Печемо паску: секрети, звичаї та традиції
Паска - це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер.
Для приготування цієї страви використовують найкраще борошно, домашнє масло та свіжі яйця. Проте, аби спекти справді смачну паску, замало користуватися рецептами, треба ще й дотримуватися традиції випікання цього особливого хліба.

Стаючи до випікання найважливішої великодньої страви, господиня мала одягнути чистий одяг та перед запаленою свічкою попросити у Бога допомоги у цій відповідальній справі.
Протягом усього часу приготування паски (від підготовки опари й до вже готового хліба) господиня мусила бути у доброму гуморі. Тому домашні намагалися її не займати, а подекуди з нею цілий день навіть не розмовляли.

Процес готування паски займав колись цілу добу. Розпочинався він підготовкою опари у середу ввечері.
Аби паска була жовтішою, жовтки, що використовуються для її приготування, залишали постояти на деякий час.

У Чистий четвер вранці до опари додавали найкраще борошно й замішували тісто, яке згодом лишали підрости протягом кількох годин.
Вже сформовані вироби мусили підійти ще й у формах. Цей процес займав, як правило, 2-3 години.
Пекти паску можна було лише у ідеально чистій кухні. Напередодні газдиня мусила перемити увесь посуд та вичистити піч.

Поганим знаком вважалося, якщо до хати зайде хтось чужий у той час коли господиня виймає з печі паску.
За звичаєм, господині не дозволялося сідати й відпочивати, поки печеться паска. Вважалося, що у такому випадку, тісто обов’язково «впаде» й паска не вдасться.

Нині ж кожна газдиня має власний перевірений рецепт великодньої паски. Хтось же просто йде до магазину й купує вже готову великодню здобу. Як би там не було, варто хоча б раз у житті спробувати спекти паску за давніми звичаями. Вона у вас обов’язково вдасться!
Останні новини Чернігівщини
Про готовність громад до надзвичайних ситуації – під час поїздки начальника ОВА на прикордоння 17:35
Начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус разом із своїм заступником Дмитром Синенком працювали в прикордонних районах – Новгород-Сіверському та Корюківському.
З нагоди професійного свята в обласному центрі привітали працівників культури 17:14
Напередодні Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва України, що традиційно відзначається 9 листопада, вітали представників галузі.
Сплата податків мобілізованими ФОПами, реєстрація волонтерської діяльності та інші питання до податкової – на зустрічі «Діалог влади та бізнесу» 16:31
Днями у фокусі онлайн-зустрічі – податкова тема. Зокрема, актуальні запити, які цікавлять підприємців: подання звітності у випадку блекауту, допомога податкової мобілізованим ФОПам та оподаткування волонтерської діяльності.
Ніжинські поліцейські скерували до суду обвинувальний акт щодо жінки, яка завдала співмешканцю тяжкі тілесні ушкодження 15:29
Слідчі Ніжинського районного управління поліції завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт стосовно 29-річної жінки, яка під час конфлікту завдала своєму співмешканцю ножових поранень.
Тимчасові обмеження продовжено: рішення міської комісії з питань ТЕБ та НС 14:17
7 листопада 2025 року відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.