Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:31:19

Ворожіння на Купала: на вінках, багатті, квітах та тінях

23.06.2019   09:01Агенцiя

День Івана Купала щорічно святкується із 6 на 7 липня й, хоч християнська церква засуджує всілякі ворожіння — українці продовжують звичаї предків та наповнюють магічну ніч своїм сенсом.

І справді, на Івана Купала ворожити не варто, але от на Купала (Купайла) можна. Це свято, насправді, має припадати на час літнього сонцестояння. У 2019 році воно припадає в ніч із 21 на 22 червня. Та про походження Дня Купала ми розповіли окремо. У цій добірці ж підготували найцікавіші ворожіння до давнього українського свята:
Як ворожити на Купала: 9 різних способів

Робити це обов’язково вночі. Вважається, що ніч із 21 на 22 червня магічна. Усі духи землі, води, вогню — говорять із людьми. А ворожіння — це кращий спосіб побудувати з ними зрозумілий діалог. Не слід у цю ніч спати, адже є багато способів визначити свою долю:

1. Ворожіння з багаттям. Закохані, які хотіли зберегти свою пару — стрибають разом через багаття. Чоловіки стрибають окремо, щоби стати сильними та хоробрими, а жінки — щоби бути гарними. Чим вище стрибнути, щоби полум’я не дістало ніг — тим кращим буде успіх у загаданих справах.

2. Ворожіння з вінком
. Напередодні свята Купайла — дівчата збирали польові та лісові квіти, плели з них вінок. А в день свята пускали його по воді й ворожили на долю чи судженого. Перша прикмета стосувалася загаданого бажання: якщо вінок поплив далеко, то бажання здійсниться, а як швидко прибив до берега, то ні.

Друга прикмета про судженого: вінок пішов одразу на дно — значить коханий не любить; вінок прибився швидко до берега й не відплив — значить весілля буде ще не скоро; а, як попрямував до іншої сторони берега — чекай чоловіка з далеких країв; якщо вінок колихається зі сторони в сторону — доля буде нещаслива, чоловіки лиш стануть морочити голову й обманювати; а, як швидко попрямував за течією — скоро буде весілля.

Ще кажуть, що, як дуже хочеш вийти заміж — треба вплести у вінок багато красивих стрічок і пустити його на воду. Русалки заберуть прикрасу собі, а на знак вдячності підберуть тобі нареченого.

3. Ворожіння на свічці. Треба взяти церковну свічку, покришити та покласти у велику ложку. Окремо взяти чашку з холодною водою. Розтопити віск над купальським багаттям, а потім вилити з ложки в чашку. Віск швидко застигне і прийме специфічну форму. Вийміть цей віск, подивіться на тінь, яка від нього падає — на що це схоже?

Обручка чи корона — пророкує весілля найближчим часом.
Скриня чи гаманець — багатство, а фігура людини — нового друга.
Серце — це любов, а квітка — нова пасія.
Прапор — до нових гостей, зірка — успіх, а хвиля — здійснення бажань.

4. Ворожіння на цибулинах.
Візьми декілька цибулин і напиши на кожній із них імена хлопців, які цікавлять. У місткість налий води й помісти туди цибулю. Це довготривале ворожіння, адже треба чекати — яка з них перша проросте. Яке на ній ім’я — з тим доля і зведе.

5. Ворожіння на сірниках. Його можна повторювати по декілька разів, загадувати бажання або ставити запитання, на яке є чітка відповідь. Візьми жменю сірників, задумай запитання та почни витягувати кожен по черзі, промовляючи «так» і «ні». На якому слові випаде останній сірник — такою й буде відповідь.

6. Кола на воді. Коли сонце 21 червня почне заходити, треба загадати бажання та кинути камінчик у річку чи озеро. Швидко підрахувати кола, що з’явилися на воді: кількість парна — бажання збудеться, а як непарна, то не судилось.

7. Ворожіння на тіні. Його легко зробити вдома: знадобиться лише аркуш паперу й запальничка. Треба пом’яти папір легенько руками, покласти його в тарілку із заплющеними очима та підпалити. Коли згорить — не ворушіть попіл, а підставте його до стіни та вдивіться в тінь. За обрисами попелу можна дізнатися риси обличчя майбутньої другої половинки.

8. На кленовому листку.
У ніч на Купала підійдіть до клену та знайдіть цілий опалий листок на землі. Загадайте питання чи бажання та порахуйте в листка гострі краї. Якщо їх кількість парна — то відповідь схвальна.

9. Ворожіння на рослинах. Їх є багато, але ось найпростіші варіанти:

Покласти під подушку в ніч на Купала сім різних видів квіток. Це допоможе побачити віщий сон.

Вийти опівночі у двір та зірвати першу рослину, яка трапиться під руку, з корінням. За корінням визначають, яким буде майбутній чоловік. Корінь довгий — буде струнким, закручений — брехливий, м’який та тонкий — матиме спокійний характер. А, як багато землі навколо коріння лишилось, то буде заможним.

Ворожіння квітами на гроші: Зібрати букет квітів та залишити в домі сушитись. Якщо зів’януть і почнуть гнити, заведуться паразити чи цвіль, то цей рік буде не дуже прибутковим. А якщо гарно та акуратно засушаться — значить у домі буде достаток. Треба ще перетерти в порошок квітку та посипати трохи в гаманець, щоби там точно гроші водились.

Ворожіння на гілці берези. Треба зібрати сім різних гілок, покласти разом, а потім не дивлячись вибрати якусь із них. Гладенька рівна гілка пророкує легке та спокійне життя, а крива вигнута — перепони, випробування і пригоди.

Налийте в глибоку миску чи іншу посудину воду. Візьміть дві голівки квітки без стебла та помістіть у воду. Якщо дві квітки попрямували в різні сторони — пара про яку ви думаєте розійдеться швидко, їй не судилося бути разом. А якщо квітки плавають разом, то їх чекає щасливе спільне майбутнє.

Які б ворожіння ви не обрали — це всього лиш цікава українська традиція на Купала. Не слід засмучуватись, якщо ворожіння не дадуть бажаної відповіді. Адже майбутнє створюємо лише ми самі, своїми вчинками. Ворожіння — це спосіб прислухатися до власної інтуїції та захопливо провести цю магічну ніч.

Джерело

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини