10 цікавих фактів про домашній сир
Домашній сир - дуже популярний продукт, він корисний як дітям, так і дорослим. Сир містить повний набір мікроелементів, відповідальних за ріст і відновлення тканин.
Домашній сир, кисломолочний сир, частіше просто сир, рідко тваріг — кисломолочний продукт, виготовлений з коров'ячого самосквашеного молока. «Домашнім сиром» його називають для того, щоб відрізнити від твердого, «заводського» сиру.
А що цікавого ви знаєте про домашній сир? Ми розповімо вам 10 фактів про цей продукт.
1. Домашній сир є відмінним джерелом білка
Його не дарма називають «білим золотом». За вмістом білка і за ступенем його засвоєння він перевершує всі молочні продукти.
2. Сир потрібно їсти перед сном
Казеїн, який є у домашньому сирі, - найповільніший з усіх видів білка, тому всю ніч ваш організм зможе підживлюватися амінокислотами і білковими пептидами.
3. Сир сприятливо діє на організм
Домашній сир сприяє утворенню гемоглобіну в крові, покращує регенерацію нервової системи, зміцнює кісткову і хрящову тканину.
4. Для виробництва 15 кг сиру необхідно 100 л молока
Так це так!
5. Колись із сиру виробляли ґудзики
У давнину з домашнього сиру виробляли ґудзики. Коли його пресували на зиму, то він ставав твердим майже як пластмаса. Ось люди і подумали, що з нього можна формувати різні вироби, так почали робити ґудзики з сиру.
6. Домашній сир є важливим джерелом мінералів кальцію
У молочних продуктів, особливо домашнього сиру і сиру, як правило, дуже високий вміст кальцію. Крім того, вони практично не містять речовини, які перешкоджають засвоєнню кальцію. Навпаки, в них є лактоза і деякі амінокислоти, які збільшують корисність кальцію.
7. Десь домашній сир вважають сортом сиру
В англомовній культурі домашній сир вважається сортом м'якого сиру, тоді як в інших країнах домашній сир не є сортом сиру.
8. Сир допоможе поліпшити обмін речовин в організмі
Якщо ви мрієте поліпшити обмін речовин або зробити очищення організму - влаштовуйте розвантажувальні дні на сирі (100-150 г сиру зі сметаною 3-4 рази на день).
9. Заморожений сир позбавляється корисних властивостей
При покупці сиру, неважливо фермерського виробництва або заводського, особливу увагу слід звернути на спосіб зберігання продукту, оскільки сир, який піддавався заморожуванню, повністю втрачає свої смакові якості і корисні властивості.
10. Кількість білка в знежиреному сирі може досягати 28%
Сир жирністю 9% містить приблизно 16 г білка, з 100 грам сиру 18% можна отримати 14 г білка.
Останні новини Чернігівщини
Відстрочка від мобілізації для чернігівців: що зміниться з 1 листопада — пояснюють юристи 14:27
З 1 листопада 2025 року в Україні починають діяти нові правила оформлення та продовження відстрочок від мобілізації. Вони запроваджуються постановою Кабміну №560 і стосуються всіх військовозобов’язаних, зокрема мешканців Чернігова та області.
В Україні запрацював Ветеран PRO — єдина цифрова платформа для ветеранів, ветеранок та їхніх родин 13:22
Уряд України на виконання доручення Президента України представив Ветеран PRO — державну цифрову платформу для ветеранів, ветеранок і їхніх родин, де зібрано всю інформацію про пільги, програми, послуги та можливості в одному місці. Проєкт реалізовано Міністерством у справах ветеранів України.
Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на території області за період з 8:00 30 жовтня по 8:00 31 жовтня 2025 року 12:41
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.
Освіта та спорт: з проблематикою Чернігівщини ознайомилися представники профільних міністерств 11:48
Сьогодні Чернігівську область з робочим візитом відвідали заступники очільників двох міністерств: освіти і науки – Андрій Вітренко, молоді та спорту – Сергій Тимофєєв.

