Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 вересня, 23:08:58

7 смачних способів швидко побороти осінню застуду

23.10.2016   12:08Агенцiя

Прогулянки осіннім парком, прикрашеним усіма барвами природної палітри – чи не найромантичніші моменти в році.

Однак різке зниження температури, пронизливий вітер і холодний затяжний дощ іноді можуть не тільки відбити прагнення осінньої романтики, а й суттєво підкосити здоров’я. Як встояти перед небажаною застудою та якими способами здолати її у найкоротші строки, щоб ще вистачило часу побродити по опалому листю?

Насамперед в осінній період потрібно подбати про зміцнення імунітету. Береженого Бог береже: намагайтеся не контактувати з хворими, частіше мийте руки, одягайтеся по погоді, не забувайте про шапку, шарф і рукавички. А також про всяк випадок носіть із собою складну парасольку. Якщо ж, незважаючи на всі запобіжні заходи, недуга все ж вас атакувала, запам’ятайте  кілька умов, дотримання яких швидко поставить вас на ноги.

1. Ударна доза вітаміну С

З дитинства нам відомо, що вітамін С позитивно впливає на імунітет. Однак він так само ефективно лікує застуди. Включіть в раціон продукти з високим вмістом аскорбінової кислоти: шипшина, обліпиха, болгарський перець, чорна смородина, ківі, гострий перець чилі, брюссельська капуста, броколі, цвітна капуста, апельсини, лимони, червонокачанна капуста, шпинат. І це далеко не повний перелік доступних продуктів, які неодмінно знайдуться у вашому холодильнику.


2. Багато рідини

При перших же проявах хвороби потрібно пити якомога більше рідини – мінімум 5-6 чашок на день. Вона очищає організм, виводить токсини, нормалізує водний баланс в організмі і рятує від зневоднення. Можна пити як звичайну питну воду, так і свіжі соки, компоти, чай, трав’яні відвари. Якщо віддаєте перевагу чаю, то пийте його вприкуску з медом (не додавайте його в чашку – термічний вплив руйнує всі його корисні властивості). Також можна додати в напій імбир – сам чи у парі з медом. Такий природній лікувальний тандем лише прискорить ваше одужання.


3. Природні антибіотики

Включіть у раціон цибулю і часник. Їх регулярне вживання допоможе і попередити хворобу, і швидко встати на ноги, якщо ви все-таки підхопили вірус. Часник, наприклад, є природним антибіотиком широкого спектру дії. Він містить у своєму складі більше 150 корисних речовин, які зміцнюють імунітет і чинять на організм людини антисептичну, протизапальну, тонізуючу дію. Цибуля також не поступається в ефективності: вона знищує в організмі вбиває шкідливі мікроби та насичує його вітаміном С.

4. Більше овочів і фруктів

Під час хвороби організм бере енергію із внутрішніх резервів, які також потрібно поповнювати. Однак у жодному разі не ковбасою. Включіть у раціон більше свіжих овочів і фруктів. У них містяться усі необхідні вітаміни з мінералами, які допоможуть зміцнити і підтримати імунітет. Особливу увагу зверніть на зелені овочі та фрукти – у них багато корисних антиоксидантів.

5. Менше цукру

А от від солодких борошняних та кондитерських виробів під час хвороби краще відмовитися взагалі. Надмірне вживання глюкози створює сприятливі умови для розмноження шкідливих мікробів і бактерій та посилення запальних процесів у організмі. Тому якщо хочете швидко встати з ліжка, їжте лише натуральні солодощі – мед та сушені фрукти.


6. Горішки та сухофрукти

Якщо хвороба взялася за вас «по повній програмі», з ослабленням та високою температурою,  природно зникає апетит і їсти зовсім не хочеться. У цьому немає нічого патологічного – організм черпає і використовує власні резерви. Якщо ж на голодному пайку ви провели вже кілька днів, то виходити з нього варто поступово – почніть зі жменьки горішків та сухофруктів. Ці продукти не тільки мають високу поживну та енергетичну цінність, а й зарядять організм порцією необхідних вітамінів.


7. Курячий бульйон

Ви не повірите, але бульйон, зварений на домашній курці – справді чудодійний засіб від застуди. Ця смачна, поживна і корисна страва не тільки ефективно втамовує відчуття голоду, а й заряджає ослаблений організм необхідною енергією. Крім того, гарячий бульйон покращує роботу травної системи і нормалізує обмін речовин. Щоправда, варто готувати його дієтичним – ретельно зібравши жир та з додаванням мінімуму спецій. Найкраще вживати його просто з кружки – як напій, без картоплі та локшини. Якщо ж вам захочеться більш густенького супчику – це чудова ознака того, що йдете на поправку!

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові презентували кампанію з підвищення обізнаності про резолюцію ООН 1325 19:43

«1325 зміцнює країну» – під такою назвою в Чернігові відбулася пресконференція, присвячена старту інформаційної кампанії щодо підвищення обізнаності про резолюцію Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Захід зібрав представників і представниць громадянського сектору та влади.

Підприємства переробної промисловості та торгівлі забезпечили майже 35 % податкових надходжень до бюджету 14:01

За січень–серпень 2025 року найбільшими платниками податків стали підприємства переробної промисловості та оптової й роздрібної торгівлі. Вони забезпечили відповідно 17,6 % та 16,7 % усіх надходжень до Зведеного бюджету України.

Водійське посвідчення за 12 тис. грн – повідомлено про підозру жителю міста Ніжин

Водійське посвідчення за 12 тис. грн – повідомлено про підозру жителю міста Ніжин 13:25

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру жителю міста Ніжин у одержанні неправомірної вигоди для себе, за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

Чернігівці літнього віку можуть вивчати англійську на безоплатному онлайн-курсі — деталі 13:03

У Чернігові стартує безоплатний онлайн-курс англійської мови для людей літнього віку. Навчання проходить одразу на кількох рівнях — від початкового до Pre-Intermediate.

Яка тепер офіційна назва війни України з російським агресором?

Яка тепер офіційна назва війни України з російським агресором? 11:22

Бурхливі обговорення щодо назви сучасної війни України з російським агресором завершені.