Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:45:01

Кілька фактів про засмагу

02.07.2017   17:42Агенцiя

Дехто вважає засмаглу шкіру гарним доповненням модного образу, а дехто - першим кроком до передчасного старіння, одні полюбляють годинами ніжитися в променях денного сонця, а інші намагаються сховати від нього кожен сантиметр свого тіла.

Кілька фактів про засмагу розставлять всі крапки над «і» у цих непримиренних суперечках.

Мода, засмага і Шанель

Епоха благородної блідості безповоротно пішла в небуття приблизно на початку 20-х років минулого сторіччя з легкої руки легендарної Коко Шанель. Подорожуючи яхтою по Середземному морю зі своїм коханим, закохана Коко зовсім забула про те, що жінці з вищого світу слід ховати від сонця кожен сантиметр свого тіла. Тому до кінця круїзу законодавиця мод прибула до Канн і постала поглядам ґречної публіки ... в образі мулатки. А вже наступного дня всі газети писали про те, що бліда шкіра більше не в моді. Жінки ринули на пляжі підставляти свої білі тіла сонячним променям. Згодом у моду увійшли короткі сукенки без рукавів, а купальні кальсони перетворилися на трусики-бікіні. У північних широтах за відтінком шкіри навіть можна було судити про товщину гаманця: засмага посеред зими свідчила про те, що її володар може собі дозволити відпочинок на екзотичних островах!

Правила захисту

Засмага - це не що інше, як захисна реакція організму на сонце. Під його променями «поклади» меланіну (темного пігменту) з глибоких шарів шкіри піднімаються нагору і рівномірно розподіляються по всій поверхні. Тіло набуває гарного шоколадного відтінку й одночасно своєрідного захисного «панциру» - від опіків і сонячного удару, адже клітини меланіну поглинають теплові промені і нейтралізують дію ультрафіолету. Протягом життя смаглява від природи шкіра може захистити організм протягом приблизно 450 000 годин, а світла - втричі менше. Коли ліміт буде вичерпано, ви залишитеся повністю беззбройними перед сонячною атакою. До того ж, якщо вдаватися до такого захисту занадто часто, на тілі утворюється так званий «сонячний мозоль» - щоразу верхній шар шкіри потовщується на 0,3-0,5 мм. Так, з роками регулярна засмага робить її грубою, ніби від тяжкої роботи.

Місце під сонцем

Численні дослідження науковців довели, що близько ста функцій нашого організму тією чи іншою мірою залежать від сонячного світла. Зокрема, й імунітет. Зауважте, він підводить нас саме тоді, коли сонце світить, але не гріє. Дефіцит тепла і світла робить нас млявими, дратівливими і не здатними чинити опір хворобам. А ось навесні і влітку ми легко можемо дати відсіч будь-яким вірусам. Проте, небезпека в тому, що надлишок сонця - рівнозначний його відсутності. Перегрівшись або обгорівши під яскравими променями, наш організм миттєво стає уразливим навіть перед звичайною легкою застудою. В цей час усі імунні резерви цілком і повністю спрямовані на те, щоб нормалізувати стан шкіри. Не дивно, що вірус або інфекція можуть залишитися непоміченими.

Сонячний вітамін

Потрапляючи на шкіру, ультрафіолетові промені не тільки стимулюють рух меланінових клітин, але й починають роботу з накопичення цінних запасів вітаміну Д. Це - єдиний «нестандартний» вітамін, який виробляється організмом у підшкірній жировій клітковині під дією ультрафіолету. Але покрита рівномірною бронзовою засмагою шкіра стає для нього майже непроникною. Доведеться заповнювати відсутні запаси за допомогою капсул і пігулок. А білошкірій людині досить побути на сонечку лише 10-15 хвилин - і добова норма вітаміну Д забезпечена. Для чого він потрібен? Насамперед, для зміцнення і зростання кісток і м'язів. Чи помічали, що діти швидше ростуть саме влітку, під сонячними променями? А жінки, які не «ховають» своє тіло під суцільною засмагою, значно пізніше зіштовхуються з проблемою крихкості кісток і остеопорозом.

Два сонця

Можливість засмагати цілий рік, не відвідуючи дорогі курорти, людство отримало приблизно 40 років тому. Саме тоді винайшли перші солярії, однак слугували вони виключно для лікування дихальних шляхів і псоріазу. Але з ініціативи світських модниць кабінки зі штучним сонцем почали використовувати для отримання золотистого відтінку шкіри. Відтоді не вщухають словесні баталії про шкоду або користь штучної засмаги. За спостереженнями Всесвітньої організації охорони здоров'я, обидва «сонця» діють на людський організм приблизно однаково. А от поєднувати їх - велика помилка, за висновками медиків. Промені ультрафіолетової лампи потужніші і проникають у шкіру дещо глибше. Десять хвилин у солярії еквівалентні трьом годинам на яскравому сонці. Тож, якщо сьогодні ви засмагали під лампою, а завтра мали намір йти на пляж, ваша шкіра отримає потужний стрес, подібний перельоту в країну з іншим кліматом. Тому краще чітко розмежувати: взимку - солярій, влітку - сонце.

SOS!Title

Приблизно для 5-7% представниць прекрасної половини людства шоколадний колір шкіри стає сенсом життя. Вони присвячують цьому весь свій час, гроші і здоров'я. Таку маніакальну пристрасть до засмаги називають танорексією. Схильні до неї, здебільшого, дівчата-підлітки віком 13-16 років з європейських країн, де сонце - не дуже частий гість. Науковці підрахували, що один сезон інтенсивної засмаги робить шкіру старішою приблизно на 6 місяців. Це означає, якщо впродовж останніх 10 років ви відпочивали, здебільшого, на пляжі, то перших зморшок слід очікувати років на п'ять раніше «запланованого» природою терміну. У медицині навіть з'явився спеціальний термін - фотостаріння. Першою ознакою є темні пігментні плямки на відкритих ділянках шкіри. Це - скупчення відмерлих меланінових клітин. Якщо не звертати на них увагу, плями розростаються і темнішають. Допомогти тут може спеціальна програма догляду: сонцезахисні засоби, зволоження, пілінг і відбілювання.

Золота середина

Незважаючи на категоричні заяви, що сонце не найкращим чином діє на нашу шкіру, чимало дерматологів рекомендують сонячні ванни підліткам з висипом вугрів, хворим на псоріаз або екзему. На акне сонячні промені діють не гірше від досвідченого косметолога: злегка підсушують жирну шкіру, відлущують ороговілі лусочки та очищають пори. Якщо щоранку до 10 години 20-30 хвилин «купатися» в променях сонця, що сходить, до кінця літа ваша шкіра стане ніжною і оксамитовою. Але занадто захопившись і забувши про час, ризикуєте отримати «кота в мішку». На перший погляд, шкіра виглядатиме краще - рівномірна засмага поліпшить колір обличчя, а потовщення епідермісу замаскує прищики. Однак, така «обманка» довго не протримається. Дерматологи зазначають, що саме після пляжного відпочинку в них різко зростає кількість пацієнтів із загостренням акне.

Природні барвники

Чи відомо вам, що деякі продукти сприяють гарній рівномірній засмазі? Наприклад, багаті бета-каротином морква й абрикоси. Особливої уваги варті й помідори: вони містять лікопен - речовину, що стимулює вироблення меланіну. Їх можна брати зі собою на пляж як перекус. Проте, морквяний фреш варто обмежити до однієї склянки на день. До речі, якщо випити сік з 1-2 краплями олії за 30 хвилин до виходу на сонце, ваша шкіра не обгорить, а швидко набуде рівномірної ефектної засмаги. А от брак у крові вітамінів А, С, Е, РР і фолієвої кислоти сприяє плямистому забарвленню шкіри. Щоб цього не сталося, щоденне меню має містити зелені овочі, смородину, цитрусові, ківі, болгарський перець, хліб грубого помелу і вівсянку.

Небезпечний тандем

Перш, ніж вирушити на пляж, зазирніть до своєї аптечки. Ви застосовуєте антибіотики, гормональні контрацептиви, транквілізатори, ліки проти алергії або підвищеного тиску? Будь-який з цих засобів у тандемі з ультрафіолетом здатний зіграти з вами злий жарт: замість рівномірної засмаги ваша шкіра, найімовірніше, набуде плямистого забарвлення.

Також можливий інший варіант - фотодерматит - шкіра, яка злазить шарами, теж виглядає непривабливо. Тож доведеться відмовитися від думки про засмагу, якщо у вас є гіпертонія, цукровий діабет, мастопатія, гінекологічні захворювання, порушення в роботі щитовидної залози, хронічні захворювання печінки і наднирників. А ось під тінню парасольки ви отримаєте мінімальну дозу ультрафіолету, необхідну для підвищення імунітету й уникнете шкідливого опромінення.

Stop засмазі

Скільки б сучасні Білосніжки не підставляли своє тіло сонцю, вони все одно йдуть з пляжу кольору варених раків. Справа в тому, що у світлошкірих меланін, просуваючись до верхніх шарів епідермісу, руйнується. Схильність шкіри до засмаги залежить не від кольору волосся, а від кольору очей. Наприклад, кароокі блондинки можуть дозволити собі бронзову засмагу, а блакитноокі брюнетки - ні. До речі, науковці дійшли висновку, що люди з малими запасами меланіну мають підвищену чутливість до болю і тому потребують збільшення дози анестезуючих препаратів на 20%.

До того ж, саме світлошкірі і світлоокі найбільш схильні до розвитку злоякісної меланоми - найнебезпечнішої форми раку шкіри. Незважаючи на те, що меланому досить легко виявити, вона дуже підступна. Коли онкоклітинам стає тісно на шкірі, вони потрапляють до капілярів і разом з кров'ю подорожують організмом, вибираючи собі нове місце. Вони можуть осісти в легенях, бронхах, нирках та почати новий раковий процес.

джерело

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини