Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:27:32

Що святкуємо 14 жовтня?

13.10.2019   16:32Агенцiя

Покрова Пресвятої Богородиці 2019: традиції, заборони, та що ще святкуємо 14 жовтня

 

Це свято пронизане українською історією: у ньому зібралися й релігійні вірування, і звичаї, і легенди про відважних козаків. Ось уже шостий рік поспіль, ми святкуємо 14 жовтня ще й День Захисника, День українського воїна. Бо нинішніх захисників України порівнюють із бійцями УПА, або ж із козаками.

Про те, чому і, як святкують зараз 14 жовтня — ви й так знаєте. Ми розповімо потрохи про різні сторони свята в давнину: які існували легенди та прикмети, який сенс раніше вкладали у свято Покрови.

День Покрови Пресвятої Богородиці

Історія цього дня, 14 жовтня, почалася саме з релігійного свята. А саме, з легенди, про Покров Пресвятої Богородиці. Мовляв, коли вороги мали напасти на Константинополь, Богородиця вкрила все місто своїм покровом та захистила. А козаки буде шанували християнські звичаї, тож вважали Богородицю захисницею і з повагою ставилися до свята. Саме 14 жовтня вони освячували свою зброю. Також, у цей день було заведено молитися про захист Богородиці: щоби захистила людину, її рідних, оселю.

Новий сенс святу надали бійці УПА, які також дотримувалися християнських звичаїв. Вони обрали цю дату для заснування свого війська, покликаного боротися за незалежність України. Тож не дивно, чому ми вітаємо сучасних захисників саме в цей день.

 

Як святкували Покрову раніше?

Ходили до церкви, щоби молитися. Козаки — святили свою зброю. Згодом цю традицію перейняли й повстанці.

У селах також були свої звичаї. Річ у тім, що середина жовтня — це шлюбна пора. Робота на городах та полях закінчилася, а на вулиці не так уже й холодно, тож саме час гуляти весілля. Особливо, добрим знаком вважалося побратися саме в день Покрови. Мовляв, тоді Богородиця буде завжди захищати цю родину.

Ось так, до Покрови всі сваталися, а після — починали справляти весілля. Тривали святкування аж до Пилипівки. Після Пилипівки, навпаки, одружуватися вважалося поганим знаком.

У цей день, навіть, якщо не гуляли весілля, то, однаково, влаштовували пишне застілля з найсмачнішими стравами, танцювали та веселилися. А, під вечір, залишали трішки гостинців і для домового. На Покрову його задобрюють, щоби той теж допомагав захищати будинок.

Що не можна робити на Покрову?

Насамперед, це релігійне свято. Тож не можна займатися важкою роботою, поратися вдома та у дворі. Не можна шити, прати, різати, в’язати, вишивати. Не можна позичати нікому гроші чи інші цінні речі. А ще, варто не сваритися, провести цей день із хорошим настроєм та хорошими думками.

 

Поганою прикметою вважалося відмовляти 14 жовтня сватам. Тож невпевнені парубки йшли на хитрощі й посилали свататися саме в цей день, аби збільшити свої шанси.

Цікаві факти про Покрову

За старим календарем, Покрова святкується 1 жовтня. А ще, саме в це свято вперше розтоплювали піч у домі. Ось так раніше починався опалювальний сезон.

В Україні безліч релігійних споруд присвячених саме Богородиці. Найбільш відомі: Покровська церква па Подолі в Києві, церква Покрови Пресвятої Богородиці у Львові й однойменна церква в столиці на Солом’янці.

Ми говорили про давню традицію застілля на Покрову. А що ж було на цьому столі? Готували холодець, який обов’язково подавали з хроном. Ставили на стіл рибу: заливну, фаршировану, тушковану чи смажену. З випічки найчастіше робили пироги з маком, яблуками, капустою. Подекуди ще готували гусака з яблуками, й, майже всюди, пекли млинці з різними начинками.

Особливо, гусаків готували на весільні святкування. А з пір’я потім можна було зробити молодятам подушки. З напоїв подавали всілякі настоянки, медовуху, узвар, компоти.

 

Сьогодні ж, гусаків запікати не обов’язково, але, можна подати до столу щось із традиційного. Наприклад, млинці з маком.

Прикмети на свято Покрови Пресвятої Богородиці

  • Яка погода на Покрову, такою буде й зима.
  • Якщо лист із берези та дуба на Покрову впаде чисто — до легкого року, а нечисто — до суворої зими.
  • Якщо у вишні листя опаде до 14 жовтня — зима буде тепла, якщо ж вишня зелена — зима буде люта.
  • Якщо до цього дня не спадає з вишень листя — на теплу зиму, а звільниться — на сувору.
  • Зранку вітер із півдня, а по обіді із півночі — початок зими буде теплим, але згодом похолодніє.
  • Якщо вітер із півдня низовий — зима буде теплою, з півночі верхній — холодною, із заходу — сніжною; коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то й зима буде нестійкою.
  • Якщо в цей день сніг не покрив землю — не покриє в листопаді та грудні.
  • На Покрову вітер — весна буде вітряна.
  • Відліт журавлів до Покрови — на ранню зиму.
  • Якщо на Покрову сніг — буде багато весіль.
  • Хто сіє по Покрові, не має дати що корові.
  • На Покрову віє вітер із півночі — зима буде холодна і з великими снігами, з півдня — буде тепла зима.
  • Якщо на Покрову випав сніг, то буде він і в Дмитрів день (8 листопада).
  • Відліт журавлів до 14 жовтня — бути ранній зимі.
  • Білка до Покрови змінить шубку — зима буде добра.
  • Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму вдома буде тепло.
  • Покрова прийшла — посиденьки привела.
  • На Покрову останній збір плодів.
  • Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше хворітимуть.
  • Весело Покрову проведеш — гарного нареченого знайдеш.
  • На Покрову сильний вітер — буде багато наречених.
  • Якщо зіграти весілля на Покрову — молоді будуть жити душа в душу.

Сьогодні це свято найбільш відоме, як день захисника. Тож усі збираються на щорічний марш у центрі Києва, беруть участь у різних спортивних змаганнях. Це не є певною традицією, але багато хто вдягає на Покрову святкову вишиту сорочку, або ж інші елементи українського одягу.

джерело

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини