10 цікавих фактів про домашній сир
Домашній сир - дуже популярний продукт, він корисний як дітям, так і дорослим. Сир містить повний набір мікроелементів, відповідальних за ріст і відновлення тканин.
Домашній сир, кисломолочний сир, частіше просто сир, рідко тваріг — кисломолочний продукт, виготовлений з коров'ячого самосквашеного молока. «Домашнім сиром» його називають для того, щоб відрізнити від твердого, «заводського» сиру.
А що цікавого ви знаєте про домашній сир? Ми розповімо вам 10 фактів про цей продукт.
1. Домашній сир є відмінним джерелом білка
Його не дарма називають «білим золотом». За вмістом білка і за ступенем його засвоєння він перевершує всі молочні продукти.
2. Сир потрібно їсти перед сном
Казеїн, який є у домашньому сирі, - найповільніший з усіх видів білка, тому всю ніч ваш організм зможе підживлюватися амінокислотами і білковими пептидами.
3. Сир сприятливо діє на організм
Домашній сир сприяє утворенню гемоглобіну в крові, покращує регенерацію нервової системи, зміцнює кісткову і хрящову тканину.
4. Для виробництва 15 кг сиру необхідно 100 л молока
Так це так!
5. Колись із сиру виробляли ґудзики
У давнину з домашнього сиру виробляли ґудзики. Коли його пресували на зиму, то він ставав твердим майже як пластмаса. Ось люди і подумали, що з нього можна формувати різні вироби, так почали робити ґудзики з сиру.
6. Домашній сир є важливим джерелом мінералів кальцію
У молочних продуктів, особливо домашнього сиру і сиру, як правило, дуже високий вміст кальцію. Крім того, вони практично не містять речовини, які перешкоджають засвоєнню кальцію. Навпаки, в них є лактоза і деякі амінокислоти, які збільшують корисність кальцію.
7. Десь домашній сир вважають сортом сиру
В англомовній культурі домашній сир вважається сортом м'якого сиру, тоді як в інших країнах домашній сир не є сортом сиру.
8. Сир допоможе поліпшити обмін речовин в організмі
Якщо ви мрієте поліпшити обмін речовин або зробити очищення організму - влаштовуйте розвантажувальні дні на сирі (100-150 г сиру зі сметаною 3-4 рази на день).
9. Заморожений сир позбавляється корисних властивостей
При покупці сиру, неважливо фермерського виробництва або заводського, особливу увагу слід звернути на спосіб зберігання продукту, оскільки сир, який піддавався заморожуванню, повністю втрачає свої смакові якості і корисні властивості.
10. Кількість білка в знежиреному сирі може досягати 28%
Сир жирністю 9% містить приблизно 16 г білка, з 100 грам сиру 18% можна отримати 14 г білка.
Останні новини Чернігівщини
«Розумовські зустрічі»: вперше за участі глави роду Розумовських 13:32
«Розумовські зустрічі» – це зустріч ліриків і фізиків», де поєднуються гуманітарні та технологічні підходи, створюючи особливих дух конференції.
“Барвиста Україна” “Сіверських клейнодів” 12:56
Культура українського народу багатогранна і розмаїта. Кожен регіон має свої звичаї, своє звучання, свою душу. А, разом з тим, українська культура — єдине ціле, в якому різнобарв’я мистецьких традицій складається в єдину картину — в те, що зветься “Барвиста Україна”.
Поліція розслідує обставини ДТП за участю неповнолітніх у Прилуках 12:50
30 листопада близько 18:30 до поліції надійшло повідомлення про ДТП у Прилуках. Поліцейські встановили, що 14-річний хлопець, керуючи автомобілем «Porsche Cayenne», допустив зіткнення з вантажним автомобілем, що перебував на проїзній частині дороги.
Поліція затримала водія, який спричинив смертельну ДТП у Ніжині 12:45
Ніжинські поліцейські затримали водія легковика, який допустив наїзд на двох жінок-пішоходів на пішохідному переході в Ніжині. Внаслідок ДТП одна жінка загинула, а друга зазнала травм.
Інженера з технічного нагляду підозрюють у службовій недбалості зі збитками понад 300 тис. грн 12:41
За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру інженеру з технічного нагляду у службовій недбалості, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

