Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:01:49

Солом'яний бичок, хмельні меди та спеції з Грузії: у Ніжині пройшов Покровський ярмарок

15.10.2019   09:49Агенцiя

На площі Франка у Ніжині на Чернігівщині люди стають у чергу. Хочуть сфотографуватися з слом'яними тваринами народного майстра з Полтавщини Павла Даниленка. Він привіз вироби на чотириденний 377-й Покровський ярмарок, що відбувся 10-14 жовтня.

Щороку пан Павло продає на ярмарку капці, кошики, брилі. У родині майстра, рогозоплетіння передається з покоління в покоління. Є сімейна реліквія - грамота за це ремесло ще царських часів.

Цьогоріч майстер здивував кількаметровим самбреро з рогози. А також привіз бичка, козу, кабана та мавпу, виготовлених із соломи та рогози. З незвичним зоопарком батьки фотографують дітей. За необмежену кількість фото майстер просить 10 грн.

Від площі до базару тягнеться головна ярмаркова вулиця Гоголівська. На початку - містечко майстрів. Свою продукцію продають 135 народних умільців зі всієї країни.

Ніжинець 90-літній Іван Щербак представляє рідкісне нині ремесло з виготовлення діжок - бондарство. 15-річним він став робити ємності з дерева для Ніжинського засолзаводу. Там пропрацював 45 років. На прилавку у нього малі та великі діжки для соління і зберігання продуктів.

Чим далі ярмарком, тим більше пахощів. Біля однієї з яток у черзі лише жінки. 58-річний Гіва обставлений мішками з прянощами. Він орудує півметровою дерев'яною ложкою. Насипає у пакети хмелі-сунелі, куркуму, майоран. Спеції Гіва з матір'ю виготовляють і привозять із Грузії. Звідти привіз також грузинських лимонів.

"Для нас ярмарок не вдасться, якщо не купимо у цього добродія спецій", - усміхаються дві жінки з букетами лаврового листя.

Цього року поторгувати на Покровський ярмарок приїхали 1100 підприємців. На прилавках більше промислових товарів - одягу, взуття, посуду, іграшок, сувенірів. Менше - їстівного, хоча черги до таких продавців більші. Ті ріжуть на пробу ковбаси, сало, сири.

Пасічник та медовар Петро Балаш наливає у пластянки питний мед. Каже, напій має градус та ніжний смак. Укріплює здоров'я і голова після нього не болить.

Місцева Катерина Павлівна біля Миколаївського собору купує капці з овечої шерсті. Надивилася їх ще кілька днів тому.

"Для Ніжина ярмарок таке ж масштабне свято, як Новий рік, – каже жінка. – Є така звичка у багатьох ніжинців: всю вуличну роботу до ярмарки встигнути".

Увечері в суботу на головній сцені співає гурт "Оркестр гарного настрою". У їх репертуарі світові рок-хіти у поєднані з українськими народними піснями.

У Ніжині на 20 жителів міста припадає одна бездомна тварина. Стерилізує бродячих собак єдина клініка, яка має необхідні умови, в тому числі й для післяопераційного розміщення, що триває до 10 днів. Торік за міською програмою стерилізували 103 безпритульні тварини. Цьогоріч – 60. Проведення операцій залежить від надходження коштів.


https://gazeta.ua/articles/life/_solomyanij-bichok-hmelni-medi-ta-speciyi-z-gruziyi-u-nizhini-projshov-pokrovskij-yarmarok/932852

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини