 року 14:02

26 лютого інтелект і воля будуть перебувати в гармонії. Період ретроградності Меркурія сприятливий для ухвалення розумних рішень. Можна розраховувати на велику кількість спілкування, успішні ділові поїздки в ті місця, де були раніше, а також відновлення колишніх контактів.

Не 23 лютого... Ось коли треба вітати українських чоловіків

Не 23 лютого... Ось коли треба вітати українських чоловіків 10:31

23 лютого – День Червоної армії і Флоту. Зараз в низці постсоціалістичних країни відзначають це "свято" як День захисника Вітчизни, але українцям про нього давно пора забути. Наша Вітчизна – це Україна, а не СРСР, тому й вітати чоловіків ми маємо в інші дні.