Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:34:43

Як рухатись далі, коли не хочеться або секрети мотивації. Досвід

10.02.2019   12:57Агенцiя

Коли ви переживаєте невдачі на роботі – а це буває з амбітними людьми – ви можете втрачати мотивацію.

Це трапляється, коли новий клієнт відмовляється співпрацювати в останній момент. Або керівник хоче надати "конструктивний відгук" по проекту, який ви довго доводили до ідеалу.

"Ви навіть не уявляєте, як це може впливати на вашу продуктивність", – пише Майк Фішбейн для видання Medium.

 Фото: Dirima/Depositphotos

Це може проявлятись по-різному. Важко підвестись з ліжка вранці, немає сил на спорт, не хочеться зустрічатись з друзями після роботи. Ви починаєте прокрастинувати над своїми проектами.

Фішбейн завжди вважав, що варто просто взяти себе в руки та працювати. Використати усю енергію, яка ще лишилась.

Він працював, в надії отримати кращі результати, але лише виснажувався та був незадоволений собою.

Зрештою Фішбейн звернувся до психології, аби зрозуміти, який вплив чинить на нашу продуктивність винагорода і які техніки допоможуть стати більш вмотивованим.

Чому ми прагнемо нагороди

 

Теорія Олександра Ротмана щодо збереження поведінки припускає, що від того, як ви розумієте вигоду залежить і збереження позитивної поведінки або звички.

Рішення стосовно ініціативи залежать від позитивних очікувань щодо майбутніх результатів. Рішення продовжувати певну поведінку залежить від того, чи задоволенні ви уже отриманими результатами.

Складні та амбітні проекти рідко можуть відразу потішити винагородою. Часто буває так, що ви отримуєте негативний досвід впродовж довгого періоду часу.

 Фото: Джерело

Якщо ми отримаємо позитивний досвід, наша мотивація зростає. І наша продуктивність підвищується.

Коли ж результати не відповідають нашим зусиллям. або ми переживаємо негативний досвід, це демотивує нас. Ми починаємо прокрастинувати та відчувати брак енергії.

 Фото: Джерело

Це тому що наш мозок наказує нам: "Припиніть інвестувати енергію туди, де ти не отримуєш винагороди".

Дуглас Лізлі, психолог, який спеціалізується на мотивації, каже, що ще одним корисним сигналом є тривога:

"Тривога – це дуже корисний сигнал. Він каже нам, що наші намагання потребують серйозних зусиль. Можливо, більших талантів, ніж ті здібності, які ми зараз маємо".

Тривога сигналізує нам, що ми маємо переглянути власну стратегію. Сильна тривога заважає мотивації. Це негативне коло не дає вам підвестись та знову починати працювати.

Але якщо ви почнете робити маленькі кроки, то це допоможе поступово побороти прокрастинацію.

Коли ви почнете прогресувати, ви ще можете почувати себе не у 100% формі. Ви все ще відчуваєте стрес. Але це корисний стрес, який підштовхне вас до подальших дій.

 Фото: Джерело

Як ми вимірюємо успіх

Одне з рішень, яке ми робимо, коли розмірковуємо над своїми проектами, це аналіз того, чи будуть ці проекти рентабельними. Цей аналіз може бути як свідомим, так і ні. Ми зважуємо, чи варта справа роботи.

В першу чергу ми думаємо про гроші, але це не єдина вигода. Для людей також важливий соціальний статус та схвалення своїх колег чи друзів.

Наприклад, ви вирішили пофрилансити. Ви відчуваєте у собі впевненість це зробити та очікуєте додатковий заробіток. Це мотивує вас.

Якщо ж багатомісячні пошуки клієнта нічим не завершуються, ваш мозок вважає, що це не варте вкладених зусиль. І ви втрачаєте енергію та бажання діяти.

Як підвищити мотивацію

Іноді, відчуття невдачі – це усього лише робота нашої уяви. І вам не потрібно заробляти більше грошей, щоб знову почуватись вмотивованим. Варто переглянути своє бачення ситуації.

  • Встановлюйте реальні цілі. Якщо ви робити прогрес у напрямку своєї мети, ви відчуваєте мотивацію продовжувати. Якщо ваша ціль масштабна – розбийте її на маленькі. Наприклад, ви хочете продати власну компанію за 1 мільярд доларів. Досягнення цієї мети потребує років. І на цьому шляху ви можете втратити мотивацію, але маленькі щотижневі кроки типу "опублікувати нову статтю" допоможуть рухатись далі.
  • Цінуйте не лише матеріальну винагороду. Гроші можуть зробити вас щасливим, але часто мозок цінує не те, як ві видираєтесь вгору по піраміді Маслоу. Йому важливе виживання. Нагадуйте собі про нематеріальні нагороди, які ви отримуєте.
  • Змініть своє ставлення до невдачі. Коли щось не виходить – не хочеться і продовжувати, але подивіться на невдачі, як на можливість вчитися. Замість того, щоб казати "я невдаха", скажіть собі "Я втратив час, але виграю у більш довгій перспективі".
  • Змініть своє розуміння успіху. Коли ви починаєте бізнес, ви сподіваєтесь отримати дохід, або продати цей бізнес в майбутньому. Однак іноді невдачі зазнають і талановиті підприємці. Ви не можете знати як зміниться економіка в країні. Як нові закони можуть вплинути на ринок. Не дозволяйте зовнішнім факторам вплинути на вашу мотивацію. Сконцентруйтесь на тому, щоб приймати правильні рішення та тому, як максимально використати свої можливості.
  • Пам’ятайте про ціну бездіяльності. Коли ви виграєте у комп’ютерній грі, ваш мозок думає, що ви зробили щось корисне. Але насправді, це не так. Це не допоможе вам стати більш здоровим чи успішним. Нагадуйте собі, що у бездіяльності є своя ціна.

Також Майк Фішбейн радить замислитись над зміною своєї поведінки. Наприклад, ваш блог не приносить тих результатів, які ви очікуєте. Можливо, вам треба писати статті не так часто, але зробити їх більш глибокими? Або варто покращити свої знання у сфері СЕО або маркетингу у соціальних мережах?

Також за його думкою варто задуматись над тим, чи не варто обрати іншу можливість й спробувати досягти успіху в іншій сфері?

Джерело

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини