Смачні рецепти вихідного дня: 7 гарячих супів для зими
Зима є зима, і неважливо, холодно на вулиці чи просто сиро та промозгло, а на обід хочеться з'їсти щось гаряченьке. А що з гаряченького може бути краще ніж апетитний і ароматний суп? Пропонуємо вашій увазі рецепти смачних, поживних, корисних і дуже простих у приготуванні супів.
ГРЕЦЬКИЙ СУП
300 г курки
300 г телятини
0,5 кг картоплі
1 морква
1 цибулина
Корінь петрушки
Маслини - 10 штук
Сіль, перець, лавровий лист
2 ст. ложки томату-пюре
1. Зварити бульйон з телятини та курки. Зварене м'ясо вийняти з бульйону, нарізати кубиками і опустити назад у бульйон.
2. Дрібно нарізати цибулю, моркву і корінь петрушки, покласти у бульйон, варити 10 хвилин. Додати нарізану кубиками картоплю, маслини і варити до готовності картоплі.
3. Готовий суп заправити томатним пюре.
КУРЯЧИЙ СУП ПО-ШВЕЙЦАРСЬКИ
2 курячих стегенця
1 цибулина
100 г сметани
100 г твердого сиру
2 яйця
Коріння для супу (петрушка, селера, морква)
2 ст. ложки борошна
Сіль, зелень петрушки
1. Стегенця покласти у каструлю з водою, додати сіль, кілька горошин перцю і відварити до готовності. М'ясо вийняти, бульйон процідити.
2. У бульйон покласти подрібнену цибулю та коріння і проварити 10 хвилин.
3. З білків, тертого сиру та борошна приготувати напіврідку суміш і повільно влити її в бульйон. Додати змішані зі сметаною жовтки і шматочки курки.
4. Подаючи до столу, посипати суп подрібненою зеленню петрушки.
ХАРЧО
500 г яловичої або баранячої грудинки
½ склянки рису
1 цибулина
1 зубчик часнику
2 ст. ложки томатної пасти
2 ст. ложки соусу ткемалі
1 пучок кінзи або петрушки
1 маленький стручковий перець
Сіль, перець, сушена зелень
1. Грудинку нарізати невеликими шматочками і відварити до напівготовності.
2. Дрібно посікти часник і пасерувати його на сковороді з томатною пастою. Покласти у бульйон.
3. Додати дрібно нарізану цибулю, промитий рис, нарізаний кільцями стручковий перець, соус ткемалі, сіль, перець, сушену зелень і варити до готовності рису.
4. Подаючи до столу, посипати суп подрібненою кінзою або петрушкою.
СУП-ПЮРЕ З ЦВІТНОЇ КАПУСТИ
1 невелика цвітна капуста (500-600 г)
2 картоплини
1 цибулина
200 г вершків
50 г вершкового масла
1 зубчик часнику
Сіль, перець
1. Цибулю дрібно нарізати, картоплю - кубиками, цвітну капусту розібрати на суцвіття.
2. У каструлі з товстим дном розтопити масло і пасерувати на ньому цибулю. Додати цвітну капусту, картоплю і залити окропом так, щоб вода ледь покрила овочі. Посолити, поперчити і варити, приблизно, 20 хвилин до готовності. Рідину злити в окрему ємність.
3. Овочі покласти у блендер, влити 1 склянку відвару, додати пропущений через прес часник і перетерти все у пюре.
4. Перекласти пюре до каструлі, влити вершки, перемішати та підігріти. Подавати з сухариками або грінками.
ШУРПА
300 г баранини
600 г картоплі
2 помідора
1 морква
1 цибулина
2 ст. ложки борошна
Сіль, перець, лавровий лист
1. Баранину відварити до м'якості, вийняти з бульйону і порізати на шматки.
2. Покласти у бульйон нарізану великими кубиками картоплю, дати закипіти, додати розрізані на 4 частини помідори, злегка обсмажити цибулю, моркву, борошно, сіль, перець, лавровий лист і варити до готовності картоплі.
3. Під-час подачі покласти у кожну тарілку кілька шматочків баранини.
ГОРОХОВИЙ СУП ПО-МОНГОЛЬСЬКИ
1 склянка нуту
1 склянка томатного соку
1 ст. ложка вершкового масла
1 цибулина
1 л м'ясного бульйону
Сіль, перець
Сметана
1. Нут замочити у воді на ніч.
2. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на вершковому маслі в каструлі з товстим дном.
3. Влити бульйон, покласти замочений нут і відварити до готовності. Вийняти горох, протерти через сито або подрібнити у пюре в блендері та повернути у бульйон.
4. Влити томатний сік і варити на слабкому вогні 10 хвилин.
5. Під-час подачі в суп можна додати сметану.
ФІНСЬКИЙ РИБНИЙ СУП З ВЕРШКАМИ
400 г червоної риби
2 картоплини
1 цибулина
1 склянка вершків
50 г вершкового масла
Сіль, перець горошком, лавровий лист
1. Зварити з риби бульйон, додавши перець і лавровий лист.
2. Рибу вийняти, зняти шкіру, відокремити від кістки, розділити на невеликі шматочки.
3. Картоплю нарізати, покласти в бульйон, відварити до готовності (15-20 хвилин).
4. Додати подрібнену і злегка обсмажену на вершковому маслі цибулю, шматочки риби, влити вершки.
5. Довести суп до кипіння та одразу зняти з вогню.
Останні новини Чернігівщини
Поки триває відновлення електропостачання, всі критичні служби діють за відпрацьованим планом – В’ячеслав Чаус про ліквідацію наслідків обстрілів енергосистеми 10:19
Ліквідація наслідків обстрілів енергооб’єктів російськими терористами – з цього питання начальник ОВА В’ячеслав Чаус провів термінове засідання обласної комісії з питань з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Залучено і всіх комунальні служби міста Чернігова.
«Вистояли. Вижили. Переможемо»: у Чернігові презентували фільм про захисників і захисниць та вручили почесні нагороди 09:38
Традиційно 1 жовтня українці відзначають День захисників і захисниць. В обласному центрі вітали військовослужбовців, рятувальників і правоохоронців.
День захисників та захисниць України: у Чернігові вшанували воїнів та підняли «Прапор Надії» 09:16
Учора у Чернігові біля Катерининської церкви замайорів «Прапор Надії». Це символ віри у повернення українських полонених і зниклих безвісти. Його підняв колишній військовополонений, воїн 119 окремої бригади Регіонального управління Сил ТрО «Північ» Сергій Маценко.
2 жовтня: цей день в Україні і світі 09:12
2 жовтня відзначають Міжнародний день боротьби проти насилля, Міжнародний день соціального педагога, Всесвітній день без алкоголю, Всесвітній день сільськогосподарських тварин, Всесвітній день повітряної кульки, Всесвітній день гри, День аудіофіла.
Прилуцькі поліцейські затримали чоловіка, який завдав смертельних тілесних ушкоджень власній матері 11:31
Оперативники Прилуцького районного відділу поліції затримали 45-річного мешканця Линовицької громади, який завдав своїй 70-річній матері тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до її смерті. Чоловікові загрожує до 10 років позбавлення волі.