Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 17 лютого, 11:54:23

7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів

07.06.2019   07:38Агенцiя

Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення.

У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A / RES / 73/250) проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day).

Цілі, що стоять перед міжнародною спільнотою в досягненні процесу сталого розвитку людства, нерозривно пов'язані з питаннями здорового і повноцінного харчування, подолання не тільки проблеми голоду в окремих регіонах Землі, а й досягнення принципів здорового способу життя, в тому числі за допомогою забезпечення безпеки харчових продуктів.

Безпека харчових продуктів повинна забезпечуватися на всьому шляху їх від місця зростання і виробництва до столу людини. Тут повинні враховуватися фактори безпечного використання добрив і засобів боротьби зі шкідниками на стадії вирощування зернових, зернобобових, плодоовочевих і ягідних культур, безпечне виробництво м'ясопродуктів, птиці та риби, способи їх правильного зберігання і транспортування, а також обробки при приготуванні їжі або вживанні в їжу. На будь-якій з цих стадій продукти, що вживаються в їжу або використовуються для її приготування, можуть стати джерелом небезпеки для здоров'я людини при порушенні встановлених правил виробництва, транспортування, зберігання або правильного приготування. Ця небезпека носить переважно мікробіологічний або хімічний характер.

Окремою проблемою безпеки харчових продуктів є культура приготування і процесу вживання харчових продуктів, коли споживач сам порушує природні норми гігієни, правильного харчування і основних базових принципів транспортування, зберігання і підготовки товарів до вживання в їжу.

Всі ці проблеми завдають істотної шкоди здоров'ю людини, в окремих регіонах представляючи для неї серйозну загрозу або мають систематичний характер.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у світі від харчових інфекцій, а також хвороб харчового походження вмирає близько 3 мільйонів чоловік, а число зареєстрованих захворювань цього походження становить близько 600 мільйонів випадків на рік. В першу чергу це стосується країн, що розвиваються, а також категорії маргінальних груп, мігрантів в державах з розвиненою економікою.

Саме ВООЗ спільно з ФАО стали ініціаторами заснування Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів, бо вони володіють найбільш повною інформацією і статистикою по захворюваннях, що викликаються продуктами харчування, харчовими отруєннями, а також курирують ті сфери життя суспільства, які пов'язані з виробництвом харчових продуктів і наданням медичних послуг.

Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів. Заклик звернений як до владних структур, так і до виробників харчової продукції та працівників сфери їх збуту (фермерів, працівників сільського господарства, харчової промисловості та працівників торгівлі).

Серед запропонованих заходів щодо подолання проблем, що викликаються порушенням безпеки харчових продуктів, називаються такі заходи, як посилення контролю з боку державних структур за процесами вирощування, збору, виробництва, транспортування, зберігання та продажу харчових продуктів, вдосконалення профілактики, діагностики та лікування харчових захворювань і підвищення якості інформації та освіти з питань здоров'я і харчування.

Заклопотаність проблемою підштовхнула ФАО і ВООЗ спільно з Комісією Африканського Союзу до проведення у 2019 році Першої Міжнародної конференції з безпеки харчових продуктів, яка відбулася в лютому 2019 року в Аддіс-Абебі.

Останні новини Чернігівщини

Близько 200 млн гривень отримають громади Чернігівщини з акцизу на пальне протягом 2020 року

Близько 200 млн гривень отримають громади Чернігівщини з акцизу на пальне протягом 2020 року 10:16

Уряд схвалив Порядок зарахування частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів у 2020 році.

Безпечність харчових продуктів і запровадження системи НАССР на постійному контролі фахівців Держпродспоживслужби Чернігова

Безпечність харчових продуктів і запровадження системи НАССР на постійному контролі фахівців Держпродспоживслужби Чернігова 10:02

В рамках співпраці з органами місцевого самоврядування спеціалісти Чернігівського міського управління Держпродспоживслужби провели семінар-нараду з працівниками комунального підприємства «Муніципальна варта» по дотриманню операторами ринку вимог законодавства щодо безпечності та якості харчових продуктів.

Чернігівська ОДА закликає спільно протидіяти незаконним рубкам лісів

Чернігівська ОДА закликає спільно протидіяти незаконним рубкам лісів 09:48

На Чернігівщині активізована робота з протидії незаконному обігу деревини.

Надзвичайні події в Чернігівській області за минулу добу

Надзвичайні події в Чернігівській області за минулу добу 09:32

Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровано на території області за період з 8:00 16 лютого до 8:00 17 лютого 2020 року.

Сота Цучія, Масаічі Такеучі і оркестр “Філармонія” під диригуванням  Міцунобу Такая: Рахманінов, Лютославський, Моцарт

Сота Цучія, Масаічі Такеучі і оркестр “Філармонія” під диригуванням Міцунобу Такая: Рахманінов, Лютославський, Моцарт 08:36

Двадцять чотири варіації на тему знаменитого двадцять четвертого каприса Нікколо Паганіні. Це — Рапсодія на тему Паганіні ля мінор, оп. 43, Сергія Рахманінова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини