Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:25:02

7 важливих фактів для тих, хто любить поплакати

21.02.2016   15:22Агенцiя

Ми плачемо під час перегляду сумних фільмів і під час весіль. Ми плачемо, коли вдаряємо палець об ніжку ліжка.

Іноді ми плачемо, щоб отримати те, що хочемо. Плач – це перше, що ми робимо в нашому житті, а іноді і найостанніше. Кожен коли-небудь плаче, але що ми знаємо про це рефлекс? Ось сім найважливіших відповідей на це питання.

1.  «Поплач і все пройде» насправді працює

Одного разу вчені вирішили провести експеримент: вони змусили 60 осіб подивитися сумний фільм і реєстрували їх поведінку. 28 з 60 в результаті розридалися, а решта 32 виявилися байдужими власниками кам’яних сердець.

Після закінчення перегляду, завдяки старанням підготовлених психологів, з’ясувалося, що ті, хто плакав, відчували себе більш сумно, ніж ті, хто не пролив жодної сльози. Однак півтори години потому ситуація повністю змінилася – ты, що плакали   відчували себе навіть краще, ніж перед переглядом фільму. А ось люди, які ув’язнили сльози при собі, так і залишилися в колишньому стані. Життєва і банальна істина була підтверджена наукою.

2. Існує безглуздий спосіб не плакати через цибулю

Ціла  цибуля не змушує нас проливати зайвих сліз. Але от коли ви її розрізаєте, то руйнуєте стінки клітин цибулі і їх складові змішуються, утворюючи їдкий газ під не менш їдким назву тіопропанол-S-оксид. Цей  газ містить сірку, газ піднімається вгору і дратує наші очі, змушуючи плакати – сльозами організм намагається швидше його змити з чутливою поверхні.

До речі кажучи, коли газ реагує з нашими сльозами, то на очах утворюється крихітне кількість сірчаної кислоти. Однак, є надійний спосіб різати цибулю без сліз – надіти плавальні або інші гарні ізолюючі очі окуляри. Безглуздо, зате працює!

3. Сльози щастя і сльози горя нічим не відрізняються


Плач завжди є способом вираження сильних емоцій, таких як горе, гнів або щастя. Всі вони є наслідком емоційного збудження, яке вимагає багато енергії, тому завдання вашого організму – як можна швидше повернуться в нормальний стан. І поплакати – це дуже ефективний спосіб.

Частини мозку, відповідальні за сильні емоції, що знаходяться в гіпоталамусі і області базальних гангліїв, з’єднані з тією частиною мозку, яка відповідає за вироблення сліз. Тому з фізіологічної точки зору, сльози, викликані зовсім будь-якими емоціями, нічим не відрізняються.

4. Хочете настояти на своєму? Почніть плакати!

Це нечесний трюк, але давайте бути реалістами – він працює. Люди, які плачуть під час суперечки, частіше домагаються свого. Правда, велику роль при цьому відіграє контекст.

Як показують психологічні дослідження, торг, що супроводжується сльозами, більш ефективний при дотриманні чотирьох умов:

  • Коли той хто  плаче знаходиться в положенні неповноцінності або безпорадності
  • Коли опонент ще розраховує побачити плач в майбутньому
  • Коли опонент має спільні з плачущим  відносини
  • Тоді, коли в ситуації немає на кого звалити вину

5. Люди єдині плачуть через смуток

Плач – це дуже унікальне явище. Багато тварин кричать через страх, тривоги або потреби, але це всього-лише гучні звуки без будь-яких сліз. Відомо, що деякі відмінні від людини примати теж плачуть. Наприклад, дитинчата шимпанзе плачуть, якщо їх розлучити з матір’ю.

Мабуть, найвідоміша мавпа на світлі – це горила Коко. Кажуть, що вона плакала як мінімум кілька разів. У перший раз вона заплакала після того, як дізналася про смерть свого улюбленого кошеня. Ще один раз вона заплакала і повідомила про це за допомогою мови жестів, коли дізналася, що помер Робін Вільямс – актор, який якось проводив з нею час. Втім, відомості про Коко носять далеко не самий достовірний характер, і в науковому середовищі до них зазвичай ставляться вельми скептично.

6. Комок в горлі – ніякий не комок


Тіло – це складна конфігурація великого числа різних систем, які підтримують ваше життя. Кожен стимул, в тому числі сильні емоції, викликає певну реакцію організму. Коли ви боїтеся або засмучені, ваша вегетативна нервова система переходить в стан підвищеної готовності до загрози, якою б вона не була. Прискорюється ваш серцевий ритм, щоб кров прилила до рук і ніг – на випадок, якщо доведеться бігти або захищатися. Кишечник в цьому випадку зупиняє процес перетравлення, тому що, ну, ви знаєте, сходити в туалет в такій ситуації – не найкраща ідея.

Одночасно з цим ваш організм починає відчувати підвищену потребу в кисні, тому вегетативна нервова система частішає дихання і збільшує голосову щілину, щоб в легені надходило більше кисню через горло. Людина зазвичай не звертає на це увагу, але тільки до тих пір, поки йому не треба щось проковтнути. Ковтальні рухи змушують стискатися голосову щілину, а рефлекси тримають її відкритою, внаслідок чого м’язи, відповідальні за все це, напружуються. Саме це і створює суб’єктивне відчуття комка  в горлі.

7. Плакати після сексу – абсолютно нормально


Комусь може здатися дивним, що його партнер раптом заплакав після сексу, але дослідження показують, що це дуже поширене явище. З 230 студенток, вивчених в рамках одного з досліджень, 46% зізналися в тому, що хоча б раз у своєму житті плакали після статевого акту.

Є кілька теорій, що пояснюють, звідки це береться. Деякі вчені думають, що це цілком органічна відповідь на виплеск гормонів, який зазвичай супроводжує статевий акт. Інші впевнені, що вся справа в підвищеній уразливості по час сексуальної близькості, яка дає закритим людям можливість відчути в собі емоції, які раніше вони придушували.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини