Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:51:58

Про діяльність Центру роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання у 2014-2015 навчальному році

22.07.2015   14:04

Комунальний заклад «Позашкільний навчальний заклад «Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання» Чернігівської міської ради об’єднує 21 дитячо-підлітковий клуб, які вносять свій вклад в діяльність та розбудову позашкільної освіти в місті.

3 початком нової історії незалежної України, система дитячо-юнацьких клубів за місцем проживання пройшла декілька етапів змін. Результатом цих змін в м. Чернігові стало те, що клуби не лише зберегли своє профільне призначення, а й продовжують функціонувати як осередки позашкільної освіти в різних мікрорайонах міста. Клуби за місцем проживання зараз активно працюють та розвиваються, зберегли найкращі традиції та постійно вдосконалюють свою методико-педагогічну базу у відповідності до запитів та потреб вихованців.

Зберегти клубну систему вдалося не в усіх містах нашої держави, адже на перших етапах становлення української державності, в часи складних політичних, економічних та суспільних перетворень клубній системі не приділялася належна увага. Результатом цього є її повна або часткова втрата в багатьох містах країни.

В Чернігові досвід переходу дитячих клубів від старих систем підпорядкування, керівництва, виховання до зовсім нової організаційної, управлінської, педагогічної структури став прикладом успішного реформування та осучаснення сфери позашкільної освіти у місті.

Зараз, на рівні вищих державних законотворчих та виконавчих органів влади сформувалося розуміння необхідності створити нову, реально діючу, ефективну систему клубної роботи за місцем проживання. Адже робота в клубах за місцем проживання є одним з інструментів, для вирішення проблем, що існують в системі виховання та організації дозвілля дітей та молоді в Україні.

 За попередні роки Центр мав ряд досягнень. 2014-2015 навчальний рік не став винятком.

Створена ефективна система планування, організації, управління, координації та контролю навчально-виховної роботи. Оскільки всі клуби знаходяться у різних мікрорайонах та є різнопрофільними, одним із факторів їх ефективної роботи є об’єднання їх методологічно в єдину систему з урахуванням індивідуальних особливостей кожного окремого клубу.

 Забезпечення доступності для дітей різних мікрорайонів міста до освітніх послуг. З огляду на те, що основною функцією клубу є організація змістовного та корисного дозвілля дітей після основного навчання у школі, важливо, щоб послуги були доступними. Саме вдале розташування приміщень Центру по всьому місту, а також безкоштовність педагогічних послуг, створюють всі умови для можливого щоденного відвідання клубу дитиною з будь-якого мікрорайону міста.

 Однією із задач Центру є сприяння в діяльності організацій, що діють в сфері позашкільної освіти. Центр активно співпрацює з молодіжними та дитячими громадськими організаціями та установами; міськими та обласними організаціями та закладами, які працюють в сфері позашкільної освіти; міським управлінням освіти; відділом по фізичній культурі та спорту міської ради; вищими навчальними закладами міста. Зараз до переліку партнерів Центру входять більше 30 організацій бюджетного та позабюджетного забезпечення, з якими відбувається постійна і плідна співпраця.

 Педагогічний колектив Центру складають 18 педагогів-організаторів, 4 керівника гуртків, 2 соціальних педагога та один практичний психолог. В Центрі також працює методична служба, до складу якої входять 2 методисти. Наразі цієї кількості педагогічних працівників недостатньо, щоб забезпечити освітні потреби потенційних вихованців. Тому Центр активно співпрацює з іншими державними та недержавними організаціями, що провадять свою діяльність у сфері позашкільної освіти. Таким чином вдається збільшити не лише кількість спеціалістів, що працюють на території клубів, а й забезпечити різнопрофільність надання освітніх послуг.

Так, протягом 2014-15 навчального року в клубах працювали 87 груп у 54 гуртках за інтересами, по різних напрямках позашкільної освіти (художньо-естетичного напрямку, туристсько-краєзнавчого, еколого-натуралістичного, науково-технічного, фізкультурно-спортивного та гуманітарного). З них: 10 груп в 4 гуртках безпосередньо від Центру (144 вихованця) ; 44 групи в 26 гуртках залучених спеціалістів бюджетного забезпечення (568 вихованців) та 33 групи в 24 гуртках залучених спеціалістів позабюджетного забезпечення (376 вихованців).

Ще одним досягненням Центру є робота не в моделі «окремих тематичних заходів в окремому клубі», а за принципом створення «комплексів заходів», фізкультурно-оздоровчих, святково-розважальних чи пізнавальних заходів. Вся робота здійснюється під керівництвом методичної служби Центру, що слідкує за якістю проведених заходів, їх доцільністю, надає уніфіковані для всіх клубів методичні рекомендації. Педагогічний колектив Центру щомісяця протягом навчального року насичує заходами, акціями та змаганнями роботу клубів. За роки існування Центру в клубах відбулося багато масштабних заходів, спрямованих на всебічний розвиток вихованців. Найяскравішими з них стали: «День відкритих дверей», змагання з футболу 3x3, розважальний захід для активу клубів «Осінній бал», виховний захід «Тиждень добрих справ», Міський дитячий турнір з гри «Що? Де? Коли?», конкурс «Міс і містер Че», проект моделювання з конструктора ЛЕГО «Чернігів - місто моєї мрії», спортивні змагання «Олімпійські зимові розваги», КВК команд-вихованців клубів за місцем проживання «Веселий пінгвін», пізнавальний захід «Великий Європейський квест», спартакіада «Здоров’я», творчі майстерні та виставки «Мартовкий кот» та «Чудеса світу», день єдиного заходу - ігротеки «За крок від дому» присвячені Дню захисту дітей тощо.

 Педагогічна робота в клубах постійно вимагає підтримання інтересу вихованців та вміння відповідати їх потребам. Тому 2014-2015 н.р. став роком започаткування нових заходів. Зокрема в усіх клубах відбулися патріотичні акції в підтримку воїнів, що перебувають в зоні АТО. Так, в жовтні пройшла акція «Тепла шкарпетка», під час якої вихованці клубів збирали шкарпетки для того, щоб передати їх до Єдиного волонтерського Центру. А дехто навчився виготовляти їх власними руками - в'язати з шерсті. Також переважна більшість клубів провели акції з написання воїнам листів підтримки та з виготовлення для них патріотичних оберегів.

 Одним з нововведень було проведення розважального заходу «Мій клуб зможе», де вихованці могли позмагатися між собою - хто в клубах найспритніший, найкмітливіший, наймузичніший, найрозумніший. Нововведенням став і пізнавальний марафон інтелектуальних ігор «Три сови». Кожен клуб міг взяти участь у марафоні, діти змагалися у знаннях з тематики «Казкові герої» та «Мультиплікаційні фільми». Всі матеріали були адаптовані до різного віку дітей, для вихованців молодшого і старшого віку.

 Взимку відбувся ряд новорічних конкурсів серед яких вирізнився конкурс «Символ року» на кращий новорічний символ, виготовлений власними руками. Також цьогорічним нововведенням став фестиваль стемів та мініатюр «Талія та Мельпомена», де команди клубів змагалися між собою у акторському, режисерському та сценарному мистецтві.

 Навесні в клубах проводився проект, що реалізовувався разом з філіями дитячих бібліотек мікрорайонів під назвою «Жили-були книжки». Завданням проекту було залучити дітей до більш активного читання книжок, отримання ними нових знань, залучення їх до відвідання бібліотек. Вихованці клубів змогли взяти участь у книжковому квесті, у буккросінгу - вільному безкоштовному обміну книжками, конкурсі читців, майстерні «Лікарня для книг» тощо. Новаторством став і «Фестиваль професій», що цьогоріч відбувся в клубах в рамках профорієнтаційної роботи. Вихованці клубів познайомилися з різними професіями: кінолог, фотограф, зоолог, бібліотекар тощо.

