7 українських страв, які варто приготувати у квітні
Українська традиційна кухня, як і будь-яка інша — формувалась, в залежності від сезонності, місцевих та завезених овочів та фруктів, які ми вирощували.
Взимку готували їжу із запасів коренеплодів, додаючи м’ясо, горіхи, мариновані овочі й молочні продукти. А в середині весни вже з’являлась свіжа зелень, та частково використовувались запаси, що лишились з зими. Так, у квітні страви готували зазвичай зі звичайної капусти (а згодом і цвітної), редиски, ревеню, шпинату. А також з петрушкою, щавлем та іншими квітневими продуктами. До кожного з них — маємо 7 рецептів українських страв, які варто приготувати протягом місяця.
1. Салат з редисом та сиром
Що треба? На 300 г редису візьміть 150 г зернистого домашнього сиру, 1 великий огірок (або 2 середніх), близько 100 г салатної зелені (можна взяти шпинат, листя салату чи капусту). Для заправки змішайте лимонний сік із вдвічі більшою кількістю олії, сіль і спеції за смаком. Підійде чорний перець, сушений часник чи базилік.
Приготування:
Зелень промийте під холодною водою та покладіть на рушник, щоб просушити. Редис і огірок помийте, витріть і наріжте тонкими кільцями. Сік лимону, олію і спеції збийте у однорідну заправку.
У велику миску покладіть зелень та овочі, сир — перемішайте все. Налийте заправку та перемішайте ще раз.
Замість лимонної можна використати часникову заправку: просто перетерти зубчик свіжого часнику з олією. Або зі сметани, перетертої з часником та свіжим кропом.
2. Пиріг з ревенем
Що треба? На 400 г ревеню візьміть 1 яйце, 250 г борошна та 200 г цукру, 150 г вершкового масла та дрібку солі. Також в начинку можна взяти 1 яблуко і сік 1/3 лимону.
Приготування:
Ревінь та яблуко треба очистити, засипати 100 г цукру та полити лимонним соком. Тим часом почати приготування тіста: борошно перетерти руками з цукром та вершковим маслом. Додати 1 яйце та замішати тісто, прибрати його у холодильник.
Плиту увімкніть розігріватись до 180 градусів, з ревеню та яблук злийте сік, подрібніть компоненти кубиками.
Візьміть форму для пирога, покрийте тонким шаром вершкового масла. Покрийте дно форми 2/3 частиною тіста. Далі покладіть шар начинки. Тісто, що залишилось, можна порубати на крихти та посипати ним пиріг, або ж сформувати у тонкі смужки та розкласти їх навхрест.
Випікайте пиріг з ревенем протягом 30 хвилин та ще гарячим посипте цукром або цукровою пудрою.
3. Омлет зі шпинатом
До свіжого шпинату додаються тільки продукти, які є звичними для нас. На 100 г шпинату візьміть 4 яйця, 3 ст.л борошна і 2 ст.л сметани, сіль і спеції. А також 100 домашнього сиру й окремо ще 2 ст.л сметани та 1 зубчик часнику для заправки, 1 ст.л олії для смаження.
Приготування:
Яйця збийте із сіллю та спеціями, сметану з борошном перемішайте та введіть до яєць. Розігрійте пательню, налийте олію та вилийте туди яєчну суміш. Зверху рівномірно посипте сиром та додайте промитий і розрізаний на 2-3 частини шпинат.
Готуйте на слабкому вогні, щоб омлет не підгорів, але повністю приготувався з одного боку. Викладіть його на тарілки та полийте сметаною, перетертою з часником.
4. Салат з капустою та яйцем
Молода білокачанна капуста чудово підходить для салатів. На половинку невеликого качана треба: 4 яйця, 2 огірки, 1 гілочку кропу. А також 3 ст.л нежирної сметани, сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Яйця треба відварити протягом 10 хвилин, зачекати, поки вони охолонуть. Потім почистити та порізати кільцями. Огірок помити й також нарізати кільцями. Крім нашаткувати та змішати зі сметаною і спеціями. Капусту дрібно нашаткувати ножем і пом’яти трохи руками, щоб вона трохи пустила сік. Змішати капусту з огірком та яйцем, полити заправкою зі сметани та ще раз перемішати.
Можна змінювати цей нескладний салат, додавати до нього редиску або відварене куряче м’ясо. Замість сметани — заправляти страву олією та лимонним соком.
5. Салат з цвітної капусти
З цвітної капусти можна приготувати багато страв: пироги, супи, запіканки та найпростіше — салати. А оскільки на дворі весна та організм потребує вітамінів — краще обрати найпростіший варіант.
На 1 маленький качан цвітної капусти нам треба: 2 ст.л кунжуту, 3 ст.л олії та 1 ст.л лимонного соку, сіль і спеції за смаком. А також 1 морква середня і 2 помідори.
Приготування:
Капусту треба промити гарячою водою і розібрати на дрібні шматочки. Моркву очистити та натерти на тертці, змішати з капустою. Олію перетерти з лимонним соком, сіллю і спеціями, залити цією заправкою капусту з морквою та залишити на 15 хвилин.
Тим часом розріжте помідори на 2 частини та нашаткуйте смужками. А кунжут слід підсмажити на сухій пательні до золотистого кольору. Потім змішайте усі ці компоненти салату разом і страва готова.
6. Суп зі щавлем та яйцем
Якщо говорити про щавель, то українці зразу ж згадають зелений борщ: зі сметаною, картоплею, яйцем. Пропонуємо його варіацію: простий суп зі щавлем. Для нього треба: 1 пучок щавлю, 4 картоплини, 5 ст.л сметани густої, 5 яєць. Зелена цибуля — декілька стеблин, сіль, спеції та 1 ст.л борошна.
Приготування:
Яйця відварити, остудити та почистити. Нарізати кільцями та відставити. Поставити на вогонь воду, посолити та поперчити. Картоплю очистити, нарізати дрібними кубиками та покласти у воду. Через 10 хвилин додати до картоплі нарізаний і нашаткований щавель. Також додаємо подрібнену цибулю, спеції за смаком. Сметану перетріть з борошном та введіть у суп. В кінці приготування додайте порізані яйця, а через 5 хвилин зніміть з вогню. Можна готувати й більшу порцію — на другий день суп також дуже смачний.
7. Оладки з петрушки
Одночасно незвичайний, але простий рецепт з петрушкою. На 1 пучок свіжої зелені треба 3 яйця, половина стакана кефіру, стакан борошна, сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Найпростіший спосіб — приготувати все у блендері. Спочатку перебити яйця, потім додати трохи подрібнену петрушку і збивати, поки суміш не стане зеленого кольору. Додати сметану, сіль і спеції та ще раз ретельно перебити. В кінці вмішати борошно. Розігріти пательню, змастити трохи олією і смажити як звичайні оладки. Подавати можна зі сметаною або свіжими огірками й помідорами.
Останні новини Чернігівщини
Чернігів і Амстердам стали партнерами в європейському проєкті кліматичної нейтральності 11:42
Місто Чернігів отримало європейського партнера — місто Амстердам — у межах міжнародного проєкту SUN4Ukraine (Sustainable Urban Net Zero Network for Ukraine).
Медицина без бар’єрів: у Бобровицькій громаді працює мобільна клініка 11:39
Доступність медичних послуг – один із пріоритетів Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. Над цим на Бобровиччині працюють як лікарі, так і керівництво громади разом з депутатським корпусом.
У Чернігові відкрилася фотовиставка «Обличчя стійкості» 11:22
23 жовтня у Чернігові відкрилася фотовиставка «Обличчя стійкості», присвячена незламності українських жінок у період війни, та організована Коаліцією «Чернігівщина 1325».
У січні-вересні 2025 року на Чернігівщині сплачено 30,7 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску 11:07
У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до бюджетів усіх рівнів Чернігівської області платниками податків у січні-вересні 2025 року сплачено 19,4 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 25,4 відс. (на 3,9 млрд грн) перевищує факт надходжень відповідного періоду 2024 року.
До Всесвітнього тижня ядерної науки: у 100 школах проведуть XR-виставку «Чорнобиль у війні: уроки ядерної безпеки» 10:12
Вперше в Україні до Nuclear Science Week — Всесвітнього тижня ядерної науки — музейники, науковці та освітяни запускають одразу у 100 школах XR-виставку «Чорнобиль у війні: уроки ядерної безпеки».