Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 12 серпня, 12:52:26

Без майонезу! 7 найкращих заправок до салатів

29.05.2016   09:51Агенцiя

Салати, такі смачні й улюблені багатьма страви, які, в залежності від продуктів, що входять до їх складу і бажання кулінара, викликають апетит і втамовують голод.

Вони відрізняються дивовижною різноманітністю рецептів приготування та інгредієнтами. Однак, обов’язковим компонентом будь-якого салату є салатна заправка. Вона, як сполучна ланка, що збирає воєдино всі інгредієнти салату і надає йому новий, вишуканий смак і аромат.

Сьогодні існує дуже великий вибір соусів, які можна додавати у салат, щоб поліпшити його смак і аромат! Пропонуємо вам спробувати зготувати 7 чудових заправок, які внесуть різноманітність у ваше меню. Для них потрібні найпростіші інгредієнти, що чудово замінять шкідливий магазинний майонез.

1. Рисовий майонез

Інгредієнти: 100 г вареного рису, 200 мл оливкової олії, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. гірчиці.

Приготування. Для приготування соусу краще використовувати круглозернистий рис, який у співвідношенні 1:4 впродовж варити 30 хвилин. Рис повинен бути злегка розвареним. Повністю його остудити і відкинути на сито. Змішати рис з половиною оливкової олії за допомогою блендера. Додати гірчицю і ще раз перемішати. Поступово влити олію, що залишилася, збиваючи соус вінчиком .Коли він стане досить густим, додати в нього цукор, сіль і лимонний сік. Залишити майонез на 10 хвилин настоятися. Якщо соус виходить дуже густий, то його можна розбавити кількома ложками рисового відвару. За бажанням в цю заправку можна додати подрібнений часник і зелень.



2. Вершкова заправка

Інгредієнти: 1/3 ст. несолодкого йогурту, 1 ст. л. сметани, 2 ст. л .дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, 2 ст. л. молока, 2 ст. л. яблучного оцту, 1/4 ч. л. солі, 1/4 ч. л. меленого чорного перцю.

Приготування. Змішати всі інгредієнти в блендері. Ця заправка має дуже ніжний смак, прекрасно поєднується з овочами, квасолею, рибно – овочевими салатами .



3. Томатна заправка

Інгредієнти: 1/2 ст . томатного соку, 1 ст . л . дрібно нарізаного свіжого базиліку,1 ст. л. оливкової олії,1 ст. л. винного оцту, 1 ч. л. діжонської гірчиці, 0,5 ч. л. цукру, 1/4 ч. л. солі, 1/4 ч. л. чорного меленого перцю.

Приготування. Така заправка зробить овочевий салат насиченим, вона підходить для салатів з грибами, добре поєднується з сиром фета і моцарелою. Досить просто готується. Потрібно добре збити всі інгредієнти міксером, і суперсоус готовий !



4. Італійська заправка

Інгредієнти: 1 ст. оливкової олії, ¼ ст. виноградного оцту, 2 ст. л. дрібно посіченою ріпчастої цибулі, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. сухої гірчиці, по 1 ст. ложці свіжих або сухих подрібнених листків базиліка і орегано, 2 зубчика часнику, сіль, перець.

Приготування. Своїм яскравим смаком і ароматом італійська заправка прикрасить навіть найпростіший салат зі свіжих овочів, а для салатів середземноморської кухні така заправка просто незамінна. Оливкову олію з оцтом злегка збити вінчиком. До отриманої суміші додати цибулю, дрібно порізаний часник, сіль і перець за смаком. Все ретельно перемішати і дати настоятися 5-10 хвилин в прохолодному місці.



5. Песто

Ще один соус з італійської кухні. Як і соус бешамель, соус песто вважається універсальним соусом, який підходить для заправки салатів, для піци, до м’яса, риби й овочів.

Інгредієнти: великий пучок зеленого базиліка, 50 г твердого сиру (краще, якщо це буде пармезан), 3 зубчики часнику, трохи кедрових горішків, 100 мл оливкової олії.

Приготування. Добре промити базилік, відокремити листя і дати йому підсохнути. Потрібно почистити часник і порізати його на невеликі частинки, а сир натерти на тертці. У чашу блендера скласти частину листя базиліка, сир, кедрові горішки, порізаний часник і влити трохи оливкової олії. Подрібнити всі компоненти, поступово додаючи решту базиліку і оливкову олію. Соус песто не повинен бути однорідним – досить інгредієнти подрібнити і добре перемішати.



