Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 14:57:24

Пісний обід: 6 простих рецептів супів

03.04.2016   11:32Агенцiя

Під час посту харчуватися хочеться різноманітно і смачно, і пісна кухня, на щастя, це дозволяє — потрібно лише знати рецепти, і тоді обмеження в харчуванні не будуть здаватися такими вже важкими.

Пісні рецепти супів допомагають не тільки правильно дотримуватися постів, але і організувати для шлунка «святкові розвантажувальні дні».

1. Класичний пісний гороховий суп-пюре

Цей рецепт горохового супу називається класичним тому, що він найпростіший у приготуванні. Для цієї страви не потрібно особливих навичок або незвичних продуктів. Такий простий і смачний супчик дуже добре підходить не тільки для пісного, а й для дієтичного харчування тих, хто хоче схуднути або стежить за своєю вагою.

Інгредієнти: 300 г гороху, 1500 мілілітрів води, 30 г  кореневої селери, 20 грамів кореня петрушки, 1 ріпчаста цибулина, 1 середня морква, 50 грамів рослинної олії, 2 щіпки солі, мелений коріандр, кріп за смаком (для подачі).

Рецепт: Для того, щоб приготувати такий суп, потрібно заздалегідь замочити горох у воді. Мінімум на п’ять годин, але можна поставити на ніч, так буде зручніше і зранку можна відразу починати готувати. Спочатку потрібно поставити варитися горох. Це займе півтори-дві години. В цей час займіться підготовкою решти продуктів. Порізати довгою соломкою  коріння селери і петрушки і додати його до гороху, який повинен в цей час закипіти. Пам’ятайте головне — не солити! У цей час цибулю порізати дрібними кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Ці порізані овочі смажити на рослинній олії до золотистого кольору. У той час, коли горох буде майже готовий, додати в суп цибулю, моркву і залишити доварюватися все разом. Після того, як страва трішки охолоне, за допомогою блендера  перетворити все в пюре. І лише після цього посолити і знову довести до кипіння. Подавати суп, трохи посипавши подрібненою зеленню кропу і не забудьте про незмінний компонент горохового супу – підсмажені гріночки. Все готово!



2. Пісний розсольник

Розсольник для багатьох — один із улюблених супів. Це пояснюється тим, що кислий смак добре зігріває, а це дуже актуально в холодну пору року. Цей ситний і густий смак і насичує, і заряджає бадьорістю і силами, і наповнює енергією. Це стосується і пісних його варіантів!

Інгредієнти: 2 л води, 1 склянка перлової крупи, 5 середніх картоплин, 1 морква, 1 цибулина, 1 невеликий білий корінь (пастернак, петрушка або селера), 3 квашені огірки, 0,3 склянки огіркового розсолу, соняшникова олія, лавровий лист, чорний перець горошком, сіль за смаком.

Рецепт: Добре промити перлову крупу і залити гарячою водою приблизно на годину. Очистити і порізати кубиками картоплю, подрібнити цибулю, на грубу тертку натерти моркву і біле коріння. Огірки можна очистити від шкірки, порізати кубиками або півкружечками. Приготувати засмажку: на олії спасерувати цибулю, моркву і біле коріння. Перловку, що настоялася, зварити до готовності протягом 1-1,5 години. Потім додати картоплю, спеції, трохи солі і ще проварити  20 хвилин. Після того, як додасте засмажку і квашені огірки, поварити суп ще 15 хвилин. В кінці приготування додати розсіл і довести до кипіння. Подавати розсольник потрібно теплим. Смачного!



3. Пісний овочевий суп-пюре

Інгредієнти: головка цвітної капусти, 2-3 картоплини, 1 морквина, 1 ріпчаста цибулина, кілька помідорів чері, зелень і спеції за власним смаком, дві щіпки борошна.

Рецепт: Картоплю, цвітну капусту порізати середніми шматочками. Закип’ятити воду, злегка підсолити і вкинути туди овочі. Цибулю подрібнити, обсмажити, додати до неї натерту моркву і ще смажити близько 7 хвилин. З помідорів чері зняти шкірку (перед тим опустивши їх в окріп), натерти на дрібній тертці і додати до моркви з цибулею. Далі до картоплі і капусти викласти всі тушковані овочі. Варити ще чверть години, потім за допомогою блендера їх подрібнити. Прикрасити готову страву зеленню. Пісний суп-пюре з овочів готовий!



