Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:22:12

22 грудня - День енергетика

22.12.2016   07:37Агенцiя

Щороку 22 грудня в день зимового сонцестояння в Україні святкується День енергетика. Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.

Україна завжди посідала значне місце в сфері розвитку та управління паливно-енергетичним сектором. На території країни розроблялися і впроваджувалися новітні досягнення в цій галузі.

Ось деякі віхи становлення і розвитку електроенергетики в Україні.
1878 р. - вперше в Києві встановлена електрична машина і 4 дугових електричних ліхтаря.
1890 р. - пуск перших електростанцій в Україні (Київ, Костянтинівка, Катеринослав, Львів)
1913 р. - потужність електростанцій України становила 304,3 тис.кВт.
1920 р. - ухвалення плану ГОЕЛРО, що передбачав будівництво 4 теплових електростанцій у Донбасі і Дніпрогесу.
1935 р. - створення Донбаської, Дніпровської та Харківської енергетичних систем.
1961 р. - збудовано першу в Україні ЛЕП-330 кВ Кременчук-Черкаси-Київ.
1962 р. - створено Міністерство енергетики і електрифікації України. Побудована перша в світі лінія електропередачі постійного струму Волгоград-Донбас з напругою 800 кВ і завдовжки 473 км.
1965 р. - в Україні працює близько 1600 малих ГЕС. Сформована цілісна енергетична система України.
1970 р. - введена в дію перша в СРСР Київська гідроакумулююча електростанція потужністю 225 МВт.
1975 р. - завершено будівництво каскаду Дніпровських гідроелектростанцій. Розпочато спорудження Південно Українського енергетичного комплексу у складі АЕС, ГЕС, ГАЕС.
1991 р. - загальна довжина електромереж України перевищила 1 млн.км.
1993 р. - Указом Президента України № 522/93 встановлено День енергетика.
1995 р. - завершено спорудження найбільшої в Європі Запорізької АЕС потужністю 6 млн.кВт.
1997 р. - прийнятий Закон України «Про електроенергетику».
2000 р. - створено Міністерство палива і енергетики України.

Україна пишається минулим своєї енергетики та впевнена у своїх енергетичних перспективах.

Професійне свято енергетиків має давні і славні традиції, які добре закріпилися як в чисто професійному середовищі, так і в супутніх галузях, не пов’язаних безпосередньо з підтримкою і розвитком генеруючих потужностей. Це не дивно, адже від злагодженої роботи наших енергетиків залежить не тільки все виробництво і вся промисловість, але і наша економіка в цілому. Зауважимо, що до складу кожного серйозного підприємства або виробництва входять спеціалізовані відділи, які займаються питаннями організації і контролю енергозабезпечення, це в свою чергу дозволяє проводити більш тісну співпрацю безпосередньо з профільними енергетиками, вчасно реагувати на зміну попиту, забезпечувати надійність і цілісність всієї державної енергосистеми. Важливість і необхідність такої тісної співпраці підтверджена часом і практикою.

У культурну традицію святкування Дня енергетиків увійшло ще у другій половині минулого століття. Перші повідомлення про це професійне свято можна дізнатися вже з Указу Президії Верховної Ради Радянського Союзу від 23-го травня 1966-го року. Дата, до якої пропонувалося приєднати відзначення цього Дня, нерозривно пов’язувалася з датою прийняття знаменитого і доленосного для всієї країни Державного плану електрифікації Росії, під назвою «ГОЕЛРО», який був затверджений на VIII-му Всеросійському з’їзді Рад у 1920-му році. Пізніше дату святкування Дня енергетиків хотіли прив’язати до третьої неділі грудня, що випливає з Указів Президії Верховної Ради СРСР № 3018-Х від 1-го жовтня 1980-го року і № 9724-XI від 1-го листопада 1988-го року, проте ця ініціатива прижилася лише частково. Зараз в Російській Федерації офіційно цей День за колишньою традицією відзначається 22-го грудня. Після розпаду Радянського Союзу більшість новоутворених незалежних держав, враховуючи важливість добрих традицій зберегли в своїх календарях це чудове свято. Так, в суверенній Україні професійне свято День енергетика був додатково затверджений Указом № 522/93 Президента України від 12-го листопада 1993-го року і щорічно відзначається також 22-го грудня.

Цікаво, що свій професійний святковий день енергетики відзначають взимку під час найкоротших світлових днів у річному циклі. На наш погляд це додатково підкреслює важливість продуманої і надійної роботи цієї ключової для всієї економіки галузі народного господарства.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини