Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:04:10

20 вересня - Міжнародна ніч кажанів

20.09.2019   13:50Агенцiя

У ніч з 20 на 21 вересня у світі відзначається одне з самих незвичайних природоохоронних свят — Ніч кажанів. Головна його мета — привернути увагу громадськості до проблем рукокрилих та їх охороні, а також розвінчати міфи навколо звірків, перед якими багато людей відчувають невиправданий забобонний страх, вважаючи їх вампірами.

Насправді кажани — дивовижні ссавці, які, завдяки своїй будові, оволоділи мистецтвом польоту. Чотири довгих пальця сильно розвинених передніх кінцівок підтримують крило. Довгий вузький хвіст, дорівнює довжині голови, також обтягнутий літальної перетинкою. Пальці задніх кінцівок з кігтями вільні від перетинки: ними кажани чіпляються за гілки і виступи, повисаючи вниз головою.

Тому, що кажани ведуть нічний спосіб життя, є своє пояснення. У них дуже слабкий зір, пристосоване тільки до темряви. Зате у кажанів чудово розвинені нюх і слух, які допомагають полювати і орієнтуватися в просторі, а також унікальна здатність до ехолотірованія, якій крім них володіють тільки дельфіни.

Кажани зустрічаються всюди, крім полярних районів і високогір'їв . І всі вони безпечні. Виняток становлять летючі миші-вампіри з великими і гострими зубами, що мешкають в Латинській Америці і харчуються кров'ю дрібних гризунів, птахів, а зрідка — і домашньої худоби.

Сьогодні багато видів кажанів знаходяться на грані ісчезновеніяЧто стосується кажанів, що мешкають в Росії і Європі, їх боятися не варто. Всі вони — комахоїдні тварини. Більш того, кажани навіть корисні, оскільки знищують багатьох шкідливих комах, які також активні в темний час доби, а вдень вислизають від уваги птахів.

Багато видів кажанів знаходяться на межі зникнення. Проблема особливо загострилася в останні десятиліття, що пов'язано з вирубками дуплистих дерев (саме в дуплах більшість цих звірків знаходить притулок), із застосуванням різних отрутохімікатів (летючі миші гинуть, наївшись «отруєних» комах) і переслідуванням з боку людини — через елементарну неграмотність і забобонів.

Існує Міжнародна угода про охорону кажанів, підписане низкою країн. Саме свято кажанів зародився в Європі. У ці дні в багатьох європейських країнах проводяться лекції, виставки, семінари, присвячені охороні цих тварин, а в святкову ніч організовуються екскурсії, під час яких можна побачити потайливих звірків. У лісах розвішуються спеціальні будиночки-дуплянки. У Росії перша Ніч кажанів пройшла в 2003 році.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.