Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:17:25

31 жовтня: Велесова ніч, Самайн чи Хелловін?

31.10.2018   10:45Агенцiя

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада в Сполучених Штатах відзначається одне із найпопулярніших та комерційно успішних свят — Хелловін. За кількістю витрат на святкування День всіх святих поступається у першості лише Різдву.

Його комерційна успішність часто сприймається, як єдина причина, чому в Україні також з кожним роком активніше підтримують традиції Хелловіна. Ніби, свято це нам зовсім чуже, й привезене лише для успішного продажу костюмів й ажіотажу на вечірках.

І яке здивування викликає у людей той факт, що свято насправді не американське. Його у Штати привезли ірландці, а традиції, які перейняв Хелловін — явно вказують на походження від кельтського свята Самайн.

Якщо поглянути ще ближче, то ми помітимо його коріння і на території нинішньої України. Свято це було відоме як Велесова ніч. Ми постараємось розповісти вам про Велесову ніч лише цікаві факти, прикмети та обряди, які існували у наших предків.
Велесова ніч — значення свята

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада — настає магічний час, важливий для природи, світу живих та навіть світу мертвих. Коло Року передається від Білобога до Чорнобога, а ворота в потойбічний світ “Наві” аж до світанку відкриті і всі надприродні сили й створіння можуть увійти в наш світ — “Праві”. Це основне значення, ночі, коли духи з того світу спокійно блукають по землі, покладене в основу нашого свята, кельтського Самайна й популярного американського Хелловіну.

Оскільки духи померлих можуть вийти до нас, чути нас і бачити — у вечір на Велесову ніч було прийнято вшановувати пам’ять предків. Родина збиралась за столом за вечерею, говорила про померлих родичів, згадувала все найкраще про них. На ніч залишали у окремій тарілці трохи частувань до них пращурів, котрі завітають в гості.

Традиції свята

Стрибки через багаття, проходження по розпеченому вугіллю та інші обряди з вогнем символізували очищення душі та тіла від зла.

У цю ніч — ідеальний час для того, щоб зануритись у глибини своєї підсвідомості та віднайти нові життєві сили. Тим, хто на Велесову ніч досягне успіху у самопізнанні та подоланні власних страхів, пророкується перехід на “новий рівень” світосприйняття.

На вікні для душ померлих родичів у домі ставили свічку, а до ідола Велесу підносили дари — яблука, горіхи, гарбузи.

Поширеними були магічні обряди, гадання, а усім прикметам надавалось особливе значення.
Обряди на Велесову ніч

Частували домовика:

Пригощали вечерею у це свято не лише духів предків, але й домовика. Адже він оберігає родинне вогнище і також знаходиться поряд. Аби почастувати домовика, йому наливали чарку солодкого вина, а у тарілку ставили солодощі: цукерки і печиво.

Запитували у предків:

Якщо у цей час людина знаходилась у незручному становищі, її турбували роздуми і життєві проблеми — можна було запитати поради у померлих родичів.

Назвати ім’я померлого, від якого хочеш отримати пораду, озвучити йому своє запитання і чекати віщий сон із відповіддю.

Боялись незнайомців:

Знайомитись із новою людиною всі боялись і уникали в цей день, а особливо надвечір, незнайомців. Вважалось, що така людина принесе нещастя. А ще люди побоювались, що то злі духи вбираються в людську подобу, щоб втертись у довіру і заподіяти зло. Може у цю прикмету вірить хтось і зараз, тож не дивуйтесь, якщо ввечері 31 жовтня люди будуть не дуже привітними.

Щедрість заради багатства:

Існувала прикмета, що як поділишся грошима в цей день із бідними, то достаток обов’язково до тебе повернеться. Тож брали всі монети з гаманця і роздавали нужденним.

Виконання бажання:

Звісно ж, ніч сповнена магією приваблювала людей, які хочуть зробити все для здійснення своїх мрій і бажань. Замовляли і закликали їх до себе різними способами: просили допомоги у Велеса, клали записки з бажаннями на ніч під подушку, спалювали цей листок і розвіювали тощо.
Прикмети на Велесову ніч

Якщо не можеш в домі запалити свічку, розтопити піч чи камін — то обряд очищення від злих духів був невдалим і вони таки змогли потрапити в оселю.

Зазвичай, побачити у сні померлого родича — погана прикмета, що пророкує загрозу для життя чи хвороби. Але у Велесову ніч це навпаки — дуже добра ознака. Значить вони наглядають за вами і будуть захищати.

Всі знають про те, що чорна кішка — це супутниця відьми та взагалі магічна істота. Її бояться зустріти на шляху. Але чомусь у цю ніч більше боялись саме чорної собаки. Вірили, що як побачиш її у дворі, то скоро чекай нового ворога, який попсує життя. Біла ж собака навпаки віщувала вірних друзів та приємні знайомства.

Віддавати гроші бідним просто так — можна було, а от позичати навпаки. Вважалось, що як віддаси комусь хоч трохи грошей у борг — будеш бідувати весь наступний рік.


Вікторія Демидюк

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини