Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:28:42

24 червня - Духів день (початок Русаль тижня)

24.06.2016   07:09Агенцiя

Там чудеса: там лісовик бродить, Русалка на гілках сидить ... А.С. Пушкін «Руслан і Людмила»

Свято Вил і Марени, Вологи Земний, починається з вшанування предків, яких запрошують погостювати в будинок, розкидаючи по кутах будинку свіжі березові гілки.

Це також день пам'яті і спілкування з водними, луговими і лісовими навьямі — Русаль духами свого роду. Згідно з переказами, русалками і Русаль стають ті, хто помер передчасно, не ставши дорослим, або пішов з життя добровільно.

Жінки проводять таємні обряди, залишаючи господарство на чоловіків іноді на весь тиждень. А мають дітей залишають для Русаль діток у полі чи на гілках біля джерел стару одежину своїх дітей, рушники, полотна. Треба задобрити Русаль духів, щоб не приставали до дітей та іншим родичам, щоб сприяли родючості наших полів, луків і лісів, напоїли їх соками Землі.

За переказами, під час Русального тижня русалок можна було побачити поблизу річок, на квітучих полях, в гаях і, звичайно ж, на перехрестях доріг і на кладовищах. Розповідали, що під час танців русалки виконують обряд, пов'язаний із захистом посівів. Вони могли і покарати тих, хто намагався працювати у свято: витоптати пророслі колосся, наслати неврожай, зливи, бурі або засуху.

Зустріч з русалкою обіцяла незліченні багатства або оберталася нещастям. Русалок слід було побоюватися дівчатам, а також дітям. Вважалося, що русалки могли повести дитину в свій хоровод, залоскотати або затанцювати до смерті. Тому під час Русального тижня дітям і дівчатам категорично заборонялося виходити в поле або на луку. Якщо під час Русального тижня (тиждень після Трійці вже під час християнства) гинули або вмирали діти, то говорили, що їх забрали до себе русалки.

Щоб уберегтися від Русаль привороту, треба було носити з собою різко пахнуть рослини: полин, хрін і часник.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини