Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:19:45

Як харчуватися взимку: 7 правил

20.12.2015   14:01Агенцiя

Так само, як на зміну осені приходить зима, так і наш організм з настанням холодів переходить на «енергозберігальний» режим. Допомогти йому в цьому можна, правильно вибравши зимове харчування.

Хоча осінь і зима слідують одна за одною, але в кожен із цих сезонів харчування має свої особливості. Про те, яким має бути харчування восени, ми розповіли раніше.

Стосовно зими, то в цей період в їжі повинен переважати солоний смак (як основний), гострий — доповнювальний, допускаються гіркий і кислий, небажаний — солодкий.

Взимку найбільш активні нирки та сечостатева система. В цей сезон можна дозволити собі солоні продукти, які допоможуть ниркам добре працювати. Однак слід пам’ятати, що солоні продукти — це не сіль, яка, навпаки, шкодить: погано виводиться з організму й викликає каменеутворення в нирках.

З настанням холодів і зменшенням світлового дня у багатьох з’являється пригнічений настрій, стан сонливості та постійне бажання що-небудь перекусити — дуже поширені «симптоми зими». Це відбувається в результаті уповільнення обміну речовин і зменшення вироблення серотоніну — гормону позитивного настрою.

Щоб виправити це, потрібно перебудувати свій раціон і дотримуватись «зимових» правил харчування.

1. Білкова їжа допоможе захистити організм від інфекцій. Чергуйте прийом продуктів, що містять білки тваринного (птиця, м’ясо, риба, сир, яйця, сир) і рослинного походження (горох, квасоля, соя). Кілька разів на тиждень робіть собі рибні дні.

2. Сезонні овочі: морква, капуста буряк, ріпчаста цибуля, картопля — містять багато вітамінів.

3. Злаки: цільнозернові каші, хліб необхідні нашому організму як «повільні вуглеводи», що здатні поступово віддавати енергію. Якщо у вас є схильність до набору зайвої ваги, вживайте вуглеводи в першій половині дня.

4. Вітаміни як ніколи необхідні взимку, вони керують нашим настроєм і самопочуттям.

Вітамін D. Влітку, коли шкіра отримує достатню кількість ультрафіолету, організм не відчуває нестачі у вітаміні D. У зимовий час недолік цього вітаміну допоможуть заповнити молочні продукти (яйця) і печінка тріски.

Вітамін E — сильний антиоксидант, захищає шкіру від зимової негоди. Міститься в горіхах (волоський, фундук, кеш’ю), соняшниковій, оливковій та соєвій олії.

Вітамін А підтримує імунну систему, нормалізує обмін речовин. Вітамін А — жиророзчинний, для його засвоєння, в їжу необхідно додавати олію. Найбільше вітаміну А міститься у моркві.

5. Замість солодощів — сухофрукти. Цукор і солодощі на його основі дуже несприятливі в зимовий час. Вживаючи їх, з організму йдуть вітаміни і мінерали, зокрема, селен і цинк. Замініть солодощі сухофруктами та медом, які зміцнять ваш імунітет, поліпшать травлення, додадуть бадьорості та життєвої енергії.

6. Приправи в зимовому раціоні: перець, аджика, часник, кардамон, коріандр, гвоздика, імбир — ці приправи мають «зігрівальну» властивість і якнайкраще підходять для приготування їжі цього сезону.

7. Пийте достатньо води.
На перший погляд здається, що влітку наш організм потребує більшої кількості рідини, ніж взимку. Однак, насправді, в зимовий час організм повинен отримувати не менше 1–1,5 л води (залежно від вашої ваги). До цього об’єму не входять всі інші напої, такі як чай, компот тощо, які ви випиваєте протягом дня.

Не забувайте про те, що в будь-який час року потрібно залишатися фізично активним. Помірна фізична активність покращує обмін речовин, додає енергії.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини