Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:07:30

Чому ми хворіємо у відпустці — невезіння чи загадковий синдром?

10.07.2016   11:49Агенцiя

Часто буває, що перші дні відпустки несподівано затьмарюються захворюванням — грип або застуда можуть порушити всі плани. Що це — просто невезіння або щось інше?

Існує кілька версій і пояснень того, чому ми хворіємо у відпустці.

Ви поспішаєте перед відпусткою закінчити всі справи на роботі, і як тільки все готово — підхоплюєте грип або застуду... Знайома ситуація, чи не так? Цікаво, що пора року і вид майбутнього відпочинку не мають значення: це може бути як взимку, так і влітку, під час тривалих або коротких поїздок або навіть під час відпочинку вдома.

Багато хто стикався з подібним феноменом, називає це просто невдачею або збігом обставин. Але у дослідників є кілька теорій щодо того, чому ми стаємо вразливішими для застуди з приходом відпустки.

Перша теорія — це так званий «синдром вільного часу», який описали голландські психологи Ед Вінгерхутс і Меейк ван Хіджджевурт. Хоча «синдром вільного часу» поки не описано в медичній літературі і щодо нього не проводилося великого систематичного дослідження, було зафіксовано чимало випадків, які доводять існування цього синдрому.

Для збору статистики вчені опитали понад 1800 чоловіків і жінок, які зазнавали великих навантажень на роботі. На питання про те, чи страждають вони, на їхню думку, від «синдрому вільного часу», ствердно відповіли близько 3,2% респондентів: вони скаржилися на головний біль, нудоту, втому, головний і м'язовий біль. Ці люди також виявлялися більш схильними до захворювання на грип або застуду.

Чому виникає «синдром вільного часу»?

За припущеннями, існує 2 причини виникнення цього синдрому.
Перша причина в тому, що, як тільки з'являється можливість відпочити і розслабитися, в організмі виникає дисбаланс через гормони стресу. Гормони стресу допомагають активізуватися, наприклад, під час виконання термінової роботи («завантаження» перед відпусткою). Завдяки адреналіну ми можемо впоратися зі стресом, він зміцнює нашу імунну систему й організм може протистояти інфекціям. Крім адреналіну, виробляється і кортизол, але він шкодить імунній системі.

За щоденної напруженої роботи наш організм пристосовується до стресу. Але під час різкого переходу від зайнятості до відпочинку організм розслабляється і зменшує свій опір, він стає більш вразливим до інфекцій.

Особливо яскраво це проявляється у тих, для кого характерний перфекціонізм (прагнення до досконалості). Ці люди мають надмірно розвинене почуття відповідальності, прагнення завжди бути першими. Коли вони перебувають у робочому середовищі — їхній імунітет працює краще.

Друга причина — «синдром вільного часу» з'являється через напруження, яке виникає в подорожі. Перельоти або далекі поїздки дуже стомлюють. Плюс до цього, перебування в замкнутому просторі, в близькому контакті зі збудниками інфекцій і низька вологість повітря — все це значно підвищує ризик захворювання.

Але через брак досліджень у цій області, поки неможливо встановити найімовірнішу причину виникнення «синдрому вільного часу». А можливо, цих причин кілька.

Відомо, що цей синдром зустрічається не так часто, і з віком наш організм стає більш стійким до хвороб. І ми вже маємо меншу ймовірність захворіти на застуду, зокрема і під час відпустки. А поки Ед Вінгерхутс і його колеги шукають й інші пояснення «синдрому вільного часу».

За ще однією версією, для когось хвороба — «зручний» привід, щоб перервати невдалу відпустку.

«Синдром вільного часу»: лікувати або змиритися?

«Синдром вільного часу» не отримав офіційного визнання і є новим поняттям у медицині. З цієї причини не існує і спеціального лікування. Все, що можуть порекомендувати фахівці, — це фізичні вправи для зняття стресу, знаходження цікавого та корисного для себе заняття чи повернення до роботи.

Велика епоха

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини