Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 квітня, 07:47:11

7 популярних страв азіатської кухні

27.11.2016   14:58Агенцiя

Коли за вікном така дощова та похмура зима, особливо хочеться порадувати себе чимось незвичайним і піднімаючим настрій.

Наприклад, екзотичної їжею. Тим більше, що таку їжу цілком реально приготувати самостійно.

Ми вибрали кілька простих рецептів найпопулярніших страв азіатської кухні і з задоволенням ділимося ними з вами.

ТАЇЛАНД. СУП ТОМ-ЯМ

½ л курячого бульйону
½ л кокосового молока або вершків
5 зубчиків часнику
Корінь імбиру (приблизно 3 см)
0,5 кг очищених креветок
1 лимон (сік і цедра)
2 перця чилі
100 г маленьких печериць
2 ст. ложки цукру
Сіль
Рослинна олія



1. Злегка обсмажити у рослинній олії нарізаний часник (до 1 хвилини), вийняти шумівкою, потім у цій же олії обсмажити нарізаний тонкими кільцями перець, поки він не потемніє. Вийняти шумівкою і прибрати надлишки жиру паперовим рушником. Масло не виливати.
2. Часник і перець подрібнити у блендері до однорідного стану.
3. З лимону зняти цедру за допомогою дрібної терки, а потім видавити з нього сік. Імбир натерти на дрібній тертці.
4. Пасту з часнику та перцю викласти на сковороду, злегка обсмажити, додати лимонний сік, цедру, натертий імбир і цукор, перемішати й тушкувати на повільному вогні, поки соус не стане однорідним.
5. У каструльці розігріти курячий бульйон, довести до кипіння і додати кокосове молоко та приготований соус. Перемішати і проварити 2-3 хвилини, постійно помішуючи.
6. Додати креветки і нарізані великими шматочками гриби, посолити і варити ще 2-3 хвилини.

ІНДІЯ. ЧІКЕН МАСАЛА

0,5 кг курячого філе
1 цибулина
1 помідор
1-2 ч. ложки борошна
1 ст. ложка вершкового масла
2 ст. ложки натурального йогурту
Приправа "Чікен масала" або суміш спецій (куркума, кумин, коріандр, кориця, чорний перець, перець чилі, імбир, лавровий лист, мускатний горіх, гірчиця, гвоздика, кардамон, кмин, кориця)
Сіль



1. Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору.
2. Куряче філе нарізати невеликими шматочками, помідор - кубиками.
3. Обсмажити шматочки філе у вершковому маслі протягом 1 хвилини, додати спеції, помідор і протушкувати, поки м'ясо не побіліє.
4. Додати борошно, йогурт, перемішати і тушкувати під кришкою до готовності.
5. Подавати з відвареним рисом, поклавши зверху обсмажену цибулю.

КИТАЙ. СВИНИНА У КИСЛО-СОЛОДКОМУ СОУСІ


0,5 кг свинини
1 морква
2 солодких перця
1 перець чилі
4 ст. ложки соєвого соусу
2 ст. ложки оцту
3 ст. ложки цукру
2 ст. ложки крохмалю
3 зубчики часнику
Корінь імбиру (2 см)
1/3 склянки води



1. Нарізати м'ясо тонкими скибочками, додати подрібнений часник, залити соєвим соусом і залишити маринуватися на 30 хвилин.
2. Нарізати моркву великою соломкою, солодкий перець - півкільцями, імбир і перець чилі - подрібнити.
3. Обсмажити у рослинній олії моркву, додати солодкий перець, перець чилі, імбир і обсмажити все разом до м'якості перцю. Вийняти овочі зі сковороди.
4. У тій же сковороді, де смажилися овочі обсмажити м'ясо до утворення рум'яної скоринки, потім додати овочі та обсмажити все разом ще 3 хвилини.
5. Змішати 2 ст. ложки соєвого соусу, воду, оцет, цукор і крохмаль та добре перемішати. Отриманим соусом залити м'ясо. Як тільки соус почне густішати, одразу ж прибрати сковороду з вогню.

ЯПОНІЯ. ЛОКШИНА УДОН З ОВОЧАМИ


500 г локшини удон (можна замінити рисовою або яєчною локшиною)
2 солодких перця
1 цибулина
1 помідор
Корінь імбиру - 1 см
3 зубчики часнику
1 ст. ложка меду
3-4 ст. ложки соєвого соусу
Рослинна олія



1. Локшину відварити до готовності.
2. Швидко обсмажити на розігрітій сковороді з рослинною олією подрібнені часник та імбир, додати нарізані півкільцями солодкий перець, цибулю та обсмажити все разом протягом 5 хвилин. Додати натертий на тертці помідор, перемішати, обсмажити 2 хвилини, потім додати мед і соєвий соус
3. Додати локшину, добре перемішати і тушкувати 2-3 хвилини.

В'ЄТНАМ. САЛАТ З КРЕВЕТКАМИ


12 великих відварних креветок
1 невелика пекінська капуста (приблизно 300 г)
1 морква
1 цибуля-шалот
8 помідорів чері
Корінь імбиру (1 см)
½ горіхів кеш’ю
100 мл білого винного оцту
1 ст. ложка коричневого цукру
½ ч. ложки меленого гіркого перцю
Рослинна олія
Сіль за смаком



1. Горіхи обсмажити в олії до золотистого кольору. Вийняти шумівкою та прибрати зайвий жир паперовим рушником.
2. Капусту нашаткувати, моркву нарізати соломкою, цибулю - півкільцями, помідори чері - на 4 частини. Покласти овочі в миску та перемішати.
3. У каструльці змішати оцет, цукор, гострий перець і довести до кипіння, постійно помішуючи, щоб цукор повністю розчинився. Зняти з вогню, остудити, посолити.
4. Кеш’ю нарізати великими шматками, імбир натерти на крупній тертці.
5. Додати в салат креветки, горіхи, імбир, залити заправкою і перемішати.
6. Перед подачею трохи потримати в холодильнику (10-15 хвилин).
7. Якщо ви не любите морепродукти, креветки в цьому салаті можна замінити відварним курячим філе.

СІНГАПУР. СТРУЧКОВА КВАСОЛЯ З М'ЯСОМ

300 г яловичини або телятини
500 г замороженої стручкової квасолі
1 солодкий перець
1 перець чилі
2 помідора
3 зубчики часнику
Корінь імбиру (2-3 см)
5 ст. ложок соєвого соусу
Сіль
Рослинна олія



1. М'ясо злегка відбити і нарізати тонкими смужками поперек волокон. Залити соєвим соусом і залишити маринуватися 15 хвилин.
2. Обсмажити м'ясо в рослинній олії, помішуючи, до появи рум'яної скоринки.
3. Додати нарізаний тонкими смужками солодкий перець, обсмажити протягом 3 хвилин.
4. Додати квасолю, перемішати, накрити кришкою і тушкувати 5-7 хвилин.
5. Подрібнити імбир, часник і перець чилі, нарізати кубиками помідори і додати все до м'яса та квасолі. Тушкувати під кришкою на повільному вогні до готовності м'яса. За бажанням - досолити.

ІНДОНЕЗІЯ. ГАДО-ГАДО

2 картоплини
2 моркви
200 г стручкової квасолі
1 маленька цвітна капуста (200-300 г)
1 маленька пекінська капуста (200-300 г)
200-300 г соєвих чи бобових паростків
4 зварених вкруту яйця
Для соусу:
3-4 ст. ложки арахісової пасти
1-2 ст. ложки соєвого соусу
1 ст. ложка коричневого цукру
1 склянка води
1 лайм



1. Картоплю очистити, нарізати кубиками, покласти в киплячу підсолену воду і варити 3 хвилини. Додати нарізану соломкою моркву, квасолю, розібрану на суцвіття цвітну капусту. Варити 4 хвилини. Додати нашатковану пекінську капусту та соєві паростки. Варити 2 хвилини. Злити воду, промити під холодною водою.
2. Приготувати арахісовий соус. Налити воду в каструльку або сотейник, поставити на вогонь і довести до кипіння. Зняти з вогню та потихеньку додавати у воду арахісову пасту, постійно помішуючи. Коли соус стане однорідним, додати соєвий соус, цукор, видавити сік лайма і ретельно перемішати.
3. Покласти овочі у тарілки, прикрасити четвертинками яєць і полити арахісовим соусом.

Портал щасливих людей

Останні новини Чернігівщини

Ніжин: щотижнева розширена оперативна нарада при міському голові. Інформація керівників медичних установ

Ніжин: щотижнева розширена оперативна нарада при міському голові. Інформація керівників медичних установ 13:55

6 квітня відбулась щотижнева розширена оперативна нарада під головуванням міського голови Анатолія Лінника. На період карантинного режиму змінений формат наради, щоб мінімізувати перебування великої кількості людей.

У Чернігові про одиноких літніх людей піклуються фахівці двох територіальних центрів

У Чернігові про одиноких літніх людей піклуються фахівці двох територіальних центрів 13:49

У Чернігові про самотніх людей похилого віку, які вже потребують сторонньої допомоги, піклуються, зокрема, фахівці територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Деснянської та Новозаводської районних у місті Чернігові рад.

Поліцейські інформують: ТОП-3 аварійно-небезпечних ділянок Чернігівської області

Поліцейські інформують: ТОП-3 аварійно-небезпечних ділянок Чернігівської області 13:45

За поліцейською статистикою, аварії на Чернігівщині найчастіше траплялися у світлий час доби. За видами транспорту учасниками ДТП у 83,5% були легкові автівки, у 10,5% – вантажівки та у 6% мототранспорт.

Щодо захворюваності на ГРВІ та грип. Офіційно

Щодо захворюваності на ГРВІ та грип. Офіційно 11:22

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ як в Україні, так і в області відповідає середньорічному рівню для даної пори року.

Упродовж минулого тижня надзвичайники врятували 1 особу та 274 рази залучались до ліквідації пожеж, надзвичайних подій

Упродовж минулого тижня надзвичайники врятували 1 особу та 274 рази залучались до ліквідації пожеж, надзвичайних подій 11:14

Упродовж минулого тижня з 30 березня по 6 квітня щоденно в підрозділах Управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 196 чоловік особового складу та 61 одиниця спеціальної техніки.