Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:59:43

7 смачних способів швидко побороти осінню застуду

23.10.2016   12:08Агенцiя

Прогулянки осіннім парком, прикрашеним усіма барвами природної палітри – чи не найромантичніші моменти в році.

Однак різке зниження температури, пронизливий вітер і холодний затяжний дощ іноді можуть не тільки відбити прагнення осінньої романтики, а й суттєво підкосити здоров’я. Як встояти перед небажаною застудою та якими способами здолати її у найкоротші строки, щоб ще вистачило часу побродити по опалому листю?

Насамперед в осінній період потрібно подбати про зміцнення імунітету. Береженого Бог береже: намагайтеся не контактувати з хворими, частіше мийте руки, одягайтеся по погоді, не забувайте про шапку, шарф і рукавички. А також про всяк випадок носіть із собою складну парасольку. Якщо ж, незважаючи на всі запобіжні заходи, недуга все ж вас атакувала, запам’ятайте  кілька умов, дотримання яких швидко поставить вас на ноги.

1. Ударна доза вітаміну С

З дитинства нам відомо, що вітамін С позитивно впливає на імунітет. Однак він так само ефективно лікує застуди. Включіть в раціон продукти з високим вмістом аскорбінової кислоти: шипшина, обліпиха, болгарський перець, чорна смородина, ківі, гострий перець чилі, брюссельська капуста, броколі, цвітна капуста, апельсини, лимони, червонокачанна капуста, шпинат. І це далеко не повний перелік доступних продуктів, які неодмінно знайдуться у вашому холодильнику.


2. Багато рідини

При перших же проявах хвороби потрібно пити якомога більше рідини – мінімум 5-6 чашок на день. Вона очищає організм, виводить токсини, нормалізує водний баланс в організмі і рятує від зневоднення. Можна пити як звичайну питну воду, так і свіжі соки, компоти, чай, трав’яні відвари. Якщо віддаєте перевагу чаю, то пийте його вприкуску з медом (не додавайте його в чашку – термічний вплив руйнує всі його корисні властивості). Також можна додати в напій імбир – сам чи у парі з медом. Такий природній лікувальний тандем лише прискорить ваше одужання.


3. Природні антибіотики

Включіть у раціон цибулю і часник. Їх регулярне вживання допоможе і попередити хворобу, і швидко встати на ноги, якщо ви все-таки підхопили вірус. Часник, наприклад, є природним антибіотиком широкого спектру дії. Він містить у своєму складі більше 150 корисних речовин, які зміцнюють імунітет і чинять на організм людини антисептичну, протизапальну, тонізуючу дію. Цибуля також не поступається в ефективності: вона знищує в організмі вбиває шкідливі мікроби та насичує його вітаміном С.

4. Більше овочів і фруктів

Під час хвороби організм бере енергію із внутрішніх резервів, які також потрібно поповнювати. Однак у жодному разі не ковбасою. Включіть у раціон більше свіжих овочів і фруктів. У них містяться усі необхідні вітаміни з мінералами, які допоможуть зміцнити і підтримати імунітет. Особливу увагу зверніть на зелені овочі та фрукти – у них багато корисних антиоксидантів.

5. Менше цукру

А от від солодких борошняних та кондитерських виробів під час хвороби краще відмовитися взагалі. Надмірне вживання глюкози створює сприятливі умови для розмноження шкідливих мікробів і бактерій та посилення запальних процесів у організмі. Тому якщо хочете швидко встати з ліжка, їжте лише натуральні солодощі – мед та сушені фрукти.


6. Горішки та сухофрукти

Якщо хвороба взялася за вас «по повній програмі», з ослабленням та високою температурою,  природно зникає апетит і їсти зовсім не хочеться. У цьому немає нічого патологічного – організм черпає і використовує власні резерви. Якщо ж на голодному пайку ви провели вже кілька днів, то виходити з нього варто поступово – почніть зі жменьки горішків та сухофруктів. Ці продукти не тільки мають високу поживну та енергетичну цінність, а й зарядять організм порцією необхідних вітамінів.


7. Курячий бульйон

Ви не повірите, але бульйон, зварений на домашній курці – справді чудодійний засіб від застуди. Ця смачна, поживна і корисна страва не тільки ефективно втамовує відчуття голоду, а й заряджає ослаблений організм необхідною енергією. Крім того, гарячий бульйон покращує роботу травної системи і нормалізує обмін речовин. Щоправда, варто готувати його дієтичним – ретельно зібравши жир та з додаванням мінімуму спецій. Найкраще вживати його просто з кружки – як напій, без картоплі та локшини. Якщо ж вам захочеться більш густенького супчику – це чудова ознака того, що йдете на поправку!

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини