Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 13 грудня, 06:59:56

Без майонезу! 7 найкращих заправок до салатів

29.05.2016   09:51Агенцiя

Салати, такі смачні й улюблені багатьма страви, які, в залежності від продуктів, що входять до їх складу і бажання кулінара, викликають апетит і втамовують голод.

Вони відрізняються дивовижною різноманітністю рецептів приготування та інгредієнтами. Однак, обов’язковим компонентом будь-якого салату є салатна заправка. Вона, як сполучна ланка, що збирає воєдино всі інгредієнти салату і надає йому новий, вишуканий смак і аромат.

Сьогодні існує дуже великий вибір соусів, які можна додавати у салат, щоб поліпшити його смак і аромат! Пропонуємо вам спробувати зготувати 7 чудових заправок, які внесуть різноманітність у ваше меню. Для них потрібні найпростіші інгредієнти, що чудово замінять шкідливий магазинний майонез.

1. Рисовий майонез

Інгредієнти: 100 г вареного рису, 200 мл оливкової олії, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. гірчиці.

Приготування. Для приготування соусу краще використовувати круглозернистий рис, який у співвідношенні 1:4 впродовж варити 30 хвилин. Рис повинен бути злегка розвареним. Повністю його остудити і відкинути на сито. Змішати рис з половиною оливкової олії за допомогою блендера. Додати гірчицю і ще раз перемішати. Поступово влити олію, що залишилася, збиваючи соус вінчиком .Коли він стане досить густим, додати в нього цукор, сіль і лимонний сік. Залишити майонез на 10 хвилин настоятися. Якщо соус виходить дуже густий, то його можна розбавити кількома ложками рисового відвару. За бажанням в цю заправку можна додати подрібнений часник і зелень.



2. Вершкова заправка

Інгредієнти: 1/3 ст. несолодкого йогурту, 1 ст. л. сметани, 2 ст. л .дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, 2 ст. л. молока, 2 ст. л. яблучного оцту, 1/4 ч. л. солі, 1/4 ч. л. меленого чорного перцю.

Приготування. Змішати всі інгредієнти в блендері. Ця заправка має дуже ніжний смак, прекрасно поєднується з овочами, квасолею, рибно – овочевими салатами .



3. Томатна заправка

Інгредієнти: 1/2 ст . томатного соку, 1 ст . л . дрібно нарізаного свіжого базиліку,1 ст. л. оливкової олії,1 ст. л. винного оцту, 1 ч. л. діжонської гірчиці, 0,5 ч. л. цукру, 1/4 ч. л. солі, 1/4 ч. л. чорного меленого перцю.

Приготування. Така заправка зробить овочевий салат насиченим, вона підходить для салатів з грибами, добре поєднується з сиром фета і моцарелою. Досить просто готується. Потрібно добре збити всі інгредієнти міксером, і суперсоус готовий !



4. Італійська заправка

Інгредієнти: 1 ст. оливкової олії, ¼ ст. виноградного оцту, 2 ст. л. дрібно посіченою ріпчастої цибулі, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. сухої гірчиці, по 1 ст. ложці свіжих або сухих подрібнених листків базиліка і орегано, 2 зубчика часнику, сіль, перець.

Приготування. Своїм яскравим смаком і ароматом італійська заправка прикрасить навіть найпростіший салат зі свіжих овочів, а для салатів середземноморської кухні така заправка просто незамінна. Оливкову олію з оцтом злегка збити вінчиком. До отриманої суміші додати цибулю, дрібно порізаний часник, сіль і перець за смаком. Все ретельно перемішати і дати настоятися 5-10 хвилин в прохолодному місці.



5. Песто

Ще один соус з італійської кухні. Як і соус бешамель, соус песто вважається універсальним соусом, який підходить для заправки салатів, для піци, до м’яса, риби й овочів.

Інгредієнти: великий пучок зеленого базиліка, 50 г твердого сиру (краще, якщо це буде пармезан), 3 зубчики часнику, трохи кедрових горішків, 100 мл оливкової олії.