 Спортивним відкриттям року для вихованців клубів стали змагання «Веселі старти», що об'єднали всіх у єдиному спортивному пориві. Їх основною метою було популяризувати здоровий спосіб життя та сприяти фізичному розвитку вихованців клубів. Конкурс дитячих малюнків «Кольорові олівці», що також був проведений в цьому навчальному році вперше, став можливістю для творчої самореалізації всіх бажаючих вихованців клубів. В різноманітних номінаціях змагалися діти всіх вікових категорій.

 В травні-червні футбольні команди Центру взяли участь у першому міському Чемпіонаті юніорської ліги з дворового футболу 8x8 ( клубні команди зайняли І та II місця). А наприкінці травня в урочищі Ялівщина відбувся масштабний захід «До нових зустрічей!», що був присвячений закінченню навчального року в Центрі. Діти змогли пограти в рухливі ігри, взяти участь у квесті, позмагатися у піонерболі та випробувати свої сили в призовому аукціоні. Також Центр бере активну участь і у загальноміських заходах та акціях: до святкування Нового року, Дня Перемоги, Дня захисту дітей, Дня Конституції України, Дня Незалежності України, Дня міста.

 Загалом протягом 2014-15 навчального року: загальна кількість проведених заходів - 520 (у минулому році - 444). Загальна кількість учасників заходів - близько 9000, в середньому в одному заході бере учать близько 20 вихованців. З них: локально у клубах - проведено 317 (у минулому році - 311) заходів, у співпраці декількох клубів - 12, у співпраці з іншими організаціями і закладами - 23, заходи, проведені педагогами-організаторами в рамках загальних заходів Центру - 47, заходи проведені методичною службою -11, заходи з соціальної профілактики та тренінги для підлітків - 110.

 Крім організації змістовного дозвілля дітей та молоді в Центрі проходить активна соціально-профілактична робота. її осередком є відділ соціально-профілактичної роботи, що входить до складу Центру. Його спеціалісти - завідувач, соціальні педагоги, психолог - проводять комплекс соціально-профілактичних заходів в усіх клубах за місцем проживання, надають соціально-педагогічні та психологічні консультації дітям та їх батькам. Загалом, за навчальний рік спеціалістами відділу проведено 64 соціально-профілактичні заходи по різним клубам, 46 тренінгів, 25 виховних та розважальних масових заходів, надано 619 соціально-педагогічних консультацій, 378 психологічних консультацій, проведена робота з 16 сім'ями вихованців.

 Протягом місяця послугами відділу соціально-профілактичної роботи користується близько 160 дітей та підлітків (зараз - 158, було - 120), їх середня відвідуваність - більше 500 візитів на місяць, або 20-25 відвідувачів щоденно. Серед клієнтів відділу - діти груп ризику, з неблагополучних сімей, які потребують соціальної підтримки. Крім проведення безпосередньої соціально-профілактичної роботи, спеціалісти відділу сприяють в оздоровленні дітей соціально-вразливих категорій, а також в оформленні документів на видачу посвідчень багатодітним родинам (спільно з відділом у справах сім'ї та молоді Чернігівської міської ради).

До стабільних досягнень Центру можна віднести і показник кількості вихованців клубів, з якими працюють педагогічні працівники Центру. Він стабільно зростає з кожним роком. На кінець 2014-15 навчального року кількість вихованців клубів та гуртків становила 2034 осіб (після тимчасового минулорічного спаду ситуація стабілізувалася) Педагогічні працівники Центру (педагоги-організатори та керівники гуртків) безпосередньо працюють з 1115 вихованцями (показник минулого року - 967). Гуртки та секції залучених спеціалістів, які працюють, згідно з договорами про співпрацю в галузі позашкільної освіти, від організацій міського та обласного рівнів бюджетного забезпечення відвідують (543), а гуртки позабюджетного забезпечення (376) вихованців. Як бачимо, минулорічне зменшення загальної кількості вихованців відбулося за рахунок зменшення кількості відвідувачів гуртків та секцій від залучених спеціалістів. На жаль, ця тенденція спостерігалась і цього року. Через складну економічну, політичну та соціальну ситуацію ці організації не в змозі здійснювати свою діяльність на належному рівні і обсязі, вимушені відмовлятися від неї. Центр переживає нелегкий, але необхідний процес переходу на нову модель партнерських, фінансових та орендних відносин. Зараз розробляється принципово нова система співпраці з залученими до спільної роботи організаціями та спеціалістами. Наразі, питома вага вихованців, з якими працюють педагоги-організатори навпаки зростає. Залишаючи з різних причин гуртки, діти залишаються відвідувачами клубів, активно беруть участь у масових заходах.

 Ще одним досягненням Центру за останній рік стала активізація інформаційної роботи. На початку навчального року та протягом нього Центр проводить активну діяльність по залученню дітей різних вікових категорій різних мікрорайонів міста до змістовного дозвілля. Цьому сприяла активна інформаційна кампанія в ЗМІ, співпраця зі школами міста, індивідуальна робота педагогів-організаторів, проведення єдиного дня відкритих дверей, поширення інформаційних флаєрів. Значна інформаційна робота проводиться і на власному сайті Центру, і в групі у соціальній мережі «Вконтакті». Загальна кількість інформаційних статей за останній рік значно збільшилася. Всього за 2014-2015 рік висвітлень в ЗМІ - 230 (газетні видання, телебачення, інформаційні Інтернет-ресурси, соціальні мережі. Висвітлено близько 80 інформаційних приводів. Це вдвічі більше, ніж два-три роки тому.

 Також Центр приділяє належну увагу постійному зростанню професійної майстерності педагогів. Методична служба Центру власними силами регулярно проводить для педагогічного персоналу семінари, тренінги, конференції та майстер-класи. За навчальний рік їх у закладі організовано 12. Зокрема до них входять відкрита навчальна педагогічна конференція, інформаційне заняття «Особливості адаптації дітей, що опинилися в зоні воєнних дій», заняття з елементами тренінгу «Вирішення педагогічних конфліктів», майстер-клас «Робота з новим матеріалом для дитячої творчості - фоаміраном» та інші. Постійно відбувається процес підвищення кваліфікації педагогічними працівниками Центру на курсах підвищення кваліфікації та за результатами проходження атестації.

 До основних проблем Центру, що потребують вирішення в подальшому належать:
- поточний та капітальний ремонт клубів;
 -збільшення кількості штатних спеціалістів Центру, що дасть змогу розширити різнопрофільність та поліпшити якість надання освітніх послуг;
- пошук та залучення позабюджетних ресурсів для додаткового фінансування потреб клубів;
- оновлення інвентарю та приладдя, його осучаснення та доведення до відповідності сучасному рівню потреб виховного процесу;
- становлення нової системи відносин з державними та недержавними організаціями;
- постійне поліпшення якості надання освітніх послуг в клубах.

 Отже, зважаючи на такі особливості навчально виховного процесу в клубах за місцем проживання як добровільність, його безкоштовність, розвиваючий характер, неформальний та комфортний характер психологічної атмосфери, задоволення інтересів дитини у поєднанні різних напрямків і форматів можна з впевненістю стверджувати що клуб за місцем проживання є унікальним закладом. За 7 років роботи Центр накопичив певний обсяг надбань та досягнень, які в своїй сукупності якісно змінили організацію змістовного дозвілля в клубах за місцем проживання .

У подальшому Центр планує розвивати напрямки та види роботи клубів за умов збереження профілю та основних засад їх діяльності через розвиток мережі гуртків, клубів, секцій, студій, творчих об’єднань, зокрема таких, що відповідають запитам та потребам дітей міста на сучасному етапі для забезпечення їх змістовного дозвілля.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини