Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:52:00

Чи важливі 10 тисяч кроків на день для активного способу життя?

13.09.2015   15:27Агенцiя

10 тисяч кроків щодня — чи дійсно це така необхідність для активного способу життя? Спробуємо розібратися, що ховається за цим правилом.

Активний спосіб життя — це і мода, і необхідність нашого часу. А простий спосіб підвищити свою активність — ходити пішки. Ходьба є простим видом тренування, для якого вам не потрібний ні тренер, ні особлива підготовка. А нагородою стане струнка фігура, здорове серце та судини.

Щоденне навантаження зручно вимірювати в кілометрах або в кроках. Для цієї мети були розроблені спеціальні крокоміри — фітнес-трекери — пристрої, що відзначають вашу щоденну активність.

Зазвичай лікарі рекомендують проходити щодня 5—10 км або робити 10 тисяч кроків. Може здатися, що ця загадкова норма «10 тисяч кроків» — вигадка нашого часу. Однак це не так.

Крокоміри прийшли до нас із Країни висхідного сонця. В 60-х роках, коли японці готувалися до проведення Олімпіади, всіх буквально охопила «олімпійська лихоманка». Підхопивши загальний настрій на здоровий спосіб життя, одна фірма створила прилад, що в перекладі мав назву «вимірювач 10 тисячі кроків». Крокоміри швидко увійшли в моду, як і ідея про те, що 10 тисяч кроків на день — це мета, до якої повинен прагнути кожен, хто веде активний спосіб життя.

Але все ж цю норму, встановлену ​​в крокомірі, не було придумано довільно. Багато фахівців говорять: щотижнева норма помірної активності повинна становити не менше 150 хвилин. У перерахунку на кроки — це дорівнює 8 тисячам кроків на день — це так званий золотий стандарт. Можливо, для округлення цієї цифри були додані ще 2 тисячі, і в підсумку вийшло — 10 тисяч кроків на день.

Однак сьогодні фахівці рекомендують не сприймати буквально цю норму в 10 тисяч кроків. І ось чому:

1. 10 тисяч кроків — не межа для фізичної активності. І таких обмежень у ходьбі, вихід за які шкодив би здоров'ю, наскільки відомо, немає.
2. Фітнес-трекер може і помилятися. Особливо це стосується приладів, які кріпляться не на кісточку, а на зап'ясті.
3. Кроки у всіх різні і залежать від довжини ніг.
4. Якщо ви займаєтеся спортом (легка атлетика, плавання тощо), для вас 10 тисяч кроків буде всього лише невеликим доповненням до ваших регулярних занять. Однак для тих, хто веде малорухливий спосіб життя і щодня робить не більше 3 тисяч кроків, 10 тисяч кроків — це необхідний мінімум.
5. Краще не рахувати кроки, а відмовитися від малорухливого способу життя: не ставтеся до правила «10 тисячі кроків» як до незмінної істини, а прагніть завжди бути фізично активними.

epochtimes.com.ua

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.