6. “Старовинна французька” заправка

“Старовинна французька” салатна заправка додасть страві витончену гостроту і приємний аромат. З такою заправкою будь-яка салат стане почесним, навіть на святковому столі!

Інгредієнти: половина ріпчастої цибулі, 6 ст. л. рафінованої рослинної олії, 0,5 ч. л. паприки, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. винного білого оцту, зелень свіжої петрушки, 0,5 ч. л. сушеної селери.

Приготування. Почистити цибулю і помити її під проточною водою (так її “плакучий” сік не щіпатиме очі). Натерти цибулю на середній тертці. Помити зелень петрушки і посушити її кухонним паперовим рушником, щоб зайва рідина не потрапила в салатну заправку. У миску середніх розмірів влити, вимірявши столовою ложкою потрібну кількість винного оцту і присипати сіллю. Потім додати подрібнену цибулю і по пів чайної ложки спецій паприки і селери. Завдяки цим приправам страва матиме надзвичайний аромат і насичений смак. Збити усе до пих пір, поки не змішаються усі компоненти і на стінках не буде видно грудочок спецій. Влити олію і продовжувати збивати. Додати подріблену петрушку і знову все ретельно збити. Зручність цієї заправки в тому, що її не потрібно настоювати в холодильнику і чекати певний час. Вона уже готова!



Але, якщо ви приготували забагато старовинної французької заправки, то просто потрібно перелити її у скляну банку, закрити кришкою і поставити в холодильник. Заправка ще буде свіжою протягом декількох днів.

7. Пікантна гірчично-медова заправка

Інгредієнти: 1 ст. л. нерафінованої олії, 1 ст. л. зернистої (діжонської) гірчиці, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. бальзамічного оцту або лимонного соку, перець за смаком, можна ще додати трохи мінеральної води.
Приготування. Ретельно все перемішати. Найкраще підходить для салатів з білокачанної капусти та курки, нейтральних на смак свіжих парникових огірків, помідорів, пекінської капусти, зелених салатів, інших овочів та зелені.



Приготування заправок для салатів це зовсім неважкий, але творчий процес, що завжди дає чудовий результат! Наснаги та смачного вам!

Останні новини Чернігівщини

Проєкт EMERGENCY на Чернігівщині: від модернізованих приймальних відділень до нової якості медичних послуг

Проєкт EMERGENCY на Чернігівщині: від модернізованих приймальних відділень до нової якості медичних послуг 12:02

11 серпня за участі першого заступника голови Чернігівської ОДА Віталія Загайного, заступниці голови Чернігівської ОДА Наталії Романової та представників дев’яти опорних лікарень області відбулась селекторна нарада з питань реалізації проєкту EMERGENCY. У обговоренні також взяли участь представники підрядних організацій.

Чергова спроба підкупити прикордонника закінчилася кримінальною справою

Чергова спроба підкупити прикордонника закінчилася кримінальною справою 11:51

Чергова спроба втягнути персонал Чернігівського прикордонного загону Державної прикордонної служби України до корупційних дій закінчилася порушенням кримінальної справи.

Зупинкові павільйони – не сміттєві полігони

Зупинкові павільйони – не сміттєві полігони 11:30

Служба автомобільних доріг у Чернігівській області неодноразово підіймала питання стосовно недотримання жителями та гостями області закону про поводження з відходами на території дорожнього господарства.

Ще дві громади доєдналися проєкту

Ще дві громади доєдналися проєкту 11:21

11 серпня в місті Мена пройшов тренінг в рамках проєкту "Розвиток підприємництва в громадах Чернігівської області".

Чи можливі демократичні та чесні місцеві вибори на Чернігівщині? ВІДЕО

Чи можливі демократичні та чесні місцеві вибори на Чернігівщині? ВІДЕО 11:01

Якими будуть місцеві вибори 2020 на Чернігівщині, які основні загрози та ризики існують для волевиявлення громадян, якими будуть покарання за порушення виборчої таємниці та пошкодження бюлетеню обговорили експерти у прес-центрі "Чернігівський вибір".