Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:37:23

Фестиваль "Чернігів the best" - найкращий подарунок до Дня міста. ФОТО

21.09.2015   15:19Агенцiя

19-21 вересня Чернігів святкував День міста. Серед багатьох цікавих і яскравих заходів, що тривали в ці дні в нашому обласному центрі, варто відзначити фестиваль творчої молоді «Чернігів the best», організований благодійним фондом Владислава Атрошенка «Поліський оберіг».

 Бо саме цей фестиваль дійсно став наймасовішим, зібравши найбільшу кількість і талановитих учасників, і вдячних глядачів, шанувальників, рідних і друзів учасників. Відчувалося, що захід проводиться не для галочки, а від душі – у подарунок усім жителям і гостям нашого прекрасного міста.

Схоже, і в небесній канцелярії виявили прихильність до Чернігова, адже такої чудової погоди – по-літньому теплої та сонячної – годі було й сподіватися. Тож не гаючи часу, ще зранку чернігівці цілими родинами вирушили до Міського парку культури та відпочинку, де на них чекали розваги, конкурси, ігри, майстер-класи від волонтерів і партнерів БФ «Поліський оберіг». Алея майстрів пропонувала чудові вироби ручної роботи, подарунки та сувеніри на будь-який смак: вироби з глини, різноманітні прикраси, аксесуари зі шкіри, хутра, валяні речі. Був представлений і живопис місцевих майстрів.

Півфінал проекту «Чернігів the best» стартував о 16.00. Його ведучими стали відомі шоумени Сергій Фігляр та Артем Шовковий. Зазначимо, що відбір (кастинги) учасників тривав упродовж цілого літа. З-поміж тисячі претендентів було обрано 66 номерів для півфіналу. Серед них окремі музиканти та барди, цілі школи танцю, вокальні колективи, рок-гурти, спортивні та циркові студії. Під час концерту ми побачили 61 виступ. Хтось не зміг виступити через хворобу тощо. До фіналу проекту «Чернігів the best» пройдуть всього 20 виконавців і колективів, і цей вибір зробить компетентне журі. Опісля у фіналі, що відбудеться 23 жовтня, все залежатиме від ваших голосів, шановні чернігівці! Адже переможців визначить смс-голосування. Вони розділять призовий фонд у сумі 25 000 гривень!

Цікаво, що цього разу були широко представлена творча молодь Славутича, Ріпок, Гончарівського, Мени та Макашино. Дехто з учасників проекту виходив на таку серйозну сцену вперше! А дехто вже брав участь у минулому проекті, і для них він став стартовим майданчиком, про них дізналися в місті, почали запрошувати на концерти. Насамкінець для чернігівців виступили спеціальні гості свята, улюблені виконавці – відомий дует Потап і Настя. І, повірте, чернігівці просто шаленіли від їхньої харизми, артистизму та пісень!

Наші кореспондентки працювали в Міському парку культури та відпочинку упродовж дня, збирали відгуки й цікавилися думками відвідувачів про те, що вони бачили/чули, в чому брали безпосередню участь, що відбувалося на сцені зокрема та в парку загалом. Що їм сподобалося? Що було найцікавішим? Можливо, щось можна було зробити ще краще (побажання організаторам свята)? Отже, враженнями діляться чернігівці та гості міста.

Реґіна Гусак, волонтер фонду «Поліський оберіг», психолог, громадський діяч:

- Мені сподобалося, що було багато-багато майстер-класів. Це і паперова пластика, ліплення з солоного тіста, оригамі, навіть якісь вправи для релаксації. Це все було дуже цікаво! Сьогодні ми продовжили інформаційну компанію з репродуктивного здоров’я та планування родини. Дітки мали змогу скласти пазли, відповідати на запитання, отримувати призи, навіть створювали колективний малюнок «Моя родина».

- І про що говорять ці роботи? Які у нас родини?

- На мій погляд, щасливі! Діти не так реагують на різні проблеми, як їхні батьки. Матеріальне забезпечення, економічні негаразди, підвищення тарифів їх не цікавить. Діти щасливі, коли батьки приділяють їм увагу, коли родина в повному складі приходить на такі свята, бере участь у конкурсах. Такі момент запам’ятовуються на все життя!

Людмила Лозицька, підприємець:

- День міста у Чернігові я святкую вперше. Найбільше сподобалися картини чернігівських художників. Мені було б цікаво, якби музиканти грали на різних майданчиках по всьому парку, щоб були представлені різні музичні напрямки. Можливо, щоб були також і театралізовані заходи, виступали міми, клоуни, ростові ляльки. Бо навколо загальної сцени дуже багато людей, занадто галасливо. Цього року я випадково потрапила на святкування Дня міста в Одесі, і мені дуже сподобалося, що там було багато світла, ліхтариків. Сподобалося, що там багато заходів відбувалися на різних майданчиках, тобто кожен міг знайти заняття до душі.

Оксана, майстер з аквагриму:

- Малюю завжди професійними фарбами, які створені на водній основі спеціально для розпису по тілу, підходять для дітей, цілком безпечні. Дівчатка частіше замовляють метеликів і квіточки, хлопчики – дракончиків. На розпис дитини витрачаю десь хвилин 10-15, намагаюся не поспішати, щоб малюнки виходили гарними, з великою кількістю дрібних деталей. Змити такий малюнок можна водою, в цьому й полягає особливість аквагриму. Чудово, що на це свято чернігівці приходять цілими родинами!

Тетяна Покальчук, чернігівська письменниця й поетеса, прийшла на свято зі своїми книжками, розклала їх на окремому столі:

- Читачі повинні мати змогу не просто читати книжки, а й спілкуватися з автором! А до Дня міста можна придбати книжечку з автографом! Тому і вчора, і сьогодні я спілкуюся з людьми, приємно, що підходять мої читачі, які вже під два метри ростом, які починали читати мої книжки ще 10 років тому, вже виросли на моїх книжках, а дехто вже навіть своїх діток приводить! Мені дуже приємно, що багато родин у нашому місті читають. Якщо читають батьки, значить, читає й дитина. А буває і таке: родина наче вбрана дуже гарно, виглядає інтелігентно, але їхнє око за книжки навіть «не чіпляється». Воно «чіпляється» за солодку вату, за повітряні кульки… Це трохи навіює сум.
А саме свято чудове! Прекрасно, коли виступають діти, дитячі колективи. Коли дівчинка співала пісню про Чернігів, яку я сьогодні вперше чула, і ще був показаний чудовий відео-ряд, я навіть стояла й плакала. Локація, на мій погляд, зручна. Може, хотілося б більше місць для сидіння, але погода нам сприяє, люди сидять просто на травичці.

Маріанна Луценко, майстриня:

- Наші вироби – це все ручна праця, керамічні іграшки, магніти, глечики. Я допомагаю чоловіку з розписом. Також ми виставили розпис по дереву – як традиційний, так і сучасний. Спеціально до свята підготували магнітики з чернігівськими храмами. Дещо продали. Ми розмістилися тут ще зранку, тож мали можливість спостерігати динаміку, дуже багато людей завітали й на фестиваль молока, де був і концерт, і дегустація. Вочевидь, люди втомилися від поганих новин, від проблем і негараздів, від політики, тому прагнуть позитиву, свята. Чудово, що в ці дні в нашому рідному місті відбувається чимало різноманітних подій. Я навіть і не знаю, чи можна запропонувати щось краще, ніж такий от фестиваль, де ми бачимо наші молоді таланти, чуємо чудові голоси!

Мама Ірина з донькою Катрусею:

- Ми з дитиною побували всюди, і на Красній площі, і на Алеї героїв, спробували деякі солодощі, щоправда, анонсованої 10-метрової піци не побачили. А сюди прийшли підтримати Катю Ковтун. Ми про неї чули, це чернігівка, ми вже за неї голосували, тому що вона насправді дуже гарна й талановита. Їй всього 12 років, а вона вже стала віце-міс на конкурсі «Міні-міс Всесвіт», де були представниці 17 країн. Дуже сподобалося, що тут у міському парку культури проходили різні майстер-класи для дітей. Були майстри з області, зі Щорсу, з Козельця, проводили психологічні тести для дітей, малювали. Моя донька Катруся із задоволенням зліпила маленький глечик. Це арт-терапія і для дітей, і для дорослих! Доньці найбільше подобаються українські пісні, вона їх завжди співає, тому що ходить на вокал. Загалом мені дуже подобається ідея цього фестивалю, треба обов’язково його продовжувати. А також пропонувати нові, чому б до дня міста не провести фестиваль вареника? Добре, що хоч фестиваль молока вже організували. Можливо, можна задіяти більше майданчиків, запропонувати більше спортивних розваг для всієї родини. Важливий також благодійний момент, можна було б збирати кошти й передавати їх, скажімо, хворим діткам.

Олександр Видра, викладач Чернігівського національного педагогічного університету, психолог і гончар, котрого ми зустріли за гончарним кругом:

- Гончарство – це моє хобі, мрія дитинства, про яку я згадав десь у 30 років, почав навчатися у відомого майстра Олега Луцука, шукав інформацію в Інтернеті, щось опановував самотужки, а тепер можу навчати азам інших – і студентів, і малечу десь років від чотирьох, їм це дає розвиток моторики. А з морального боку це дає задоволення і позитивне ставлення до праці. Гончарством захопився десь років п’ять тому, і за цей час змайстрував декілька гончарних круги, оцей – четвертий. Сьогодні я з одинадцятої як сів за круг, так іще не вставав, провожу заняття для малечі. Кожна дитина працює з глиною хвилин 15, і за цей час може зліпити маленьку чашечку чи горщик, вазочку, піалу. Ці вироби вони можуть забрати та вдома просушити або залишають мені, я в печі просушу і за три тижні віддам готовий витвір. Для занять зі студентами у нас є майстерня в університеті.

Молоді люди років 15-16 Маша, Юля, Олег:

- Свято дуже подобається! Концерт чудовий! Хочемо дочекатися Потапа й Настю, подобається їхня творчість. Знаємо хлопців, які займаються в клубі «Білий вітер», хочемо подивитися їхній виступ. Вже зустріли багато знайомих, можемо поспілкуватися. От якби ще й морозиво на шару тут усім роздавали!

Наталя Місюк, бізнес-леді:

- Я прийшла підтримати сина Мстислава Крупеню. Він сьогодні виступає, він співак, сам пише пісні. Участь сина у фестивалі – це моя ідея, адже Мстислав уже брав участь у різноманітних конкурсах бардівської пісні, отримував нагороди. Він самоучка, грає на гітарі, пише вірші та музику. В своїй школі постійно виступає. Я знаю, що однолітки вже співають його пісні. Син – дуже талановитий, я ним пишаюся! Завдяки цьому фестивалю наші дітки можуть показати свою творчість і таланти, тому ця ідея дуже правильна! І коли ці виступи побачать інші дітки, вони також захочуть спробувати свої сили, розкрити свої здібності.

Олена, колишня чернігівка, яка нині живе в Пирятині Полтавської області, майстриня:

- Тут живуть мої батьки, а я вийшла заміж і переїхала в інше місто, але навідуюся в Чернігів частенько. Дуже-дуже-дуже подобається, що відбуваються подібні свята! Атмосфера просто неймовірна! І урочиста, і душевна одночасно. На ярмарок ми привезли вироби мого чоловіка – ось ці мереживні комірці. Так, це він в’яже гачком. Кілька років тому показала йому декілька елементів в’язання гачком, і з того часу він захопився рукоділлям. Я дуже пишаюся! Раніше я шила одяг, приймала індивідуальні замовлення, а нині шию косметички та жіночі сумочки. Дякую організаторам за те, що ми можемо вийти, показати себе, свої роботи, на інших подивитися. Для важливо для майстрів. Радує, що на святі дуже багато дітей, і що для них також є різноманітні розваги, ігри. Можна було б святкувати ще і в понеділок, але треба повертатися до роботи. Чернігове, я тебе люблю! Вітаю усіх зі святом!

Таїсія Поліщук, фото Віктора Кошмала

PR

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини