Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:50:21

13 червня - Уолтер Хант запатентував безпечну шпильку

13.06.2017   07:16Агенцiя

13 червня 1825 нью-йоркський механік Уолтер Хант запатентував безпечну шпильку. Йому потрібно було терміново заплатити борг в 15 доларів, а грошей не було. Подумавши пару годинок, він зробив ескіз простенької дротяної застібки. З одного кінця в неї була кільцева пружинка, а з іншого пластинчастий замочок («промінчик») для кінчика голки. І тут же продав права на свій винахід за 400 доларів.

Ідея Ханта була не нова, адже безпечну шпильку придумали ще задовго до нього. Подібні вироби (т.зв. «фібули») використовувалися багатьма стародавніми і середньовічними народами (греками і римлянами, іллірійцями і кельтами, германцями, слов'янами та іншими) як застібки для плащів та інших видів одягу. Пізніше такі шпильки були витіснені гудзиками.

Після свого відродження в 19 столітті безпечна шпилька виявилася незамінною в господарстві. Жінки використовували її в рукоділлі, заколювали дітям тканинні підгузники, а також прикріплювали до своєї білизни гігієнічні прокладки. У Росії такі шпильки, очевидно, потрапили не з Америки, а з Англії, оскільки називати їх тут стали «англійськими».

У 70-ті роки минулого століття безпечна шпилька перетворилася в один з атрибутів субкультури панків і стала символом протесту молоді проти традиційних устоїв суспільства.

Панки носили шпильки не лише на одязі, але і стали протикати ними свої обличчя і тіла. Першим, хто став використовувати їх не за призначенням, був Річард Хелл, лідер групи Richard Hell.

Останні новини Чернігівщини

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».