Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 24 вересня, 22:54:13

Як харчуватися взимку: 7 правил

20.12.2015   14:01Агенцiя

Так само, як на зміну осені приходить зима, так і наш організм з настанням холодів переходить на «енергозберігальний» режим. Допомогти йому в цьому можна, правильно вибравши зимове харчування.

Хоча осінь і зима слідують одна за одною, але в кожен із цих сезонів харчування має свої особливості. Про те, яким має бути харчування восени, ми розповіли раніше.

Стосовно зими, то в цей період в їжі повинен переважати солоний смак (як основний), гострий — доповнювальний, допускаються гіркий і кислий, небажаний — солодкий.

Взимку найбільш активні нирки та сечостатева система. В цей сезон можна дозволити собі солоні продукти, які допоможуть ниркам добре працювати. Однак слід пам’ятати, що солоні продукти — це не сіль, яка, навпаки, шкодить: погано виводиться з організму й викликає каменеутворення в нирках.

З настанням холодів і зменшенням світлового дня у багатьох з’являється пригнічений настрій, стан сонливості та постійне бажання що-небудь перекусити — дуже поширені «симптоми зими». Це відбувається в результаті уповільнення обміну речовин і зменшення вироблення серотоніну — гормону позитивного настрою.

Щоб виправити це, потрібно перебудувати свій раціон і дотримуватись «зимових» правил харчування.

1. Білкова їжа допоможе захистити організм від інфекцій. Чергуйте прийом продуктів, що містять білки тваринного (птиця, м’ясо, риба, сир, яйця, сир) і рослинного походження (горох, квасоля, соя). Кілька разів на тиждень робіть собі рибні дні.

2. Сезонні овочі: морква, капуста буряк, ріпчаста цибуля, картопля — містять багато вітамінів.

3. Злаки: цільнозернові каші, хліб необхідні нашому організму як «повільні вуглеводи», що здатні поступово віддавати енергію. Якщо у вас є схильність до набору зайвої ваги, вживайте вуглеводи в першій половині дня.

4. Вітаміни як ніколи необхідні взимку, вони керують нашим настроєм і самопочуттям.

Вітамін D. Влітку, коли шкіра отримує достатню кількість ультрафіолету, організм не відчуває нестачі у вітаміні D. У зимовий час недолік цього вітаміну допоможуть заповнити молочні продукти (яйця) і печінка тріски.

Вітамін E — сильний антиоксидант, захищає шкіру від зимової негоди. Міститься в горіхах (волоський, фундук, кеш’ю), соняшниковій, оливковій та соєвій олії.

Вітамін А підтримує імунну систему, нормалізує обмін речовин. Вітамін А — жиророзчинний, для його засвоєння, в їжу необхідно додавати олію. Найбільше вітаміну А міститься у моркві.

5. Замість солодощів — сухофрукти. Цукор і солодощі на його основі дуже несприятливі в зимовий час. Вживаючи їх, з організму йдуть вітаміни і мінерали, зокрема, селен і цинк. Замініть солодощі сухофруктами та медом, які зміцнять ваш імунітет, поліпшать травлення, додадуть бадьорості та життєвої енергії.

6. Приправи в зимовому раціоні: перець, аджика, часник, кардамон, коріандр, гвоздика, імбир — ці приправи мають «зігрівальну» властивість і якнайкраще підходять для приготування їжі цього сезону.

7. Пийте достатньо води.
На перший погляд здається, що влітку наш організм потребує більшої кількості рідини, ніж взимку. Однак, насправді, в зимовий час організм повинен отримувати не менше 1–1,5 л води (залежно від вашої ваги). До цього об’єму не входять всі інші напої, такі як чай, компот тощо, які ви випиваєте протягом дня.

Не забувайте про те, що в будь-який час року потрібно залишатися фізично активним. Помірна фізична активність покращує обмін речовин, додає енергії.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники за минулу добу ліквідували 11 пожеж

Рятувальники за минулу добу ліквідували 11 пожеж 16:40

Упродовж минулої доби вогнеборці Чернігівщини ліквідували 11 пожеж, 5 з них виникли у житловому секторі громадян, 6 у природних екосистемах.

Держпродспоживслужба попереджає: сире молоко може бути шкідливим для людського організму

Держпродспоживслужба попереджає: сире молоко може бути шкідливим для людського організму 16:27

Молоко - це найперша їжа, яку починає вживати людина у своєму житті. Воно зустрічається скрізь: у соусах, цукерках, печиві, морозиві, ковбасах. Це такий продукт, який має на своїй кухні кожна господиня у будь-якому куточку земної кулі. Втім іноді коров’яче молоко може стати дуже небезпечним.

У Чернігівській області виявлено 114 нових випадків COVID-19

У Чернігівській області виявлено 114 нових випадків COVID-19 16:20

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА станом на 24 вересня в області зафіксовано 114 нових випадків COVID-19.

Дошкілля Чернігівщини. ДОВІДКА

Дошкілля Чернігівщини. ДОВІДКА 14:49

Дошкільна освіта Чернігівщини – це 223 дитячі садочки, 146 ясел-садків та63 інші заклади майже на 27 тис. місць,в яких на кінець 2019 року виховувалися 29 тис. маленьких мешканців області (дівчаток на 5% менше, ніж хлопчиків). Ще 485 дітей охоплено соціально-педагогічним патронатом.

Підсумки цьогорічного купального сезону в Чернігові

Підсумки цьогорічного купального сезону в Чернігові 14:44

Офіційний купальний сезон цього року в Чернігові розпочався, відповідно до розпорядження міського голови від 25.05.20 №71-р «Про підготовку та відкриття купального сезону 2020 року», з 15 червня і тривав до 15 вересня.