Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:27:55

4 серпня - День залізничника

04.08.2019   11:59Агенцiя

Професійному святу залізничників вже друге століття.

Відомо, що англійський винахідник Річард Тревітік побудував один з перших паровозиків у 1804 році. Він виявився настільки важким, що зламав залізничну гілку, по якій був пущений.

Першим інженерам і розробникам залізниці довелося долати надзвичайні труднощі при побудові залізничних ліній. Парові двигуни початку 19 століття, як правило, погано справлялися навіть з простими ухилами, тому всі зусилля були спрямовані на те, щоб залізні дороги були якомога більш рівними. Це призвело до створення величезної кількості інженерних споруд, мостів і тунелів.
Безпека також ще була не на висоті. Так, одним з перших людей, що потрапили під колеса поїзда, став Девід Брук, тесля з Лідса, який йшов додому 5 грудня 1821 року вздовж лінії вантажної залізниці Міддлтон. Погода була штормовою, шум дощу і вітру, видимість була обмежена.

15 вересня 1830 відкрилася одна з перших по-справжньому успішних пасажирських залізничних ліній Ліверпуль-Манчестер. З тих пір пройшли роки розвитку і вдосконалення. Зараз, наприклад, одна з найдовших залізничних платформ Європи (791 м) знаходиться в терміналі Черітон Шаттл, місто Фолкстон в англійському графстві Кент, Великобританія.

Дивовижний факт: паровоз "Казкова королева" (Fairy Queen), побудований в Лідсі у 1855 році, як і раніше щодня працює в Індії. Є й чудові іграшкові залізниці, наприклад, найбільша в світі модельна залізниця - мініатюрна гамбургська залізниця. Її довжина становить понад 12 кілометрів!

Глобальні тенденції розвитку залізничних сполучень, на думку проекту DilovaMova.com, схоже, постійні тільки в одному питанні: «залізничний розклад» - це анаграма до практичних спостережень про те, що «всі поїзди прагнуть запізнитися». Не дивно, адже слово «поїзд» ( "train") відноситься до 14 століття і його первісне значення, згідно з Оксфордським словником, було: зрада, хитрість, обман, ухильність.

Залізничне сполучення по сей день займає найважливіше значення в нашому житті та економіці кожної країни. Транспортні артерії, що з’єднують єдиної магістраллю міста і віддалені населені пункти, споконвіку служать надійною опорою у розвитку і функціонуванні більшості регіонів.

Професійному святу залізничників - Дню залізничника йде вже друге століття. За даними проекту DilovaMova.com, вперше в Російській імперії святкування цього дня було встановлено за наказом міністра шляхів сполучення № 68 князя і російського державного діяча Михайла Хилкова. Наказ був датований 28 червня 1896 року за старим стилем і приурочений до дня народження російського імператора Миколи I, який почав будівництво, яке значно розширило перспективи держави - створення залізниць. Тоді День залізничника, аж до революції 1917 року відзначався 25 червня. Нова радянська влада внесла свої корективи в цю славну традицію і професійне свято працівників залізниць у 1936-му році було перенесено на 30 липня, а потім в 1940-м на перше неділю серпня і відзначається в цей день в більшості країнах СНД донині. З розпадом СРСР деякі колишні Радянські Республіки, а нині незалежні держави встановили свої, ближчі по духу дні в які стали продовжувати підтримувати цю гарну старовинну традицію - святкування Дня залізничників. Так, в Україні офіційно це свято зараз відзначається 4 листопада і носить назву "День залізнічніка", встановлений Указом Президента України № 1140/2002 від 11 грудня 2002 року. День був приурочений події 1861 року, коли на залізничний вокзал Львова 4 листопада з Відня прибув перший пасажирський поїзд.

В 2019 році День залізничника припадає на 4 серпня.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.