Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:21:58

Старий Новий рік: прикмети, традиції, як святкувати

13.01.2019   10:58Агенцiя

Традиція святкувати Старий Новий рік в Україні йде від розбіжності Юліанського календаря (або інакше календаря "старого стилю") і Григоріанського календаря – того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів становить 13 днів.

Тому Старий Новий рік святкують в ніч з 13 на 14 січня, пише 24tv.ua.

Чому ми святкуємо Старий Новий рік

Старий Новий рік – це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, який з'явилося в результаті зміни літочислення. Це свято відзначається переважно в тих країнах, де православна церква продовжує користуватися юліанським календарем.

Раніше на Русі користувалися юліанським календарем, що складається з 12 місяців, назви яких були пов'язані з явищами природи. До ХХ століття календар Російської імперії (до складу якої входили території України) на 13 діб відставав від Європи, яка давно перейшла на Григоріанський Календар. Щоб скоротити цей розрив в 1918 році декретом Ради Народних Комісарів був здійснений перехід на григоріанський календар – новий стиль, а 14 січня – день Святого Василя – виявився старим Новим роком.

Як святкувати Старий Новий рік

До вечері, як і на Святвечір, сідає вся сім'я. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраний та чистий. Після вечері треба обов'язково зайти до сусідів і попросити один у одного вибачення за можливу провину один перед одним, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

Старий Новий рік 2018 в Україні

Вечір напередодні Нового року дає шанс і тим хлопцям, які зазнали невдачі під час сватання. Саме в цей вечір можна зробити другу спробу. Правда, для цього потрібно застати дівчину вдома, а це дуже важко, так як по селу вже ходять дівочі ватаги щедрувальників. Щедрувати дівчата могли лише під вікнами будинків і то лише ближче до кінця Щедрого вечора, тобто до опівночі.

Якщо вийти на подвір'я опівночі, то можна відчути, як Новий рік проганяє Старий. У перший день Нового року найбільш поширеним був, та і зараз залишається, обряд посівання. Вважається, що цей обряд прийшов до нас ще з дохристиянських часів, адже наші пращури зустрічали Новий рік не взимку, а навесні і тому обряд посівання пов'язаний з надіями на добрий урожай. Засівали здебільшого діти, причому щедріше всіх обдаровували тих, хто прийшов в будинок першим.

Старий Новий рік 2018 в Україні: обряд просівання

Ворожіння на Старий Новий рік

Особливої ​​уваги заслуговують дівочі гадання. Що тільки не робили представники слабкої половини, аби дізнатися, що ж готує їм примхлива доля. Спробуйте, хоча б таке: перед сном покладіть під подушку гребінець, при цьому примовляючи: "Суджений мій ряджений, розчеши мені голову!". Той, хто уві сні буде чесати голову, той і буде судженим.

Що не можна робити на Старий Новий рік

Вважається, що у цей день не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік. Також багато хто досі вірить, що на Старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш.

Існує і більш дивна прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. Забобонні люди вірять, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці.

Народні прикмети на Старий Новий рік

Якщо небо ясне і зоряне – буде багатий урожай ягід.

Якщо на Святвечір (6 січня) готували Багату кутю, то на Меланки (13 січня), день що передує Василю, або ж Новому року за старим стилем – щедру, яку заправляли смальцем. Саме тому цей вечір і називається Щедрим.

Якщо на Василя в цей день туман – до урожаю.

Коли 14 січня багато пухнастого інію на деревах, рік буде багатий на мед.

Завірюха у Василів вечір віщує великий урожай горіхів.

Якщо Василева ніч зоряна, то літо буде ягідним.

 

Останні новини Чернігівщини

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.