Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:25:50

Як чернігівці шукали квітку папороті на "Золотому березі". ФОТОрепортаж

07.07.2015   16:59Агенцiя

Драйв, позитив, море якісної музики, веселі конкурси, додайте до цього коктейлю зірку і трішечки "Укропу" - і у вас вийде програма святкування Івана Купала по-чернігівські.

Практично саме так відзначали старовинний містичний день літнього сонцевороту, тобто коли, була найкоротша ніч у році. В наш час цей день втратив свою астрономічну відповідність давнім спостереженням, проте лишилися звичаї. Наші предки вважали купальську ніч чи не наймагічнішою в році: вони вірили, що за допомогою води та вогню можна очиститись від скверни. А ще прикликати нове кохання. Ми не знаємо, як у гостей купальського свята на міському пляжі "Золотий берег" склалося із коханням, а от щодо музики, веселощів, нових знайомств, пускання вінків по воді та запалення вогнища - все гаразд.

Дехто навіть зізнавався, що піде шукати міфічну квітку папороті - на щастя та багату долю.

Були тут і найменші дворічні глядачі, які хоч і не могли детально розповісти про те, чому вони тут, але із задоволенням пританцьовували та підспівували музикам. Характерна відзнака заходу - чимало гостей прийшли на захід у святкових вишиванках, у вишитих сорочках козиряли не лише гламурні баришні, а й цілі родини, і навіть у малюків були гарненькі вишиваночки. Інша риса купальського свята - віночки, і ви знаєте, молоді дівчатка із задоволенням плели їх. Компанія юних чернігівок зізнається - вінки плетуть не лише з естетичною метою.

- Звісно, це красиво - їх одягти, але ж нам цікаво дізнатися з якого боку чекати свого судженого! Тому, хоч і лише вчимося плести - проте спробуємо дізнатися свою долю.

- А ось я загадую не про кохання, а про мир і злагоду в Україні, мрію саме про це!
Геннадій Корбан та його однодумці з благодійного об'єднання "Укроп" зробили все можливе для того, аби дозвілля чернігівців у свято Івана Купала вийшло різноманітним: для цього на гостини до Чернігова навіть запросили відомий "Тартак". Звісно, цей гурт приїздив до нашого міста ще в лютому, але виявилося, що чимало чернігівців не змогли відвідати той концерт, а тому із задоволенням скористалися літньою нагодою.

Лариса, глядачка, зізнається, на свято Купала по-укропівські прийшла саме через музикантів:
- Ось у лютому не змогла, а зараз не відмовлю собі у задоволенні послухати улюблену групу. Драйв, позитив, чудова енергетика - те що треба, аби підзарядити свої батарейки на решту літа. Взагалі, ми дуже шануємо свято Івана Купала, не тільки цього разу, а й щороку на природі пускаємо річкою вінки і стежимо куди і як вони попливуть.

Але перед столичними зірками чернігівців розважали яскраві діджеї та закарпатський рок-гурт з чудовими каверами хітів легендарних "Братів Гадюкіних". Одначе всі чекали на вихід "Тартака". І музиканти не розчарували своїх прихильників - а їх до речі, на "Золотому березі" зібралося таки чимало - декілька тисяч: найулюбленіші хіти, жарти, танці, стрибки, Сашко Положинський чудово тримав контакт з аудиторією. А під пісню "Наше літо" публіка взагалі ошаленіла: і підстрибували, і руками махали, багатотисячний натовп практично в унісон співав з Положинським "Сонце пече, річка тече, влітку на вулиці так гаряче…". Бо у пісні - все як у Чернігові. На концерті - гаряче, а поруч Десна, тому і не дивно, що глядачі час від часу підходили до річки освіжитися - надто вже запальним виявився Положинський!

Окрім столичного гурту чернігівців розважали і народні колективи - виконанням старовинних купальських пісень. А закінчилася Купальська ніч - запаленням величезного багаття. З міркувань безпеки стрибати через нього не дозволити - полум'я з метр заввишки, це ж не жарти. А от капосну Марену (згідно зі слов'янським міфом, зимове божество, що морить землю стужею, а людину хворобою і голодом - авт.) у вигляді опудала таки спалили. Про всяк випадок. Відомо ж, що "Укроп" за мир, злагоду та добробут Чернігова та всієї України. Зайве нагадувати: після свята - ретельне прибирання. Веселощі веселощами - а ми за чисте довкілля.

PR

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини