Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:25:04

22 серпня - підписана перша Женевська конвенція

22.08.2017   07:46Агенцiя

Женевська конвенція — міжнародно-правовий договір, яким нормуються охорона і полегшення долі поранених і хворих під час військових дій.

Всього існує чотири Женевські конвенції, і перша з них була прийнята 22 серпня 1864 року і називалася «Конвенція щодо поліпшення долі поранених в арміях в полі».

Взагалі постанови щодо миролюбного поводження з пораненими під час воєн зустрічаються, починаючи з 16 століття. Але це були конкретні договори між окремими державами. Важлива роль у підготовці і прийнятті конвенції 1864 року належить Анрі Дюнану, свідку страждань і мук поранених і вмираючих французьких і австрійських солдатів після битви при Сольферіно в 1859 році, під час війни в Італії. Саме він став ініціатором створення правил для всіх країн-учасниць військових конфліктів по відношенню до пораненим і хворим і установи товариств, які могли б добровільно брати на себе завдання по наданню медичної допомоги під час війни.

З його ініціативи в 1863 році пройшла міжнародна конференція, на якій були закладені принципи діяльності Червоного хреста, і після якої в Женеві на запрошення швейцарського уряду відбулася зустріч дипломатів європейських країн — з метою прийняття конвенції про «солдатах, які отримали поранення на війні».

В результаті цієї конференції в Женеві, яка тривав з 8 по 22 серпня 1864 року, і була підписана перша Женевська конвенція — багатосторонню міжнародну угоду, яке встановлювало гуманітарні правила ведення війни, висунуті в 1864 році Червоним Хрестом, для полегшення долі поранених і хворих воїнів на полі бою.

В основу Женевської конвенції була покладена ідея допомоги і заступництва всякому пораненому — своєму і ворогові, байдуже. Причому поранені і хворі, які перебувають у медичних установах, а також весь персонал цих установ вважаються нейтральними особами, незалежно від того, ким з воюючих сторін зайнята ця місцевість. Тобто в полон вони не беруться і полоненими не вважаються. Недоторканними, крім поранених і персоналу, є і госпіталі, вся матеріальна частина, а також місцеві жителі, що допомагають пораненим.

Червоний хрест на білому фоні — відмітний знак медичних установ і персоналу, що займаються доглядом за хворими і ранениміЕще однією особливістю Конвенції було те, що вона вперше визначила відмітний знак медичних установ і персоналу, що займаються доглядом за хворими і пораненими — червоний хрест на білому фоні. Споруди медичного характеру повинні були позначатися прапорами, а персонал — пов'язками. Тобто червоний хрест на білому тлі вказує на нейтралітет персоналу або установи, що захищається даною Конвенцією.

Конвенція була підписана 12 державами присутнім на конференції, в 1867 році майже всі провідні держави її ратифікували, крім США, які зробили це в 1882 році. Дещо пізніше до цієї угоди приєдналися й інші держави, і з цього часу Конвенція придбала загальний характер, що було дуже важливо для її авторитету. Основні принципи, викладені в цьому документі і збережені в наступних Женевських конвенціях, наклали зобов'язання забезпечувати без дискримінації турботу про поранених і хворих військових і повагу до медичного персоналу та їх обладнання.

Вже через два роки після її ухвалення, в австро-прусській війні 1866 року, Женевська конвенція пройшла своє «бойове хрещення». І хоча війна виявила деякі недоліки і труднощі здійснення окремих постанов Конвенції, але й показала свої безперечні плюси. Згодом в текст документа були внесені поправки і доповнення, зокрема — дія Конвенції поширилося і на морську війну.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини