Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:44:15

Як смачно приготувати гречку: 8 найкращих рецептів

16.10.2016   13:16Агенцiя

З усіх круп гречку вважають найкориснішою, оскільки в ній міститься найбільше вітамінів групи B.

Гречана каша дуже ситна і багата мінералами, особливо магнієм, фосфором і залізом. Також у гречці міститься достатньо кальцію, магнію, цинку і йоду, щоб забезпечити добову норму людини. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп.

Як зварити ідеальну розсипчасту гречку

Для кулінарів-початківців приготування гречки – своєрідний тест на професійність. І якщо не знати основ варіння – вдасться не відразу. Тож відкриваємо секрети.

На 1 склянку гречаної крупи взяти 2 склянки води, 1/3 ч. ложки солі, 1 ст. ложку олії. Воду налити в каструлю і поставити на вогонь. Поки вода закипає, гречку перебрати і промити. Коли вода закипить, посолити і висипати туди всю гречку. Варити гречку на середньому вогні приблизно 7-10 хвилин. Коли води над гречкою залишиться вже зовсім небагато, влити в каструлю олію, перемішати і зменшити вогонь до мінімуму. Варити гречку під кришкою до повної готовності.

А тепер кілька простих і перевірених гречаних рецептів, які стануть у нагоді і на свята, і у будні.

1. Гречана каша в банці

Інгредієнти: 1 склянка гречаної крупи, 25 г вершкового масла, тепла кип’ячена вода, сіль за смаком.

Рецепт. Перебрану і промиту гречку насипати в банку. Зверху покласти масло, посолити. Води налити на 1,5 см вище крупи. Поставити банку у холодну (щоб не тріснула банка!) духовку. Увімкнути середній вогонь. Готувати близько 1 години.

2. Курка з гречкою в духовці

Інгредієнти: 2 курячі стегенця, 1 склянка гречаної крупи, 2 склянки окропу, 1 цибулина, 1 зубок часнику, трохи вершкового масла, зелень, сіль, перець на смак.

Рецепт. Перебрану і промиту гречку висипати в каструльку залити окропом, накрити і відставити на 10 хв. Стегенця порізати на шматки. Цибулю порізати півкільцями і підсмажити на маслі чи олії. Гречку посолити, поперчити, додати зелень, цибулю і порізаний дрібно часник, перемішати, перелити у форму для запікання. Зверху викласти шматки курки, на них невеликі шматочки вершкового масла, щільно закрити кришкою або фольгою. Поставити в розігріту 180 градусів духовку. Готувати приблизно 1 годину.

3. Гречка із сосисками та грибами

Інгредієнти: 1 склянка гречаної крупи, 300 г сосисок, 300 г печериць, 2 цибулини, олія, сіль, перець на смак.

Рецепт. Ріпчасту цибулю порізати півкільцями, сосиски невеликими кружечками.
Гриби почистити, порізати пластинками. Гречку відварити до готовності. Цибулю обсмажити на олії. Додати гриби. Смажити до тих пір, поки не випарується вся рідина (близько 15 хвилин). Додати сосиски, смажити 3-5 хвилин. Додати гречку, перемішати, поперчити, посолити. Зняти з вогню, накрити кришкою, дати пропаритися 15 хв. При подачі посипати зеленню.

4. Гречка в сметанно-грибному соусі

Інгредієнти: 200 г гречаної крупи, 400 мл води або бульйону, 2 цибулини, сіль перець. Для соусу: 200 г дрібних печериць, 1 цибулина, 4 ст. ложки сметани, 1 ст. ложка вершкового масла, сіль, перець.

Рецепт. Промиту гречану крупу залити окропом (бульйоном), накрити кришкою, вкутати рушником, залишити на годину-півтори. Готову кашу перемішати і заправити сіллю та перцем на смак. Дрібно порізати цибулину, обсмажити на олії до золотистого кольору. Посолити, поперчити.
Додати гречану кашу, перемішати. Перебрані та промиті гриби обсмажити на маслі з порізаною цибулею. Додати сметану. Вилити соус до грибів, зменшити вогонь, тушкувати протягом 5-10 хвилин, весь час помішуючи. Коли загусне, зняти з вогню і подавати до столу.

5. Гречані тефтелі

Інгредієнти: 1/2 склянки гречаної крупи, 500 г печериць, 2 цибулини, 2 ст. ложки крохмалю, 1 склянка сметани, олія для смаження, борошно для панірування, сіль, перець, зелень на смак.

Рецепт. Гречку відварити до готовності в підсоленій воді. Гриби промити, обсушити і обсмажити на олії з подрібненою цибулею. Остудити. Гриби з цибулею подрібнити в бленд ері або м’ясорубці, додати гречку і крохмаль. Перемішати масу до однорідності. У глибоке деко вилити сметану. Сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні, викладати на деко. Поставити в духовку на 25-30 хвилин при температурі 200 градусів.

6. Гречка із квасолею

Інгредієнти: 1 склянка гречаної крупи, 1 склянка відвареної або консервованої червоної квасолі, 1 морквина, 1 цибулина, 1 столова ложка томатної пасти, сіль, мелений чорний перець на смак.

Рецепт. Гречку відварити з сіллю до готовності. На олії пісмажити порізану цибулю. Додати терту моркву і смажити пару хвилин. Додати квасолю, томатну пасту. Тушкувати, помішуючи, хвилин 5. Покласти відварену гречку, досолити, поперчити. Протушкувати хвилин 10, часто помішуючи.

7. Картопляно-гречані деруни

Інгредієнти: 1 кг очищеної сирої картоплі, 250 г гречаної каші, 4 яйця, 150 г борошна, сіль, перець на смак.

Рецепт. Картоплю подрібнити як на деруни – на тертці або в кухонному комбайні. Змішати з кашею, додати борошно, яйця, посолити. Викладати ложкою на розігріту пательню, смажити деруни у достатній кількості олії до золотистого кольору.

8. Гречка з м’ясом у мультиварці

Інгредієнти: 2 склянки гречаної крупи, 500 г свинини, 2 цибулини, 1 морквина, 1 болгарський перець, сіль, перець на смак.

Рецепт. Порізати і обсмажити у мультиварці м’ясо протягом 15 хв. у режимі «смаження» або «випічка». Додати порізану півкільцями цибулю, болгарський перець і терту морквину – смажити ще 10 хв. Посолити, поперчити. Засипаємо промиту гречку. Не перемішувати. Залити 4 склянками гарячої води. Обрати режим «гречка» і готувати до закінчення програми.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини