Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:30:14

9 квітня - в Україні була заборонена пропаганда комунізму та нацизму

09.04.2019   07:28Агенцiя

Більшість посткомуністичних країн Східної Європи ще на початку 90-х років зробили все, щоб позбавитися від власного тоталітарного минулого та свідомо обрали демократичний шлях розвитку, Україна до останнього часу залишалася європейським заповідником старих людожерських комуністичних та націонал-шовіністичних цінностей.

Змінилася ситуація тільки в 2013-14 роках під час Революції Гідності та після збройного вторгнення Московії в Крим та на Донбас.

Як згодом вияснилося, існування вільної, демократичної української держави несумісне з масованою пропагандою на її території комуністичних та націонал-шовіністичних імперських цінностей коріння яких ростуть з близького та недружнього зарубіжжя.

9 квітня 2015 року Верховною Радою України було прийнято закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

Закон засуджує комуністичний та нацистський (що практично одне і теж саме) тоталітарні режими в Україні як злочинні та забороняє публічне заперечення їх злочинів. Також закон забороняє публічне використання та пропаганду символіки цих режимів.

Важливим аспектом є те, що закон забороняє не саму ідеологію, оскільки це не допустимо в демократичній країні, а лише її пропаганду через публічну агітацію та використання символіки злочинних тоталітарних режимів.

Даний закон став офіційним стартом декомунізації яка триває й досі та завдяки якій по всій країні повинні бути демонтовані всі пам’ятники комунізму та перейменовані всі вулиці та населені пункти з комуністичними назвами.

Крім цього, в цей же день парламент відповідними законами відкрив доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років (закон № 316-VIII) та врегулював правовий статус борців за незалежність України у XX столітті (закон № 314-VIII).

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.