4. Пісний суп у мультиварці

Мультиварка користується великою популярністю серед сучасних домогосподарок. Адже за допомогою цього пристрою готуються дуже смачні страви, витрачається набагато менше часу  і не потрібно постійно стояти біля плити. Пісні рецепти супів у мультиварці нині теж мають своїх кулінарних фанів.  Адже сучасні жінки дбають не тільки про свою фігуру, а й про здоров’я всієї родини.

Інгредієнти:  картопля, морквина, цибулина,  броколі, зелений горошок, рослинна  олія, спеції (перець, коріандр, сіль) за власним смаком.

Рецепт: Овочі ретельно вимити, порізати середніми шматочками. У чашу мультварки налити кілька крапель олії і злегка підсмажити цибулю. Потім додати нарізані кубиками моркву і картоплю. Включити програму «Смаження» на дві хвилини. Далі додати броколі, зелений горошок, спеції і залити необхідною кількістю води. Потім виставити програму «Суп» на 45 хвилин і натиснути «Старт». Пісний суп у мультиварці готовий після 10-хвилинного настоювання. Подавати апетитну, ароматну і корисну гарячу страву з тостами або грінками із чорного або білого хліба (кому як подобається).



5. Пісний капусняк з грибами

Інгредієнти: 300-350 г квашеної капусти, 250-350 г печериць, 1 морквина, 2-3 картоплини, 1-2 стебла селери, пів цибулини,3-4 зубці часнику, 1-2 ст. ложки оплатної пасти, 2,5 л овочевого бульйону або води, 2 ст. л. олії, лавровий лист, зелень, мелений коріандр, сіль, чорний мелений перець за смаком.

Рецепт: Капусту кілька разів промити холодною водою. Печериці порізати пластинками, моркву соломкою, картоплю брусочками. У каструлі розігріти олію, додати порізану цибулю і смажити приблизно 5 хвилин. Додати гриби і готувати на великому вогні приблизно 4-5 хвилин. Покласти подрібнений часник і готувати 30-45 секунд. Додати капусту, залити бульйоном і довести до кипіння на великому вогні. Варити приблизно 5 хвилин. Додати картоплю, порізану селеру, томатну пасту і спеції. Довести до кипіння, прикрити кришкою і варити 15 хвилин або до готовності овочів. Дати настоятися приблизно 10 хвилин і подавати.



6. Гострий овочевий суп з рисом

Секрет цього супу полягає в поєднанні зігрівальної гостроти перцю чилі з легкою лимонною кислинкою. А рис зробить юшку ще більш насиченою і живильною.

Інгредієнти: 1 велика цибулина, 2 ст. л. оливкової олії, 2-3 зубці часнику, 2 середні морквини, 2 стебла селери, 2 ч. л. сухого чебрецю, 0,5 ч. л. сухого перцю чилі, 3 цибулини-порей, 2,5 л овочевого бульйону, 1 банка (450 г) томатів у власному соку, 2-3 ст. л. рису, сіль, перець — за смаком, 1 ст. л. лимонного соку.

Рецепт: У великій каструлі нагріти оливкову олію на середньому вогні. Дрібно посікти цибулю і пасерувати протягом 5 хвилин, додати подрібнений часник і смажити ще 1 хвилину. Додати моркву і селеру, довільно порізані, чебрець, перець чилі і порізану кільцями цибулю-порей. Тримати на вогні протягом 3-4 хвилин, постійно помішуючи. Влити бульйон, томати разом з рідиною (якщо вони цілі, порізати) і промитий рис. Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімального. Варити близько 30 хвилин.

Додати сіль, перець і лимонний сік. Цим рецептом ви здивуєте ваших рідних!



І наостанок маленькі хитрощі приготування пісного супу:

Для насиченого смаку бульйону овочі в ньому рекомендується варити не менше години на маленькому вогні.

Обов’язково накривати каструлю із супом кришкою, щоб не руйнувалися вітаміни.

Пісні овочеві супи не рекомендується вживати відразу ж після готування. Для поліпшення смаку потрібно дати їм деякий час (10-15 хвилин, щоб вони настоялися).

Отож, пісний обідній стіл може перетворитися на яскраве  і смачне частування. Для цього потрібно зовсім небагато: ваша фантазія і наші поради. Смачного вам посту!

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.