Приготування. Добре промити базилік, відокремити листя і дати йому підсохнути. Потрібно почистити часник і порізати його на невеликі частинки, а сир натерти на тертці. У чашу блендера скласти частину листя базиліка, сир, кедрові горішки, порізаний часник і влити трохи оливкової олії. Подрібнити всі компоненти, поступово додаючи решту базиліку і оливкову олію. Соус песто не повинен бути однорідним – досить інгредієнти подрібнити і добре перемішати.



6. “Старовинна французька” заправка

“Старовинна французька” салатна заправка додасть страві витончену гостроту і приємний аромат. З такою заправкою будь-яка салат стане почесним, навіть на святковому столі!

Інгредієнти: половина ріпчастої цибулі, 6 ст. л. рафінованої рослинної олії, 0,5 ч. л. паприки, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. винного білого оцту, зелень свіжої петрушки, 0,5 ч. л. сушеної селери.

Приготування. Почистити цибулю і помити її під проточною водою (так її “плакучий” сік не щіпатиме очі). Натерти цибулю на середній тертці. Помити зелень петрушки і посушити її кухонним паперовим рушником, щоб зайва рідина не потрапила в салатну заправку. У миску середніх розмірів влити, вимірявши столовою ложкою потрібну кількість винного оцту і присипати сіллю. Потім додати подрібнену цибулю і по пів чайної ложки спецій паприки і селери. Завдяки цим приправам страва матиме надзвичайний аромат і насичений смак. Збити усе до пих пір, поки не змішаються усі компоненти і на стінках не буде видно грудочок спецій. Влити олію і продовжувати збивати. Додати подріблену петрушку і знову все ретельно збити. Зручність цієї заправки в тому, що її не потрібно настоювати в холодильнику і чекати певний час. Вона уже готова!



Але, якщо ви приготували забагато старовинної французької заправки, то просто потрібно перелити її у скляну банку, закрити кришкою і поставити в холодильник. Заправка ще буде свіжою протягом декількох днів.

7. Пікантна гірчично-медова заправка

Інгредієнти: 1 ст. л. нерафінованої олії, 1 ст. л. зернистої (діжонської) гірчиці, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. бальзамічного оцту або лимонного соку, перець за смаком, можна ще додати трохи мінеральної води.
Приготування. Ретельно все перемішати. Найкраще підходить для салатів з білокачанної капусти та курки, нейтральних на смак свіжих парникових огірків, помідорів, пекінської капусти, зелених салатів, інших овочів та зелені.



Приготування заправок для салатів це зовсім неважкий, але творчий процес, що завжди дає чудовий результат! Наснаги та смачного вам!

Останні новини Чернігівщини

Чернігівщина планове завдання з призову виконала на 100 відсотків

Чернігівщина планове завдання з призову виконала на 100 відсотків 15:19

Загалом з Чернігівщини, згідно планового завдання, на військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань відправили понад 470 призовників.

Суспільне оновлює ранкове мовлення в регіонах

Суспільне оновлює ранкове мовлення в регіонах 14:57

За підтримки міжнародних партнерів Суспільне розпочало дослідження аудиторії в регіонах, щоб оцінити власні програми регіонального мовлення та їхню відповідність запитам аудиторії.

Антимонопольним комітетом накладено на

Антимонопольним комітетом накладено на "Чернігівгаз" штраф - 13 млн грн 14:40

АМКУ оштрафував 16 облгазів на 278 млн грн та зобов’язав порушників здійснити перерахунок побутовим споживача.

Названі переможці

Названі переможці "Футбольної Сіверщини – 2019" 14:28

Головна футбольна подія року, в рамках якої вшанували кращих представників чернігівського футболу - "Футбольна Сіверщина – 2019" відбулась 11 грудня.

Восьмі

Восьмі "Розумовські зустрічі" зібрали експертів з усієї України та із закордону 14:17

Близько 80 науковців, освітян, представників органів влади, громадськості, в тому числі з Білорусі, Польщі, США та різних куточків України зібралися сьогодні у Чернігові на традиційну міжнародну науково-практичну конференцію «Розумовські зустрічі».