3 рецепти гарячого шоколаду, які зігріють взимку
Коли за вікном сніг, заметіль, мороз, вітер найкраще сидіти вдома, під теплою ковдрою – дивитись різдвяні фільми і пити гарячий шоколад.
Важко знайти більш затишний напій, ніж цей. Приготувати його легко – достатньо мати плитки якісного чорного шоколаду з високим вмістом какао.
До Європи шоколад потрапив з мореплавцями, які привезли какао-боби з заокеанських подорожей.
Старий Світ не відразу полюбив гіркий порошок і до 19 століття його використовували виключно в медичних потребах. А в цей час в Мексиці вже кілька століть до того варили какао, приправивши густий напій перцем чилі, насінням стручка ванілі та іншими прянощами.
“Чоколатль”, а саме так по-ацтекски називався ароматний напій з какао-бобів, подавали тільки чоловікам вищих станів. Іспанські завойовники швидко розсмакували ласощі і налагодили поставки какао на батьківщину.

Різдвяний гарячий шоколад
900 мл знежиреного молока
2 ч.л. сухого молока
2 ч.л. кукурудзяного крохмалю
3 ч.л. цукру
4 ч.л. какао
100 г чорного шоколаду (не менше 70% вмісту какао)
дрібка кориці
дрібка солі
Налийте молоко в каструлю і майже доведіть до кипіння. Всі сухі інгредієнти змішати.
На обсяг до 1 л молока додати 11-12 ч.л. суміші, акуратно вводячи її в рідину і збиваючи вінчиком. Це додасть кремову, повітряну текстуру. Майже закипілий шоколад варити 2-3 хвилини, періодично помішуючи. Подавати відразу.

Пряний гарячий шоколад із зефіром
600 мл молока
6 ст.л. какао
4 ст.л. цукру
¼ ч.л. ваніліну
¼ ч.л. меленої гвоздики
¼ ч.л. меленої кориці
мелений мускатний горіх на кінчику ножа
щіпка чорного меленого перцю
1 ч.л. кукурудзяного крохмалю
½ ч.л. вершкового масла
зефір
У каструлі розігріти молоко. Цукор, какао і спеції перемішати до однорідності в невеликій кількості гарячого молока, отриману масу ввести в решту молока.
У пряне молоко додати крохмаль, перемішати і кілька разів довести до кипіння, помішуючи. Додати масло. Зняти з вогню. Перед подачею дати настоятися 3-5 хвилин. Розлити в чашки і прикрасити порізаним кубиками зефіром.

Гострий гарячий шоколад
400 мл молока
100 г чорного гіркого шоколаду
1 свіжий чилі
1 паличка кориці
3 ст.л. рому
2 ч.л. цукру
Налити в сотейник молоко, додати розрізаний навпіл чилі і паличку кориці. У майже закіпілу суміш додати натертий на крупній тертці шоколад і, помішуючи, варити 10 хвилин.
Витягнути спеції і приправити цукром за смаком, додати ром (якщо додати ром під час варіння, алкоголь повністю випарується, залишивши тільки аромат напою). Подавати, розливши у чашки і посипавши какао. Пряний гострий напій може замінити повноцінний прийом їжі.
Останні новини Чернігівщини
Відстрочка від мобілізації для чернігівців: що зміниться з 1 листопада — пояснюють юристи 14:27
З 1 листопада 2025 року в Україні починають діяти нові правила оформлення та продовження відстрочок від мобілізації. Вони запроваджуються постановою Кабміну №560 і стосуються всіх військовозобов’язаних, зокрема мешканців Чернігова та області.
В Україні запрацював Ветеран PRO — єдина цифрова платформа для ветеранів, ветеранок та їхніх родин 13:22
Уряд України на виконання доручення Президента України представив Ветеран PRO — державну цифрову платформу для ветеранів, ветеранок і їхніх родин, де зібрано всю інформацію про пільги, програми, послуги та можливості в одному місці. Проєкт реалізовано Міністерством у справах ветеранів України.
Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на території області за період з 8:00 30 жовтня по 8:00 31 жовтня 2025 року 12:41
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.
Освіта та спорт: з проблематикою Чернігівщини ознайомилися представники профільних міністерств 11:48
Сьогодні Чернігівську область з робочим візитом відвідали заступники очільників двох міністерств: освіти і науки – Андрій Вітренко, молоді та спорту – Сергій Тимофєєв.