Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:34:39

7 непомітних речей, які змінюють нашу реальність

03.03.2019   10:22Агенцiя

Якщо вам здається, що в інтернеті багато дурних людей, після чашечки кави життя налагоджується, а час від часу вас так і тягне переглянути один і той самий фільм, то для всього цього є наукові пояснення.

Зі статті ви дізнаєтеся, від чого може залежати ваше сприйняття навколишньої дійсності і як навчитися отримувати від цього користь.

1. Фільми та книги змінюють уявлення про відносини

© Game of Thrones / HBO

На думку психологів, люди, які люблять фентезі, набагато успішніші в стосунках, ніж ті, хто віддає перевагу романам. Виявилося, що у тих, хто розбирається в фантастиці, менше нереалістичних очікувань щодо свого партнера, а відповідно, і менше претензій до нього.

 

Тому, якщо вам хочеться стабільних і спокійних відносин, поцікавтеся, чи не зачитується ваш потенційний обранець Толкіном і скільки сезонів «Гри престолів» він подивився. Також підійде людина, що захоплюється класикою. А ось у тих, хто вважає за краще романтичні комедії, світогляд змінюється не в кращу сторону, і їх реальні відносини часто здаються їм далекими від ідеалу, що призводить до звички «пиляти» партнера.

2. В інтернеті всі люди здаються дурними

© depositphotos

Якщо вам здається, що в інтернеті одні ідіоти, то цьому є наукове пояснення. В ході експерименту з’ясувалося, що люди більше довіряють усній, ніж письмовій інформації. Учасникам дослідження давали прочитати і прослухати тексти на різні теми (музика, політика тощо), а потім просили висловити свою думку. В результаті ті, хто сприймав інформацію на слух, були повністю згодні з оповідачем, але при цьому той самий текст у письмовому вигляді сприймався негативно.

Така реакція пояснюється тим, що нам складно уявити автора тексту як конкретну людину, і підсвідомо при читанні тексту люди схильні давати інтелекту «оповідача» нижчу оцінку, ніж при особистій бесіді з ним. Також впливає на сприйняття той факт, що в діалозі з віч-на-віч важливу роль відіграють інтонація, міміка і жестикуляція, а текст кожен схильний інтерпретувати по-своєму, що нерідко веде до непорозуміння.

3. Стрес змінює уявлення про красу

© 20thCentFox / Courtesy Everett Collection / East News

Дослідження показали, що під час стресу уявлення про привабливість у людей змінюються. В експерименті брала участь 81 людина: для 40 чоловіків створили умови, що викликали сильний стрес, а інших залишили у спокої. Але перш ніж довести 1-у групу чоловіків до нервового стану, всім випробовуваним показали 10 фотографій жінок різної комплекції, і всі віддали перевагу струнким представницям прекрасної статі. За підсумками експерименту результати змінилися: чим вищим був рівень стресу у чоловіка, тим більш повні жінки йому подобалися.

 

4. Кислі продукти змушують ризикувати

© depositphotos

Якщо ви ніяк не можете на щось зважитися, спробуйте додати до чаю лимон. Експерименти показали, що людей після вживання кислих продуктів тягне на подвиги, навіть якщо людина відрізняється аналітичним складом розуму і не має схильності до азартних ігор або до екстриму. Правда, вчені роблять поправку на те, що для кожної людини поняття ризику своє і те, на що одному буде складно зважитися, для іншого – звичайна справа.

5. Холодна вода заспокоює, а кава знімає негатив

© depositphotos

Вчені стверджують, що емоції і температура нашого тіла взаємопов’язані і ми можемо регулювати свої почуття за допомогою напоїв. Наприклад, якщо ви шкодуєте про якийсь вчинок, то склянка холодної води полегшить ваш стан, в той час як теплі напої в цьому випадку тільки посилять відчуття пригніченості.

І якщо вода з льодом допоможе впоратися з почуттям сорому, провини і збентеженням, то чашка кави позбавить від негативного сприйняття світу. Вчені з’ясували, що у тих, хто вживає каву хоча б раз в день, істотно знижується ризик самогубства. Але у всьому потрібно знати міру: 8 чашок цього ароматного напою в день сприяють погіршенню настрою і появи поганих думок.

6. Скромний фон посилює сприйняття краси

© WDGPhoto / depositphotos © Phototraveller / depositphotos

Яскравий фон не тільки відволікає від основного предмета, а й заважає сприйняттю краси. Тому чим мінімалістичніше оточення, тим більш досконалим здається витвір мистецтва. Саме з цієї причини в картинних галереях стіни найчастіше непримітні.

 

7. Повторний перегляд фільмів і серіалів корисний для здоров’я

© The Simpsons / Fox

Вчені стверджують, що ті люди, хто переглядає фільми або передачі, зовсім не витрачають час даремно. Такий процес має заспокійливий ефект, адже ви вже знаєте сюжетну лінію і вашому мозку не потрібно докладати зусиль, щоб зрозуміти те, що відбувається. Це відмінний спосіб розслабитися і відновити розумову енергію після важкого дня.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини