Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:49:02

7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів

07.06.2019   07:38Агенцiя

Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення.

У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A / RES / 73/250) проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day).

Цілі, що стоять перед міжнародною спільнотою в досягненні процесу сталого розвитку людства, нерозривно пов'язані з питаннями здорового і повноцінного харчування, подолання не тільки проблеми голоду в окремих регіонах Землі, а й досягнення принципів здорового способу життя, в тому числі за допомогою забезпечення безпеки харчових продуктів.

Безпека харчових продуктів повинна забезпечуватися на всьому шляху їх від місця зростання і виробництва до столу людини. Тут повинні враховуватися фактори безпечного використання добрив і засобів боротьби зі шкідниками на стадії вирощування зернових, зернобобових, плодоовочевих і ягідних культур, безпечне виробництво м'ясопродуктів, птиці та риби, способи їх правильного зберігання і транспортування, а також обробки при приготуванні їжі або вживанні в їжу. На будь-якій з цих стадій продукти, що вживаються в їжу або використовуються для її приготування, можуть стати джерелом небезпеки для здоров'я людини при порушенні встановлених правил виробництва, транспортування, зберігання або правильного приготування. Ця небезпека носить переважно мікробіологічний або хімічний характер.

Окремою проблемою безпеки харчових продуктів є культура приготування і процесу вживання харчових продуктів, коли споживач сам порушує природні норми гігієни, правильного харчування і основних базових принципів транспортування, зберігання і підготовки товарів до вживання в їжу.

Всі ці проблеми завдають істотної шкоди здоров'ю людини, в окремих регіонах представляючи для неї серйозну загрозу або мають систематичний характер.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у світі від харчових інфекцій, а також хвороб харчового походження вмирає близько 3 мільйонів чоловік, а число зареєстрованих захворювань цього походження становить близько 600 мільйонів випадків на рік. В першу чергу це стосується країн, що розвиваються, а також категорії маргінальних груп, мігрантів в державах з розвиненою економікою.

Саме ВООЗ спільно з ФАО стали ініціаторами заснування Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів, бо вони володіють найбільш повною інформацією і статистикою по захворюваннях, що викликаються продуктами харчування, харчовими отруєннями, а також курирують ті сфери життя суспільства, які пов'язані з виробництвом харчових продуктів і наданням медичних послуг.

Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів. Заклик звернений як до владних структур, так і до виробників харчової продукції та працівників сфери їх збуту (фермерів, працівників сільського господарства, харчової промисловості та працівників торгівлі).

Серед запропонованих заходів щодо подолання проблем, що викликаються порушенням безпеки харчових продуктів, називаються такі заходи, як посилення контролю з боку державних структур за процесами вирощування, збору, виробництва, транспортування, зберігання та продажу харчових продуктів, вдосконалення профілактики, діагностики та лікування харчових захворювань і підвищення якості інформації та освіти з питань здоров'я і харчування.

Заклопотаність проблемою підштовхнула ФАО і ВООЗ спільно з Комісією Африканського Союзу до проведення у 2019 році Першої Міжнародної конференції з безпеки харчових продуктів, яка відбулася в лютому 2019 року в Аддіс-Абебі.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини